GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
4 Ocak 2024 Perşembe 21:45

Hazır giyimde 2024 hedefi: Yeni pazarlara açılacağız!

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB)’nin 2023 yılı ihracat performansı değerlendirme ve 2024 yılı öngörüleri toplantısında konuşan Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Burak Sertbaş, “Geleneksel pazarlarımız dışında kalan bölgelere de açılarak pazarlarımızı çeşitlendirmek istiyoruz. 2024 yılını hazır giyim sektörü olarak otomotiv ve kimyadan sonra en fazla ihracat yapan sektör olarak kapatmayı hedefliyoruz” dedi

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Ege İhracatçı Birlikleri (EİB)’nin 2023 yılı ihracat performansı değerlendirme toplantısı, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi ve birlik başkanlarının katılımıyla Hyatt Regency İzmir İstinyePark Otel’de gerçekleşti. 

HAZIR GİYİMDE YÜZDE 9’LUK İHRACAT KAYBI
Türkiye’de ve Ege Bölgesi’nde geçen yılın aynı dönemine göre hazır giyim sektöründe yüzde 9 ihracat kaybı yaşandığını belirten Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Burak Sertbaş, “2023 yılı Türkiye geneli hazırgiyim ihracatımız 19 milyar 253 milyon 722 bin dolar olarak gerçekleşirken, EHKİB toplam ihracatımız ise 1 milyar 339 milyon 791 bin dolar oldu. Aslında bu rakamlar iç ve dış sorunların bir yansıması. AB bizim en büyük ihraç pazarımız konumunda. Son 2 yıldır da AB ülkeleri de resesyonda ve enflasyon sorunlarıyla mücadele ediyor. 2023 yılında geçen yıl olduğu gibi AB’nin ihracatımızdaki pazar payı yüzde 60 seviyesinde. Buna Birleşik Krallık ve diğer Avrupa ülkelerini de eklediğimizde pazar payımız yüzde 70 seviyesinde. Bu oran geçen yılla neredeyse aynı. İhracatımız azaldı ama AB’nin pazar payı hemen hemen aynı. Bunun yanı sıra sektörde yaşanan sorunlar üretimi de olumsuz etkilemeye devam ediyor. İç piyasada yüksek enflasyondan dolayı maliyetlerimiz artıyor, kapasite kullanım oranımız yüzde 84’lerden yüzde yüzde 76,4 seviyelerine gerilemiş durumda” dedi. 

Konuşmasının sonunda 2024 yılından beklentilerini paylaşan Sertbaş, şu ifadeleri kullandı; 

“Tüm bu gelişmeler ve kararlar ışığında söyleyebilirim ki, 2024‘ün ilk 6 ayını zaten kaybettik, yılın tamamını kaybetmeyi hiçbirimiz göze alamayız. Ana ihraç pazarımız Avrupa yılın ikinci yarısında ekonomik toparlanma yaşayacaktır diye umuyoruz, bu noktada biz de sipariş için hazır olmalıyız. Tasarım gücümüz, esnek yapımızla kaybettiğimiz müşterileri geri kazanmalıyız. İçerdeki maliyet kaynaklı sorunları çözebilirsek, ihracatçı biraz rahatlarsa eski parlak dönemlerimize döneceğimize inancım tam. Çok da olumlu olmayan tüm bu çerçeveye rağmen, EHKİB olarak faaliyetlerimize devam edeceğiz. 2024 yılında ihracat kaybımızı telafi edebilmek adına yoğun bir dış pazar aktivitesi yapmayı hedefliyoruz. Ocak ve eylül aylarında Munich Fabric Start the Source fuarlarına, Şubat ve temmuz aylarında PV Manufacturing Paris fuarlarına milli katılım organize etmeye devam edeceğiz. Bu yıl İzmir’de gerçekleştirdiğimiz ve oldukça başarılı geçen İtalya Alım Heyeti organizasyonumuzu 2024 yılında da tekrarlamak istiyoruz ve hazırlıklarımıza başladık. Yine Kuzey ülkeleri, İngiltere ve hedef pazarlarımız arasında yer alan ABD’ye yönelik yeni yılda projeler geliştirmeyi planlıyoruz. Bu pazarlara yönelik ilgili kurumlarla temaslarımız sürüyor. Geleneksel pazarlarımız dışında kalan bölgelere de açılarak pazarlarımızı çeşitlendirmek istiyoruz. 2024 yılını hazır giyim sektörü olarak otomotiv ve kimyadan sonra en fazla ihracat yapan sektör olarak kapatmayı hedefliyoruz.”



HEDEFLERİMİZ İÇİN GAYRET EDİYORUZ
Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak ise, “2023 yılında İhracatımızı yüzde 7 oranında artırmayı başardık. Türkiye genelinde gerçekleşen 5,9 milyar dolarlık yaş meyve sebze ve meyve sebze mamulleri ihracatının yüzde 23’ünü Birliğimiz üyeleri tarafından yapıldı.  Ürün bazında ön plana çıkan ürünlerimiz 160 milyon dolarla kuru domates, 141 milyon dolarla biber turşuları, 124 milyon dolarla meyve suları, 110 milyon dolarla kornişon turşusu, 70 milyon dolarla taze domates, 49 milyon dolarla kiraz ve 42 milyon dolarla taze üzüm oldu. 100’ün üzerinde farklı ürün yelpazesine sahip Birliğimizin bu yıl da gerçekleştireceği projelerle, yurtdışında üyelerimiz için gerçekleştireceğimiz tanıtım ve pazarlama faaliyetleri ile ihracatını artıracağına inanıyorum. Dış talepteki daralma ile birlikte 2024 yılının biraz zorlu geçeceğini öngörebiliyoruz ama yine de biz hedefimizi daima zirvede tutmak, ihracatçılarımızı da bu hedefe ulaşmak için teşvik etmek gayretindeyiz” dedi