GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
4 Mart 2023 Cumartesi 08:44

Hamamcılar Odası Başkanı’ndan elektrik-su isyanı: Bu faturalar bizi terletiyor!

İşlettiği hamamda 23 bin 500 lira elektrik, 25 bin lira da su faturası ödediğini belirten İzmir Hamamcılar Odası Başkanı Nafi Karaca, “Bu şartlar altında hamamcı esnafının yaşaması mümkün değil. Müşteri ve gelir azaldı, giderler arttı. Artık bu ağır faturalarla terleyen taraf, biz olduk” dedi ve Büyükşehir’e çağrıda bulundu: “Hiç olmazsa kuyudan çektiğimiz suyun faturasında bize ucuz tarife uygulayın”

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Lokantacılar başta olmak pek çok esnaf, gider kalemlerinin artması nedeniyle ayakta kalma mücadelesi verirken, sonunda  hamamcılar da isyan bayrağını çekti. Elektrik ve su faturalarının altında ezildiklerini belirten hamamcılar, artık bu mesleği yürütmenin zorluk derecesinin çok arttığını dile getiriyor.

İzmir Hamamcılar Odası Başkanı Nafi Karaca, kardeşiyle birlikte işlettiği hamamda kullanılan elektrik için 23 bin 500, kuyudan çekilen su için de 25 bin liralık fatura geldiğini, “Hamama giren terler derler ama bizi hamam değil, bu faturalar terletiyor. Bu şartlarda hamamcı esnafının yaşaması imkansız” dedi ve Büyükşehir’den suda pozitif ayrımcılık yapmasını beklediklerini söyledi.

İzmir’de su tarifesi, Üretici Fiyat Endeksi’ne (ÜFE) göre güncelleniyor. Elektrik faturalarının da kontrolden çıktığını belirten Başkan Karaca, hamamların iki büyük gider kaleminin ucuzlatılması gerektiğini savundu. Başkan Karaca, şu değerlendirmelerde bulundu:

“25 bin lira su, 23 bin lira elektrik faturası! Bu işin altından nasıl kalkılır? Ama ben fırsatçı değilim. Hiçbir hamamcı esnafının da fırsatçı olmasını istemiyorum. Dayanabildiğimiz yere kadar direneceğiz. İki büyük faturayla birlikte personelimizin maaşını ödeyecek kadar para kazanmıyoruz ki. Üstelik biz buradan iki ailenin geçinmesini sağlıyorduk. Eve nasıl ekmek götürüyorsun diye soracak olursanız… Ben emekliyim, eşim emekli. Emekli maaşlarımız olmasa, çoktan direncimiz kırılmış, kepenk indirmiştik. Kardeşimle, baba yadigarı hamamı kapatmamak için direniyoruz. Bir eksik eleman çalıştırarak giderleri biraz azalttık, ama yetmiyor. Esnaf Birliği’nin genel kurulunda Tunç başkanımız bize söz vermişti, esnafın su faturasında yardımcı olacağını söylemişti. Kuyudan çektiğimiz suyun tarifesinde pozitif ayrımcılık istiyoruz çünkü biz kamu hizmeti yapıyoruz. Suyu çekmek için kullandığımız motor, elektrik tüketiyor. O suyun maliyeti zaten yüksek. Erkek müşterilerimiz yok denecek kadar az. Sürekli gelen kadın müşterilerimizle ayakta kalmaya çalışıyoruz. Su konusunda, elektrik konusunda tek sıkıntılı olan sektör biz değiliz; kahveci de fırıncı da aynı dertten mustarip.”