GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
4 Mart 2016 Cuma 13:05

Esnafın Başkanı Mutlu: ‘Ne iş olsa yaparım’ bitti!

İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu, KOSGEB uygulamalı girişimcilik eğitiminde istihdam sorunu hakkında konuştu. ‘Ne iş olsa yaparım’ anlayışının artık son bulduğunu söyleyen Mutlu, “İnsanlar üretime yönelik iş aramıyorlar, bu anlayış değişmelidir” dedi.

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ - İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğine (İESOB) bağlı İzmir Terzi ve Konfeksiyoncular Odası tarafından verilen KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Eğitimine katılan kursiyerler sertifikalarını almaya hak kazandı.

İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu, Uygulamalı Girişimcilik Eğitimine katılan işletmelerin başarı oranlarının daha yüksek olduğunu kaydetti. İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odası'nda düzenlenen törene Oda Başkanı Zekeriya Mutlu, İŞKUR İzmir İl Müdürü Kadri Kabak, KOSGEB Kuzey Müdürü Özgür Armaneri, KOSGEB Güney Müdürü Recep Özçevik katıldı.

KOSGEB Güney Müdürü Recep Özçevik, 2023 hedefleri için sıçrama yapılması gerektiğine dikkat çekti. Uygulanan girişimcilik desteklerinin milli bir bakış oluşturduğuna dikkat çeken Özçevik, “İşsizliği ve istikrarsızlığı önlemek için bu projeler yapılıyor. Bu dönemde destek alacak olanlar daha şanslı, hibe 50 bin TL'ye kredi 100 bin TL'ye çıktı” şeklinde konuştu.

KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi’ne katılan kursiyerlerin sertifika töreni gerçekleştirildi. İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu bu yıl 750 girişimciye daha eğitim verecekleri müjdesini verdi.

KÜÇÜK İŞLETMELER ÇOĞALMALI
İESOB Konferans Salonu’nda girişimcilere seslenen İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu, "Artık sanayileşen toplumun iş gücünden ziyade makinelere ihtiyacı var. Bu yüzden istihdam küçük işletmeler tarafından sağlanacak. Küçük girişimcilere ihtiyaç var, fabrikalar makineleşiyor. İnsan ihtiyacı azalıyor, insanların çalıştığı yer küçük esnaflar. Küçük işletmeleri çoğaltmak lazım ki işsizliğin önüne geçelim” dedi.

‘NE İŞ OLSA YAPARIM’ ANLAYIŞI BİTTİ
Günümüzde ‘Ne iş olsa yaparım’ anlayışının terk edildiğini hatırlatan Mutlu, “İş bulmak zor, bir ülkenin gelişmişliğin göstergesi, ülkenin sahip olduğu girişimcilik potansiyelidir. Girişimciliğin önemi işsizlik oranına göre artar. Nerede işsizlik varsa, bu girişimciliğin öneminin arttığını gösteriyor. ‘Ne iş varsa yaparım’ devri bitti. Bizde döşemeci, elektrikçi, kaportacı arıyorlar. Bu nedenle yaptığın işte en iyisini yapman lazım. İnsanlar üretime yönelik iş aramıyorlar, bu anlayış değişmelidir” diye konuştu.

Mutlu, konuşmasını şu sözlerle tamamladı: “KOSGEB Girişimcilik eğitimi alan işletmelerin 3 yıl boyunca yüzde 90’ı ayakta kalıyor, girişimcilik kursuna katılmayanların ise ilk 6 ayda yüzde 60’I kapatıyor. Bu yıl 750 kişiye yeni eğitimler vermeyi planlıyoruz.”

HİBE 50 BİN TL’YE KREDİ 100 BİN TL’YE ÇIKTI
KOSGEB Güney Müdürü Recep Özçevik, 2023 hedefleri için sıçrama yapılması gerektiğine dikkat çekti. Uygulanan girişimcilik desteklerinin milli bir bakış oluşturduğuna dikkat çeken Özçevik, “İşsizliği ve istikrarsızlığı önlemek için bu projeler yapılıyor. Bu dönemde destek alacak olanlar daha şanslı, hibe 50 bin TL'ye kredi 100 bin TL'ye çıktı” dedi.

İzmir'e 2015 yılında 20 milyon TL'nin üzerinde destek sağlandığını ve halen ödenme bekleyenler ile bu rakamın artacağını belirten Özçevik; sadece yeni kurulan şirketlere değil, halihazırdaki işletmelere de özel desteklerden yararlanma çağrısında bulundu. Yeni kurulacak işletmelere de inovatif ve niş projelerde yer alma önerisi yaptı.