GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
23 Kasım 2016 Çarşamba 12:37

Gıda AR-GE Proje Pazarı 5.kez yola çıktı

Ege İhracatçı Birlikleri tarafından başlatılan Gıda AR-GE Proje Pazarı, 5. Kez start aldı. Proje başvurularının başladığı organizasyonun tanıtım toplantısında Gıda Tarım İl Müdürü Ahmet Güldal, üretilen projelerin çiftçiye dayanması için öneride bulundu.

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ - Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) tarafından gıda sektöründe kaliteyi ve pazarlamayı arttırma hedefiyle başlatılan Gıda Ar-Ge Proje Pazarı beşinci kez kapılarını açmaya hazırlanıyor.
EİB koordinesinde ve Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin katkılarıyla 25 Mayıs 2017’de “Fikrini geleceğe taşı” sloganıyla kapılarını açacak organizasyonun tanıtım toplantısı EİB Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.

Gıda sektöründe yenilikçi fikirlerin, sanayi ile buluşması amacıyla kaliteyi, üretimi arttıracak inovatif projelerin sergileneceği organizasyon için proje başvuruları 17 Mart 2017’ye kadar devam edecek.

Projenin açılış konuşmasını yapan Ege Yaş Meyve sebze İhracatçı Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Seyyar, “Gıda değer zinciri yönetimi günümüzün en önemli konularından biri haline geldi. Günümüzde tarladan sofraya tüm değer zincirinin dahil edildiği gıda sektöründe; AR-GE ve inovasyon odaklı çalışmaların ve örnek projelerin desteklenmesi büyük önem arz ediyor” şeklinde konuştu.

DAHA YOLUN BAŞINDAYIZ  
Seyyar, “Ülkelerin AR-GE yatırım oranlarına baktığımızda, Avrupa Birliği ülkelerinin AR-GE yatırımlarının toplam Gayri Safi Yurt İçi Hasıla’ya oranı yüzde 2,5, Amerika Birleşik Devletleri’nde yüzde 3, Japonya’da yüzde 4 düzeylerinde. Ülkemizde bu oranın son yıllardaki gelişmelere rağmen henüz yüzde 1 seviyelerinde olduğunu görmekteyiz. Bu da ülke olarak daha yolun başında olduğumuzu ve gidecek çok yolumuz olduğunu gösteriyor” diye konuştu.

YÜKSEK KATILIM
Geçtiğimiz yıllarda ilgiden memnun olduklarını söyleyen Seyyar, “İlk dört etkinliğimizde gıdanın tüm aşamalarına yönelik toplam 1460 proje başvurusu aldık ve etkinliklerimize 5 bine yakın ziyaretçi katıldı. Bununla birlikte, onlarca uzman konuşmacı, ziyaretçi ve katılımcılara deneyimlerini aktarma fırsatı buldular.  Geçmişte sergilenen projeler arasında az sayıda da olsa hayata geçen ve geçmeye aday projeler oldu. Etkinliğimizin 5.yılına başlıyoruz ve hala işin başında olduğumuzun da farkındayız. İnanıyorum ki Cumhuriyetimizin 100.yılında 10.Gıda AR-GE Proje Pazarını tamamlarken, ihracatımızda şiddetle ihtiyaç duyduğumuz katma değeri yüksek ürünlerin, daha az maliyetle üretimini sağlayıcı projelerden daha sıklıkla bahsedeceğiz” dedi.



BAKANLIK OLARAK TAM DESTEK

Toplantıda konuşan İzmir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal, kalite yönetiminin İzmir’in tarım geleceği için son derece önemli olduğunu ifade ederek, “Ege İhracatçı  Birlikleri tarafından yürütülen bu çalışmayı bakanlık olarak önemsiyoruz. Geçmişteki proje yoğunluğunu görüyoruz ki başarılı bir uygulama. Bizim gıdayla ilgili AR-GE faaliyet olduğunda bakanlığın dışında kalması mümkün değil. Canı gönülden bu etkinliğin yanında yer alıyoruz” şeklinde konuştu. 

150 MİLYAR DOLARLIK HEDEF
Türkiye’nin 2023 hedefleri için AR-GE ve İnovasyon çalışmalarına ağırlık verilmesi gerektiğini söyleyen Güldal, “Türkiye olarak tarımsal hasılamızı 2023’e kadar 150 milyar dolara çıkarmamız gerekiyor.  İhracat payımızı 40 milyar dolara çıkarmak... Bu hedeflere ulaşmak için katma değerlerinin artırılması, daha çok elde edilerek Avrupa ve dünyaya pazarlanmasını sağlayacağız. 2012’de 4 milyar dolar olan ihracatımız şu an 12 milyar dolar. 2023 hedefindeki 40 milyar dolar bir hayal değildir. Düzenli çalışmayla bu hedeflere ulaşılabilir” ifadelerini kullandı. 

HAYVAN SAĞLIĞINA DESTEK TALEBİ
İzmir’in canlı hayvan varlığının arttırılması için müdürlük tarafından titiz bir çalışma yaptıklarını söyleyen Güldal, İzmir’in paydaşlarından destek istedi.  Güldal, ”İzmir’in önemli bir hayvan varlığı var. Biz hayvan kalitesini arttırmak için hayvan sağlığı sorununu çözmek için çalışıyoruz. Hayvan sağlığının çözülmesi için tüm paydaşları yanımızda bekliyoruz” dedi.

PROJE ÜRETİCİLERİ ÇİFTÇİ İLE BULUŞMALI
Projelerin hazırlanma aşamasında çiftçilere temas edilmesi gerektiğini ifade eden Güldal, “Biz ziyaretlerimizde görüyoruz ki çiftçilerimizin çok güzel tespitleri oluyor. Kendi buldukları yöntemlerle bölgeye çare olma özelliği oluyor. Araştırmacı arkadaşlarımızın AR-GE çalışmalarını yaparken çiftçilerimizle, öncelikle üreticilerimizle bir araya gelinmelidir.  Böylece proje yoğunluğundan uygulamaya geçen proje sayısı da artmış olur” şeklinde konuştu.  

AMBALAJ HAMLESİ
Güldal, “En büyük problemlerimizden bir tanesi ürettiğimiz ürünlerde ambalajlama ve pazarlama eksiği var.  Malatya’da kayısının eskiden kiloluk paketlerle satışı gerçekleşirdi. O dönemler 89 milyon dolarlık ihracat payı vardı. Sonraki süreçte kayısı pazarlanırken 17 çeşit ambalaj ürünleri kullanılmaya başladı. Ambalajla birlikte bu rakam 334 milyon dolara çıktı. İzmir’in tarım ürünlerindeki ihracat payını arttırmamız için ambalajlamaya önem vermemiz lazım” diye konuştu.