GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
26 Ocak 2016 Salı 09:52

İzmir'deki çimento tartışmasında söz savunmanın!

İzmir’de müteahhitlerin isyanı ve Rekabet Kurumu’nun ağır cezası üzerine gündem çimento zammı tartışmasında söz savunmanın! Batıçım Genel Müdür Yardımcısı Ünal, eleştirilere rakamlarla yanıt verdi ve yüzde 35-40 olarak gösterilen zam oranını yalanladı.

Onur DENİZ / EGEDESONSÖZ – İzmirli müteahhitlerin isyanıyla patlak veren ve Rekabet Kurumu’nun kentteki çimento ve hazır beton firmalarına 71 milyon TL’lik ceza kesmesiyle tavan yapan fiyat tartışmasında ‘savunma cephesi’nden önemli açıklamalar geldi.

MECLİSTE ÇİMENTO POLEMİĞİ
Süreçte sessizliğini koruyan İzmir’in çimento devi Batıçim Genel Müdür Yardımcısı ve Ege Bölgesi Sanayi Odası Meclis Üyesi Feyyaz Ünal Ocak ayı oturumunda konuştu.

Meclis gündeminde Attaroğlu İnşaat sahibi ve EBSO Başkan Vekili  Hakkı Attaroğlu’nun kürsüden söz konusu zam hakkında eleştirilerini aktarmasının ardından Feyyaz Ünal kürsüye çıktı. Konut fiyatı artışı ve Rekabet Kurumu hakkında eleştirilere yanıt veren Ünal, söz konusu zam miktarının gerçek olmadığını ifade etti.

DÜNYADA 80 DOLAR, TÜRKİYE’DE 50 DOLAR
Sözlerine sektörü ve piyasayı değerlendirerek başlayan Ünal, “Geçtiğimiz günlerde basına yansıyan konu, firmaların yaptığını duyduğumuz konu, firmaların yaptığını duyduğumuz hazır beton zamları ve dolayısıyla çimento zamları değil. İzmir’de faaliyet gösteren iki çimento fabrikası var. Betonda ise 11 farklı firmanın İzmir merkezinde faaliyet gösterdiğini biliyoruz. Dünyada 80–85 bandında olan çimento zamlarının; ben tabloda yansıyan fiyatları da kabul etmiyorum ama Türkiye’de 50 dolara satılıyor olması, en azından çimento sektöründeki rekabetçiliği anlatmada yeterli olacaktır” diye konuştu.

YÜZDE 35 DEĞİL YÜZDE 15 ZAM
Söz konusu zam miktarının uygulanmadığını söyleyen, “Hazır betona baktığımızda ise asgari ücretteki yüzde 30, enerji fiyatlarındaki yüzde 6 fiyat artışı, fiyat artışını da kaçınılmaz hale getirmiştir diye düşünüyoruz. Bu nedenle diğer beton üretici ve satıcı firmaların, maliyet yapısını ve uyguladıkları zamları bilmemekle birlikte Batı Beton özelinde basında yansıdığı gibi ve Attaroğlu’nun söz ettiği gibi yüzde 35 – 40 mertebelerinde değil; yüzde 15 mertebesinde bir zam uyguladı.  Meclis üyeleri arasından ticaret yaptığımız isimler var. Onlar da iyi bileceklerdir. İsteyen firmamızdan teklif aldığında bu miktarı görebilecektir” şeklinde konuştu.

ÇİMENTONUN ETKİSİ DAİRE BAŞINA 675 TL
Konut fiyatlarındaki artışın nedeni olarak kamuoyunda yer alan ifadelere yer veren Ünal, “2014 yılında bina inşa maliyeti yüzde 10.6, konut fiyatları ise yüzde 15.9 artmış. 2015 yılında ise bina inşa maliyeti yüzde 5.8 artarken, konut fiyatları yüzde 18.7 artmış. Dolayısıyla maliyet tabanlı bir konut fiyatlandırmasından bahsetmemiz çok da mümkün değil. Hazır betonun konut maliyetindeki payı yüzde 3’tür. Sadece çimento olarak baktığımızda bu oran daha da düşüktür. Konut inşaatlarında 120 metrekarelik ortalama bir daireyi düşünürsek, yaklaşık 42-45 metreküp hazır beton kullanılmaktadır. Basına yansıyan rakamlar doğru bile olsa; ki bunu kendi firmamız için kabul etmemekle birlikte, daire maliyetlerinde 630 TL ile 675 TL arasında artması gerektiği hesabı ortaya çıkıyor. Biz üzülerek söylüyoruz ki, basına yansıyan konut maliyeti artışı kısmında az da olsa bir fırsatçılık görüyoruz. Bu çıkan açıklamaları kabul etmiyoruz” ifadelerini kullandı.

YARGI YOLUNA BAŞVURACAĞIZ
Ünal konuşmasının son bölümünde Rekabet Kurumu cezasına yer verdi. Firma olarak kararda yargı yoluna başvuracaklarını söyleyen Feyyaz Ünal, “Rekabet Kurulu tarafından yürütülen böyle bir soruşturma vardı. 2016 yılında sonuçlandı. 2014’ten beri yürütülen bir soruşturmaydı. Biz bütün satış ve üretim faaliyetlerimizi gizlilik ve prosedürlere uygun olarak gerçekleştiriyoruz. Rekabet Kurulu’ndan gerçekleştirilen soruşturmada 2013 ve 2014 yılı boyunca pazar paylaşımı yapılan ve fiyatların birlikte karar verildiği yönünde bir itamla karşılaştık. Şirketimiz bütün suçlamaları reddederek, elimizdeki bütün satış, ihracat ve pazarlama faaliyet ve pazar bilgilerini Rekabet Kurulu ile paylaştık. Sözlü savunmamızı da verdik.  Araştırma dosyasında yanlış gerekçelendiğini düşündüğümüz ve hukuki bir değeri bulunmayan açıklamaları Rekabet Kurulu doğru bularak bize yüzde 3 diğer firmalara ise yüzde 4 buçuk bir maddi ceza uyguladı. Cezayı ödemekle yükümüyüz ancak konu ile ilgili yasal itirazlara başvuracağız” dedi.