GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
7 Ocak 2022 Cuma 12:34

Gaziemir'de çarpıcı iddia… O komisyonun seçimleri yanlış mı yapıldı?

Gaziemir Belediyesi'nde 2019'dan beri 5 kişiden oluşan İhtisas Komisyonları ile ilgili AK Parti'den flaş bir iddia geldi. Gaziemir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Uğur İnan Atmaca Türkiye Belediyeler Birliği’nin İhtisas Komisyonları Üye Seçimi Rehberi’nde yer alan bilgiye göre Gaziemir'deki İhtisas komisyonu üyelerinin 5 değil 3 kişiden oluşması gerektiğini vurgularken ödenen huzur haklarına dikkat çekti

EGEDESONSÖZ  - Gaziemir Belediyesi'nde 3 Ocak günü gerçekleştirilen Denetim Komisyonu seçimleri için kritik bir iddia ortaya atıldı.

2021 yılında tartışmalara neden olan Denetim Komisyonu seçimlerde bu yıl sürpriz yaşanmazken yapılan oylama sonrası Cumhuriyet Halk Partisi sıralarından Lütfü Özcan 25, Meral yiğit 25,  Ali Ekber Sarıgül 11, Ali Kavasu 25 ve AK Parti'den önerilen Uğur İnan Atmaca ise 14 oy alarak Denetim Komisyonu'na seçilmişti.

Gaziemir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Uğur İnan Atmaca ise yaptıkları inceleme sonrası 2019'dan bu yana komisyon üyeleri sayılarında hata yapıldığını vurgularken CHP'den bazı İhtisas Üyeleri'nin istifa etmesi gerektiğini belirtti.

ÜYE SAYISI 5 DEĞİL 3 KİŞİ OLMALI
Gaziemir Belediye Başkanı'na tepki gösteren AK Partili Atmaca, "3 Ocak 2022 tarihli Gaziemir Belediye Meclis Birleşiminde, Başkan Arda'nın teklifiyle 5 kişilik Denetim Komisyonu seçimleri yapılmıştır. AK Parti Grubu olarak yaptığımız hesaplamalar neticesinde, grubumuzdaki meclis üyesi sayısını meclis üye tam sayısına oranladık (9 / 32 x 5 kişi = 1,40) ve denetim komisyonuna 1 üye vererek seçimleri tamamladık. Diğer 4 üye CHP grubundan seçildi. CHP grubundan 1 kişi geçici ihraç edilmiş olması sebebiyle temsil sayısını tekrar hesapladığımız zaman (20 / 32 = 3,15) 3 üye ile temsil edilmesi gerektiği ortaya çıkmıştır.  Türkiye Belediyeler Birliği’nin 01.04.2019 tarihli İhtisas Komisyonları Üye Seçimi Rehberi’nin 11. Sayfasında yer alan 5. Maddesinde, 32 üyeli meclislerde ihtisas komisyonu seçimi başlığını incelediğimizde; “Kurulması kararlaştırılan komisyon üye sayısı ile hesaplama sonucu bulunan üye sayısı arasında uyumsuzluk ortaya çıkması halinde, komisyon üye sayısının yeniden değerlendirilerek Kanundaki sınırlar çerçevesinde daha düşük ya da daha yüksek belirlenmesi gerekmektedir. (3 yerine 4 veya 5 belirlemek, 5 yerine 3 veya 4 belirlemek gibi) ibaresine istinaden komisyonların  5’er kişi ile değil 3’er kişi teşekkül ettirilmesi gerektiği anlaşılmıştır" ifadelerini kullandı.

KAFE YIKIP YERİNE YENİ KAFE YAPMAYI BELEDİYECİLİK ZANNEDEN…
CHP'li meclis üyelerine yüz binlerce TL'lik huzur hakkı ödendiğini de belirten Atmaca, sorunların çözülmesinin hayal olduğunu vurgularken, "Bu noktada ortaya çıkan somut durum, belediye başkanı arda’nın muhasebeci kimliğine rağmen bu kadar basit bir hesabı dahi yapmaktan aciz olduğu ve komisyon sayılarını dahi doğru hesaplayamadığıdır. Her fırsatta mali disiplinden ve muhasebeci kimliğinden bahseden arda’nın yapmış olduğu bu basit! hata ile 2019 yılından bugüne kadar, CHP meclis üyelerine  yüz binlerce TL fazladan huzur hakkı ödediği ortaya çıkmıştır. Komisyonları dahi doğru düzgün kuramayan bir başkanın Gaziemir halkına verebileceği hiçbir şey yoktur. Kafe yıkıp yerine yeni kafe yapmayı belediyecilik zanneden, 3 yıldır kalıcı hiçbir işe imza atamayan, Emrez Mahallemizde selde yıkılan 5 metrelik köprüyü yapamadığı gibi, bu köprünün İBB tarafından yapıldığından dahi haberi olmayan şahsın, kentsel dönüşüm – trafik – koku - otopark ve dağ gibi yığılan sorunları çözmesini beklemek hayalcilik olur" dedi.

Sözlerine meclis üyelerinin komisyonlardan istifa etmesi gerekliliği ile devam eden Atmaca Nisan ayındaki seçimleri de hatırlatırken şunları söyledi;

"Gaziemir halkı adına belediye meclis toplantılarında sorduğumuz sorulara verecek cevabı olmadığı için meclis toplantılarında söz hakkımızı gasp ederek meclisten kaçan arda, bu basit matematik hatası ile belediye tarihinde kara listede yerini alırken, en kötü yönetici olarak birinciliği kimseye bırakmayacaktır. Sonuç olarak; tüm ihtisas komisyonları ve denetim komisyonu, 3 er kişiden oluşmalıdır. Komisyonlarda 1 AK Parti’li , 2 CHP’li Meclis üyesi yer almalıdır. Matematiksel işlem konusunda sınıfta kalan başkan arda çözüm bulma konusunda zorlanabilir. Biz çözümü de söyleyelim, şu an mevcut bütün komisyonlardan ikişer CHP’li meclis üyesi istifa etmelidir. Nisan ayı içerisinde yeni komisyon seçimleri bu kurallar çerçevesinde gerçekleşmelidir."