GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
23 Ekim 2023 Pazartesi 12:08

Sütte 'savaş' endişesi... İhracatçı para kazanamıyor!

Süt ve süt ürünlerinde Türkiye’nin en büyük ihracat pazarını Ortadoğu ülkeleri oluşturuyor. Ortadoğu’da devam devam eden İsrail-Hamas savaşı nedeniyle süt ve süt ürünleri ihracatında düşüş endişesi başladı. EBSO 6’ncı Grup Süt ve Süt Ürünleri Sanayi Meslek Komitesi Üyesi Ferhat Uğuralp, “Avrupalı sanayiciler sütü Türkiye’den daha uygun fiyata veriyorlar. Ortadoğu’daki savaş da bunun üzerine tuzu biberi olur. Asıl sorunumuz fiyatların ve maliyetlerin yüksek, dolar kurunun da düşük olmasından kaynaklanıyor. İhracatçı para kazanamıyor. Savaş da büyük bir etken olur"dedi.

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- EBSO 6’ncı Grup Süt ve Süt Ürünleri Sanayi Meslek Komitesi Üyesi Ferhat Uğuralp, Egedesonsöz’e değerlendirmelerde bulunarak, süt ve süt ürünleri ihracatında fiyat kaynaklı düşüş yaşandığını söyledi ve Filistin’de sürmekte olan çatışmanın da söz konusu düşüşe büyük oranda etki edebileceğini vurguladı.

EN BÜYÜK PAZAR ORTADOĞU VE KUZEY AFRİKA
EBSO'nun Ağustos ayı Meclis toplantısında yaptığı konuşmasında,  EBSO 6’ncı Grup Süt ve Süt Ürünleri Sanayi Meslek Komitesi Üyesi Ferhat Uğuralp, TÜİK verilerine göre 2022 yılında Türkiye’de 1,5 milyon içme sütü, 1,2 milyon ton yoğurt, 703 bin ton inek peyniri, 766 bin ayran, 89 bin ton yağsız süt tozu, 95 bin ton tereyağı, 32 bin ton kaymak, 45 bin ton tam yağlı süt tozu ve 20 bin ton diğer türlere ait peynir üretimi gerçekleştiğini söylemişti.

Uğuralp, “Bugün sektörümüzde 200’ü aşkın peynir çeşidiyle 100’den fazla ülkeye süt ve süt ürünleri ihraç etmektedir. 2022 yılında 192 bin ton süt ve süt ürünleri ihracatı gerçekleştirilirken 573,5 milyon dolar gelir elde edildi. Süt ve süt ürünlerinde en büyük pazarımızı Ortadoğu ülkeleriyle Kuzey Afrika Bölgesi oluşturuyor. Irak, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Katar, Libya ve Mısır bu konuda en önemli ihraç bölgelerimiz. Ayrıca, Uzak Doğu ve diğer Asya ülkelerine de süt ve süt ürünleri ihraç etmekteyiz. Bu yıl fiyat kaynaklı düşüş yaşasak da geçen yılda 50 milyon doların üzerinde Çin’e yapılan ihracat oldukça önemlidir. İhraç edilen bu ürünlerde geniş bir yelpazeye sahibiz. Yoğunluklu olarak taze ve eritme peynirler, süt tozu, yoğurt, labne, UHT süt ve krema ile peynir altı suyu tozu ihracatımızın en önemli paya sahip olan ürünlerimizdir” dedi.

SAVAŞ TUZU BİBERİ OLUR
Kurda yaşanan artış ve bunun maliyetlere yansıması nedeniyle Avrupalı üreticinin avantajlı duruma geçtiğini ifade eden Uğuralp, “Kurların düşük kalması sebebiyle özellikle Avrupa’da süt fiyatları daha düşük. Avrupalı sanayiciler sütü Türkiye’den daha uygun fiyata veriyorlar. Ortadoğu’daki savaş da bunun üzerine tuzu biberi olur. Asıl sorunumuz fiyatların ve maliyetlerin yüksek, dolar kurunun da düşük olmasından kaynaklanıyor. İhracatçı para kazanamıyor. Savaş da büyük bir etken olur” diye konuştu.