GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Tarım
6 Mart 2022 Pazar 08:48

GMO Başkanı Toprak, tüketiciyi uyardı: 40 liraya kaşar peyniri olmaz!

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın açıkladığı taklit ve tağşiş yapılan ürünlerden 49’unun İzmir’de üretildiğini, isimleri açıklanan firmalardan 41’inin de İzmir’de faaliyet gösterdiğini belirten Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı İbrahim Uğur Toprak, “Bir kilo kaşar peyniri, 12 litre sütten yapılır. Sadece süt maliyeti 60 lira. 90 lira olması gereken ürün size 40 liraya sunuluyorsa, bilin ki o ürün, gerçek kaşar değildir” dedi

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - Tarım ve Orman Bakanlığı, taklit veya tağşiş yapılan et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, bitkisel yağ, bal, takviye edici gıdalarla çikolataların yer aldığı, 371 firmaya ait 559 parti ürünü kamuoyuna açıklamıştı. Bu firmalardan 41’inin İzmir’de faaliyet gösterdiği, ürünlerden de 49’unun İzmirli firmalar tarafından üretildiği ortaya çıkmıştı. Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı İbrahim Uğur Toprak, “Bu ifşa için neden 18 ay beklendi?” sorusunu sorarken, tüketiciyi taklit ve tağşişli ürünler konusunda uyarılarda bulundu.

ÜRÜNÜN TAĞŞİŞLİ OLDUĞUNU MATEMATİKLE ANLAYABİLİRSİNİZ

Ağırlaşan yaşam koşullarının, taklit ve tağşişli ürünlerin artışına sebep olduğuna vurgu yapan Başkan Toprak, “Bir kilo kıyma 120 lirayken, içine ne konduğu belirsiz bir sucuk 40 liraya satılıyor. Bir kilo kaşar peyniri, 12 litre sütten yapılır. Sanayide bir kilo sütün 4,70’e işlendiğini varsayarsak, sadece süt maliyeti 60 lira eder. Dolayısıyla 40 liraya kaşar peyniri de olmaz” dedi. Tüketicilerin, ürünün taklit ve tağşişli gıda ürünü olup olmadığını bakarak anlamasının mümkün olmadığını anlatan Başkan Toprak, “Matematik yaparsanız, anlayabilirsiniz. Etin, sütün fiyatıyla aldığınız peynirin, sucuğun, yağın fiyatını kıyaslayarak, o ürünün gerçek ürün olup olmadığını çözebilirsiniz” diye konuştu.

İNSANLARA “BU ÜRÜNLERİ ALMAYIN” DİYEMİYORSUNUZ

Denetimlerin azlığından yakınan Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı İbrahim Uğur Toprak, “Bu bir arz talep meselesidir. Ekonomik şartlar ağırlaşınca, taklit ve tağşişli ürünlere talep arttı” dedi. Bu tür ürünlerin İzmir’de daha çok firma tarafından üretiliyor olmasını da “endişe verici” olarak nitelendiren Başkan Toprak, şu değerlendirmelerde bulundu:

”Talep artında, haliyle arz da arttı. Daha çok denetime çıkmazsanız, taklit ve tağşişli ürünleri, onları üreten firmaları ifşa etmek için 18 ay beklerseniz, bunların önüne geçemezsiniz. Sonuçta 54 sayfalık kocaman bir liste oluşur. Daha çok denetim için daha çok elemana ihtiyaç var demektir. Personeli de artırmıyor bakanlık. Vatandaş, dana etinin içinde domuz eti var mı, at, eşek eti var mı, anlayamaz. Bu ancak analizlerle anlaşılır. 90 liraya satılması gereken kaşar 40 liraya satılıyorsa, bilin ki taklittir veya tağşişlidir. 100 liraya satılması gereken sucuk 40 liraya satıştaysa, bilin ki taklittir, tağşişlidir. Ancak bu şekilde oluşacak şüpheyle ürünün sağlıksız olduğunu fark edebilirsiniz. İnsanlara bu ürünleri almayın da diyemiyorsunuz. Çünkü insanlar kasaptan gerçek eti alamasa da çoluğuna çocuğuna et yedirmek istiyor, peynir yedirmek istiyor.”

O ÜRÜNLERİ ÜRETEN FİRMALAR, 10 İLÇEYE YAYILMIŞ DURUMDA

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın açıkladığı listede yer alan İzmirli firmalar, Buca, Torbalı, Çiğli, Selçuk, Kemalpaşa, Bornova, Menemen, Bayındır, Ödemiş ve Konak’ta faaliyet gösteriyor. Bazı et ürünlerinde at ve eşek eti, bazı ürünlerde ise  ilaç etken maddesi tespit edildiği açıklandı. Peynirde nişasta kullanıldığı, zeytinyağında usulsüzlük yapıldığı da ifade edildi. Firmalara, taklit ve tağşişli ürünleri üretip piyasaya sürdükleri için bakanlık 50 bin lira ile 2 milyon lira arasında para cezası kesildiği, hapis cezasına ve faaliyetten men cezasına kadar cezaların ağırlaştırıldığı duyuruldu. 18 ay öncesine kadar 26 kez ifşa duyurusunda bulunulurken, son yapılan ifşa ile birlikte 2012 yılından bu yana 1887 firmaya ait 4 bin 164 taklit ve tağşişli ürün, kamuoyuna açıklanmış oldu.