GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
4 Temmuz 2016 Pazartesi 08:14

Esnafa çifte etki: Tatil turizm sektörüne yaradı ama…

Turizmde yaşanan kaybın yaralarını sarmak için alınan 9 güne çıkarılan Ramazan Bayramı esnafa çifte etki yaptı. İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu, tatilin turizmcilere iyi gelmesine karşılık diğer sektörlerde olumsuz etki yarattığını ifade etti.

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ - İzmir’de durgun geçen Ramazan ayının ardından gelen 9 günlük tatil, kimilerine umut olurken kimilerine kepenk kapattırdı. 

2015 yaz sezonundan itibaren ülke genelinde şiddetini arttırarak devam eden terör olayları sonrası dibe vuran turizm gelirlerine can suyu vermek için hükümet Ramazan Bayramı’nı 9 güne çıkardı.

9 günlük tatil, yabancı turistlerin rota değiştirmesinin ardından yerli turiste bel bağlayan turizmcilerde sevinçle karşılanırken Ramazan ayını durgun geçiren İzmir esnafında ise olumsuz etki yarattı.



VATANDAŞIN ALIM GÜCÜ YOK

İzmir’de bayram alışverişinin esnaftan yapılması için çağrı yapan İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Zekeriya Mutlu geride kalan Ramazan ayını ve Ramazan Bayramı’nı değerlendirdi.

Ramazan ayının esnaf açısından durgun geçtiğini ifade eden Mutlu, “Ramazan ayı beklediğimiz gibi geçmedi. Esnaf için durgun bir Ramazan’dı.  Herkeste bir tedirginlik vardı. Yaşanan olaylardan dolayı vatandaşlar sokağa çıkmaya çekiniyor. Çıksa bile vatandaşlarda bir alım gücü yok. Zor bir dönemden geçiyoruz. Onun için Ramazan ayı beklediğimiz gibi geçmedi” diye konuştu. 

ÇİFTE ETKİ
Bakanlar Kurulu Kararı ile 9 güne çıkarılan bayram tatilinin esnafta iki farklı etki yaptığını ifade eden Esnaf Başkanı Mutlu,”Bayram tatilinin 9 gün olması bazı sektörlere olumlu, bazı sektörlere olumsuz etki yarattı. Turizmciler için çıkarılan tatil,  turizmcilere ve turizm esnafına olumlu etki yaptı. Ama diğer sektörlerde olumsuz etki yaptı” ifadelerini kullandı.

TURİZİM DIŞINDA OLUMSUZ ETKİ
Mutlu, “Bayram tatili turizmcilere yaradı ama sanayide oto tamirciliği yapan esnafa yaramadı. Tamirci olan 9 gün tatilde ne yapsın? 9 gün tatil demek ayın 3’te 1’inin boş geçmesi demek.  Zaten çok tatil olan bir ülkeyiz. Vatandaşlar İzmir’den yazlık bölgelere gitti. Bu 9 günlük tatil turizmciler dışında diğer sektörlerdeki esnafı olumsuz etkiledi” diye konuştu.