GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
22 Ağustos 2022 Pazartesi 09:48

Eynez’deki direniş mutlu sonla bitti... Özelleştirme 34 günde sonlandı!

TKİ’ye bağlı Soma ELİ’de 13 Temmuz’da ihalesiz bir şekilde özelleştirilen Eynez kömür madeni, işçilerin iş bırakma gibi eylemleri sonucu 16 Ağustos’ta geri alındı. Direnen işçilerle beraber olan DSP Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Karakülçe, “Özelleştirmeden vazgeçildi. Direnen işçi kardeşlerimizi ve sendikayı kutluyorum. 17 yıldır emek verdikleri madeni, özelleştirmekten kurtardılar” dedi.

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - Türkiye Kömür İşletmeleri'ne (TKİ) bağlı Soma Ege Linyitleri İşletmesi (ELİ) bünyesinde linyit kömürü üretilen Eynez açık ocak bölgesinin bir bölümü, 13 Ağustos’ta sessiz sedasız, ihalesiz bir şekilde özelleştirilerek, Yeni Anadolu firmasına verilmişti. Yeni Anadolu da taşeron firma ODAŞ’a teslim etmişti. 2014 yılından bu yana o madende ter döken işçilerin bu özelleştirme olayını öğrenmelerinin ardından başlattıkları eylemler, madenin özelleştirilmesinden vazgeçilmesini sağladı. Maden İş Genel Başkanı Nurettin Akgül’ün 16 Ağustos’ta, özelleştirmeden vazgeçildiğini açıklamasıyla işçiler bayram etti.

İŞÇİ KARDEŞLERİMİZ EMEKLERİNE SAHİP ÇIKTI
Bayram sürecinde madende nöbet tutan, iş bırakma eyleminde bulunan, Ankara’ya yürüyürüş gerçekleştirmek isterken yolları kesilen işçiler, hem üretime devam etmişler, hem de eylemlerini sürdürmüşlerdi. İşçileri eylemlerde ve onların verdikleri mücadelede yalnız bırakmayan Demokratik Sol Parti Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Karakülçe, sadece 36 gün süren özelleştirmenin sona ermesinden büyük memnuniyet duyduğunu söyledi, direnen işçi ve sendikayı kutladı. Soma’da, kömürün başkentinde kömürün tonunun 4 bin 200 lira olduğunu, özelleştirme olsaydı bu rakamın 7 bin liraya kadar çıkabileceğini belirten Karakülçe, “İşçi kardeşlerimiz, emeklerine sahip çıktılar. Söke söke de haklarını aldılar. Özelleştirmeyle madenin birilerine peşkeş çekilmesine izin vermediler. Eğer özelleştirme gerçekleşseydi, en aç 400 işçi işsiz kalacaktı” dedi.

KARAKÜLÇE: ŞİMDİ SIRA BAKANLIKTA
O bölgedeki kömürün eskiden olduğu gibi Türkiye Kömür İşletmeleri tarafından çıkarılacağını belirten DSP Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Karakülçe, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Türkiye'nin en yüksek kalorili kömürüne sahip Soma’daki Eynez bölgesi maden sahası, ihale edilmeden, kimseye danışılmadan Yeni Anadolu şirketine, oradan da taşeron firma ODAŞ’a verilerek özelleştirilmişti. Emeğin gücüne inanan, emeğin kıymetini bilen Soma kömür emekçileri, Kurban bayramı sürecinde bayram yapmak yerine eylemler yaptılar. 2004 yılından beri, 17 yıl o madende ter döküyorlar. O güzel insanlar, hem kendi emeklerini korumak, hem de halka ait olan kömür sahasının başkalarına peşkeş çekilmemesi için mücadele ettiler. Haklı mücadeleleri sonuç verdi ve Eynez’deki kömür sahası, TKİ’de, yani halkta kaldı. İçinde bulunduğumuz ekonomik kriz ve halkımızın ciddi şekilde fakirleştiği bir dönemde emekçi kardeşlerimizin bu direnişi çok kıymetli. Biz de DSP olarak onlarla birlikte olmaktan, büyük mücadelelerinde yanlarında olmaktan onur duyduk. İşçi kardeşlerimiz büyük vurgunu, yolsuzluğu, direnerek durdurdular. Her türlü engellemeye rağmen pes etmediler. Tüm sendika başkanlarına ve emekti kardeşlerimize sonsuz teşekkürler ediyoruz. Şimdi sıra bakanlıktadır. Emekçi kardeşlerimizin çalışma şartlarını ve haklarını iyileştirip, rahat ve kolay üretim yapmalarının sağlanmasını bekliyoruz.”