GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
26 Ocak 2016 Salı 11:33

İTB Başkanı Kestelli’den İEF’ye Koç önerisi!

İzmir Ticaret Borsası Başkanı Işınsu Kestelli, yılın ilk toplantısında geçtiğimiz günlerde yaşamını yitiren Mustafa Koç’un isminin 85. İzmir Enternasyonal Fuarı’na verilmesini istedi. Kestelli ayrıca Borsa’nın 125. yılını Koç anısına kutlayacağını duyurdu.

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ - İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, Mustafa Koç'un İzmir'e olan bağlarına ithafen İzmir Fuarı'nın kapılarının bu yıl Mustafa Koç'un anısına açılması talebini gündeme getirdi.

İzmir Ticaret Borsası yılın ilk meclisinde bir araya geldi. Gündeme dair ekonomik ve sosyal gelişmelerin konuşulduğu toplantıda İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli’nin Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç’un vefatının ardından bir öneride bulundu.

İZMİR’İN ZİHNİYET HEMŞEHRİSİ
Meclis gündeminde Koç'a başsağlığı dileklerini aktararak başlayan Kestelli, “56 yaşında aramızdan ayrıldı. Yaptığı büyük işlerin yanında biliyorum ki ülkesi için kurduğu pek çok büyük hayal vardı. Mustafa Vehbi Koç başta olmak üzere, Türkiye’de taş üstüne taş koymuş bütün göçmüşlerimize rahmet diliyorum. Koç Ailesi’nin ve ülkemizin başı sağ olsun. Mustafa Koç’u biz İzmir’in zihniyet hemşerisi biliriz. Bundan öte, eşi Caroline köklü bir İzmirli ailedendir. Koç Topluluğu’nun en büyük yatırımı olan TÜPRAŞ’ın kalbi Aliağa’dadır. Ve Mustafa Koç’un sevgiyle bağlandığı Akdeniz foku Badem Foçalıdır. Bu nedenle ben bu değerli ismin hatırasına bu sene İzmir Fuarı’nın kapılarını Mustafa Koç anısına açmasını öneriyorum. Sembolik de olsa böyle bir tavır, çok uzun yıllar boyunca İzmir Fuarı’nın büyük katılımcılarından biri olan Koç için bir vefanın ifadesi olur. Umarım ailesi ve Büyükşehir Belediyemiz bu teklifi kabul eder ve İzmir olarak Mustafa Koç için anlamlı bir anma yapmış oluruz. Biz de İzmir Ticaret Borsası olarak 125. Yıl etkinliklerimizden birini Sayın Mustafa Koç’un anısına yapma kararı aldık. Mekanı cennet olsun” şeklinde konuştu.

2015 DEĞERLENDİRMESİ
Borsanın 2015 sonuçlarını açıklayan Kestelli, “Ekonomide yüzde 4’ün altında kalan büyümeye karşın İzmir Ticaret Borsası olarak iyi bir yıl geçirdiğimiz rakamlara yansıdı. Toplam işlem hacmi bir önceki yıla göre yüzde 22 oranında artarak 9 milyar 355 milyon liraya yükseldi. İşlem hacminde ilk beş sırayı bitkisel yağlar, çeşitli gıda maddeleri, pamuk, yağlı tohumlar ve hububat grupları aldı. Bu beş grubun toplam işlem hacmindeki payı yüzde 55 oldu. İşlem hacmindeki en yüksek artış ise yüzde 55 ile bitkisel yağlar grubunda gerçekleşti. Tescil adedi açısından değerlendirildiğinde ise artış yüzde 4 oldu ve toplam tescil sayısı 58 bin 7 adedi buldu. Tescil adedinde ilk beş sırayı etler, bitkisel yağlar, çeşitli gıda maddeleri, hububat ve kuru üzüm tescilleri aldı. Beş grubun toplam tescil adedi içerisindeki payı ise yüzde 52 oldu. Ürün bazında bir değerlendirme yaptığımızda ise sırasıyla; pamuk, palm yağı, soya fasulyesi, süt ve kuru üzümün işlem hacmi ilk beş sırada yer almaktadır. Beş ürünün toplam işlem hacmi içerisindeki payı yüzde 33 olarak gerçekleşmiştir. Bildiğiniz gibi 2015 yılı geneli büyüme rakamları henüz açıklanmadı. 9 aylık büyüme oranı yüzde 8.9 olan tarım sektörünün 2015 yılının tamamında da bu seviyelerde büyümesi bekleniyor. Böyle bir ortamda işlem hacmimizde yukarıda açıkladığım artışın gerçekleşmesi borsamız açısından başarı olarak kabul edilmelidir” diye konuştu.

ÇEKİRGE İSTİLASI VARSA O TARLADA EKİN KALMAZ
Türkiye'nin içinde bulunduğu coğrafyadaki sıkıntıları dile getiren Kestelli, “Suriye’deki insani göç dalgası dönüp Brüksel’in kalbinde hissediliyor. Irak’taki terör hücreleri dönüp Paris’te patlıyor. Bütün bu örnekler önümüzdeyken, bulunduğumuz coğrafya nedeniyle en yüksek ölçüde dersi bizim almamız ve Türkiye’yi bir barış adası yapmak için kendi içimizde zihinsel bir devrim geçirmemiz şart. Aksi takdirde çağdaş dünyayla, evrensel demokrasiyle gönül bağımız zayıflayacak. Çekirge istilası varsa o tarlada ekin kalmaz, bunu herkesin anlaması lazım” dedi.

ÇEKİRDEKSİZ KURU ÜZÜMDE DRAM YAŞANIYOR
Ekonomi içinde altın metal ve değerli madenlerde düşüş yaşandığı gibi çekirdeksiz kuru üzümde de fiyatların düşüşten etkilendiğini söyleyen Esmer, “Sezona 6 TL den başlandı. Bugün 5 TL seviyesindeyiz. Yaşanan don olayı ile ciddi sıkıntı yaşadık. Aracı tüccar depo maliyetlerinde zarar yazdı. İhracatçı ucuz satışlarını yüksek karşılamak zorunda kaldı. Biri dışında herkes zarar etti. O da ithalatçı oldu. Yaşanan don olayı ile ciddi bir ürün kaybı oldu. İthalatçı çayın taşı ile çayın kuşunu vurdu. En iyi şekilde en iyi üzümü üreteceksiniz. Yazın sıcağında kışın soğuğunda emek vereceksiniz ve kaybedeceksiniz. Üzümde ciddi bir dram yaşanıyor. Sektörün fiziksel ve mental değişikliklere ihtiyacı var. Bu sistem ile bu işin doğru düzgün gitmesi mümkün değil. 18 ay opsiyonla satış yapan türev piyasalara şiddetle ihtiyaç var. Ortak akıl ile buluşmaya ve bu üründen para kazanacak konuma tekrar gelmeli. Spot piyasa sıkıntıdadır. Spot piyasada vadeli enstrümana gidilmeli. Elidaş'ta önemli gelişmeler oluyor. Elüsler satılmaya başlandı. Üzüm için bu tip piyasalara şiddet ile ihtiyaç var. Çekirdeksiz kuru üzüm için sektörde ciddi değişimleri ihtiyaç var. Bu ürünü para kazanacak emtia haline getirmeliyiz” dedi.