GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
10 Mayıs 2016 Salı 14:05

Eski Başkan ‘İstinye Park tartışması’na noktayı koydu: İzni ben verdim!

Büyükşehir binasında yaşanan arbedenin ardından Kocaoğlu’nun sözleri ile yeniden gündeme gelen Doğuş Grubu’na ait arsanın imar düzenlemesi açıklama yapan Büyükşehir Belediyesi Eski Başkanı Özfatura, “Orası da dahil olmak üzere Balçova’daki AVM’lerin tamamına ben izin verdim” dedi.

Fatih YAPAR / EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Burhan Özfatura Balçova’da alışveriş merkezlerinin bulunduğu alan başta olmak üzere birçok otel ve AVM projesine özel imar düzenlemesi yaptığını söyledi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin meclis toplantısı öncesinde Balçova arsa mağdurlarının da katıldığı arbedenin ardından vatandaşlar belediye binasına girerek “Doğuş Grubu’na” ait Üçkuyular Pazaryeri’nin olduğu alandaki İstinye Park Projesi’ne karşı çıkan dilekçelerini sunmuştu. Vatandaşların açıklamaları ve AK Parti’nin konuyla ilgili değerlendirmesinin ardından Başkan Aziz Kocaoğlu da meclis toplantısında eleştirilerin haksız olduğunu ifade ederken bölgede AVM izni ve yoğunluk artışını kendisinin verilmediğini ifade etmişti.

Kocaoğlu’nun, “İzmir’de ‘Doğuş arsası, İstinye arsası’ diye konuşulan yere  2 buçuk emsali Büyükşehir 12 senedir vermemiştir. Buradaki imar Piriştina’dan önce 1998 yılında verilmiştir. Ne Piriştina ne Aziz Kocaoğlu, buraya imar değişikliği yapmamıştır. Bunu bilenler biliyor.  Bilmeyenler tekrar duysun! Doğuş arsası denilen arsanın kimin tarafından verildiği herkesin malumuzdur.  Doğuş arsalarındaki emsalin hesabını bize sormayacaklar. Kim nasıl verdiyse, ona soracaklar” sözlerinin ardından gözler eski Büyükşehir Belediye Başkanı Burhan Özfatura’ya çevrildi.

Egedesonsöz’e konuşan Özfatura, “Doğuş Grubu’na ait arsaya şu anda uygulanan imar hakkını ben verdim. Yaptığımı da inkar edecek değilim. Hiçbir zaman da inkar etmedim. Balçova’da şu anda AVM’lerin bulunduğu yere bu imarı veren de benim. Orada eskiden akşam olduğunda insanlar gezemiyordu. Şimdi 10 bin kişi çalışıyor. Bu kişilerin aileleri ile birlikte ekonomiye katkısını düşünün. Belediye başkanlığım döneminde istihdam yaratacak otel, AVM, üniversite ya da hastane projelerine özel imar düzenlemesi yaptım. Normal imarın üzerinde imarlar verdim. Çünkü istihdam benim için önceliklidir. Siz şimdi çıkıp ‘fuarlar kenti İzmir’ derseniz ve gereğini yapmazsanız olmaz. Hepsini Kuşadası’na, Çeşme’ye yollarsan İzmirliler avucunu yalar” dedi.

BABAMIN OĞLU DEĞİL
Doğuş Grubu’nun bölgedeki AVM projesinde binlerce kişinin istihdam edileceğini vurgulayan Özfatura, “Onlar bize geldiklerinde ‘metroyu da yapalım’ dediler. Biz o zaman kabul etmiştik. Eğer çalışma benim dönemimde olsaydı metronun şimdiki istasyonu da onlar yapacaktı. Bu Dünya’nın her yerinde var. Otellerin, AVM’lerin altından metro geçiyor ve buralara bağlantılar yapılıyor. Ticari olarak aktivite ve faaliyetler artıyor. Doğuş benim babamın oğlu değil. Allah korusun haramdan korkan insanım. Kesinlikle niyetim ve düşüncem İzmir’in evlatlarının başka illere, ayrı kentlere gitmemesidir” diye konuştu.

İPTAL ETTİLER
İzmir’de meselelerin karıştırıldığını belirten Özfatura, İnciraltı’ndaki arsa sahipleri ile Balçova arsa mağdurlarının birbirinden ayrı olduğunu söyledi.

Hepsinin bağımsız değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Özfatura, “Birincisi Balçova’daki arsa mağdurlarının konusu eski Balçova Belediyesi’nin dönemine gidiyor. Bunun Büyükşehir ile alakası yok. İnsanların paralarını almışlar ama kimisine makbuz vermişler kimisine makbuzsuz yerleri göstermişler. Yerler az ama ödenen para çok olunca sıkıntı oldu. Biz, Uzundere’de mağduriyetin giderilmesi için çalıştık. Planlamayı yapmıştık sonra Ahmet Priştina bölgeye Olimpiyat Evleri’ni yaptı. Tam olarak çalışma tamamlanamadı.  Yine İnciraltı’nda mülk sahiplerinin kabul edeceği bir çalışmayı bürokratlarımızla birlikte o dönem yaptık. Yüzde 25’e yakın bir oranda imar verilmesi öngörülüyordu. Büyükşehir Belediyesi’ne de fuarın beş katı büyüklüğünde bir blok yeşil alan kalacaktı. O da iptal edildi.  Benim dönemimde Özdilek’e verilen için çok tartışıldı. Ben burada istihdama baktım. AVM ile birlikte otelde yüzlerce kişi çalışıyor. Adam kendi ürettiği havlu ve ürünler dışındaki her şeyi İzmir’den alıp satıyor. Bunda ne kötülük var? Vatandaşın talepleri bitmediği ve konu zaman zaman karıştığı için bu tip karmaşalar oluyor. Şu anda çukur olan Basmane’deki boş alanda bizim uygulamaya çalıştığımız sistem başarılı olsaydı 5 bin kişi çalışacaktı. Onun gibi birçok şeyi iptal ettiler” diye konuştu.