GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
25 Ekim 2023 Çarşamba 15:31

Halktan ret, bakanlıktan veto... Kozak'ı kurtaran karar!

Doğal güzellikleri ile bilinen Kozak Yaylası’nda açılmak istenen granit mermer ocağı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan mevzuata aykırı olduğu gerekçesiyle veto yedi.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ – UNESCO Dünya Kültür Mirası koruma bölgesinde olan ve Ekolojik Hassas Bölge olarak tanımlanan ancak maden şirketlerinin hedefinde olan Bergama’daki Kozak Yaylası’na yeni bir taş ocağı daha yapılması planlanıyordu.

İstanbul merkezli DMR Doğaltaş Madencilik Şirketi’nin yaptığı başvuruyu değerlendiren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı kararını açıkladı. Proje bakanlıktan veto yedi.

Duyuruda “İzmir İli, Bergama İlçesi, Ayvatlar Mahallesi RN:202100548 (ER:3405144) İşletme Ruhsatlı Sahada DMR Doğaltaş Madencilik Hafriyat Nakliyat Petrol Ürünleri İnşaat Sanayi Tic. Ltd. Şti. tarafından yapılması planlanan "RN:202100548 (ER:3405144) Granit Mermer Ocağı " projesine ilişkin devam eden ÇED süreci  29.07.2022 tarih ve 31907 sayılı Resmi Gazete' de yayımlanarak yürürlüğe giren ÇED Yönetmeliğinin 5.Maddesi 2.Bendi b. Fıkrası hükmü gereğince iptal/iade edilerek sonlandırılmıştır.” ifadeleri yer aldı.

Maddede mevzuata aykırılık durumunda ÇED sürecinin sonlandırılacağı ifade edildi.



PROJE HAKKINDA
Ayvatlar Köyü ile Okçular Köyü arasında kalan ormanlık alanda granit mermer taşı çıkarılması planlanıyordu. 51 hektarlık ÇED alanında yılda 60 bin ton granit üretimi hedefleniyordu.

Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü verilerine göre ise ruhsat sahası içerisinde fıstıklık vasıflı şahıs arazileri yer alıyordu. Proje alanının tamamı, İzmir- Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planına göre ise tarım arazi ve orman olarak belirlenen alanlar içerisinde kalıyordu. Proje alanı ayrıca Madra Barajı “Uzun Mesafeli Koruma Alanı” içerisinde yer alıyor.



DİNAMİT PATLATILACAKTI

Binlerce fıstık çamının kesileceği ocak alanında patlatma işlemi de uygulanacak ve günde 40 kilogramdan fazla toz havaya karışacak. Projenin tanıtım dosyasında işletme ömrünün yaklaşık 95 yıl olarak belirtilmesi de dikkat çeken unsurlar arasında kaldı. Proje alanı Perperene Antik Kenti’ne de 2 kilometre uzaklıkta bulunuyordu.

95 yıllığına yapılmak istenilen granit mermer ocağı ile ilgili yapılan ÇED toplantısı, halkın protestosu nedeniyle yapılamamıştı.