GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
19 Ocak 2016 Salı 11:07

Eroğlu’nun projesi tarım alanlarını kurtardı!

Bakan Eroğlu’nun İzmir adayı olduğu süreçte startına verdiği Fetrek Çayı projesi hafta sonu yaşanan sağanak yağışlarda tarım alanları korudu.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun İzmir adayı olduğu 7 Haziran sürecinde Torbalı’da hayata geçirdiği yoğun kirlenme ve sanayileşme baskısıyla yok olma riski ile karşı karşıya bulunan Fetrek Çayı’nda uygulanan ıslah projesi meyvelerini vermeye başladı.

Mayıs ayında start alan proje sonucu çayın önemli bir kısmı kurtarılırken, son yağışlarla birlikte de sel baskınlarının yaşanmaması proje yöneticilerini ve Torbalı Belediye Başkanı Adnan Yaşar Görmez’i sevindirdi.

Torbalı Belediye Başkanı Adnan Yaşar Görmez ve DSİ Bölge Müdürü Hayati Çelenk su seviyesi zirve yapan 22 Km. uzunluğundaki Fetrek çayı Sultanlar Vadisi proje alanında incelemelerde bulundular. Şantiye yöneticilerinden sürdürülen çalışmalar hakkında bilgi aldılar.

ÇEVRECİ BELEDİYE ÖRNEĞİ VERİYORUZ
Fetrek çayının Küçük Menderes nehrini beslediğini, Torbalı ovasını bölgenin tarımsal üretim merkezi haline getirdiğini belirten Torbalı Belediye Başkanı Adnan Yaşar Görmez, “Fetrek  son 50 yıldaki yoğun kirlenme sonucu  yok olma tehlikesiyle karşı karşıya idi. Orman Ve Su İşleri Bakanı’mız Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun devreye girmesiyle bu alanda ıslah çalışmalarına başlandı. 22 Km. uzunluğundaki Fetrek projesinde onlarca iş makinesi ve teknik kadro ile yoğun bir ıslah çalışması yürütüldü. Projenin birinci etabında yapılan çalışmalar sonucu dere yatakları ıslah edildi. Son yağışlarla birlikte çaydaki su seviyesi zirve yaparken çevrede herhangi bir taşkınlık yaşanmadı. Yerleşim birimlerimiz, tarım alanlarımız zarar görmedi. Sayın Bakanımız Eroğlu ve ekibine teşekkür ederim. Biz çevreci bir belediye nasıl olunur bunun örneğini Fetrek ile veriyoruz. Fetrek örneğinde olduğu gibi suyu, havayı, toprağı kirletmekte beis görmeyenlere asla izin vermeyeceğiz. Burada başlattığımız proje ile Türkiye’nin en dikkat çekici rekreasyon alanlarından birisini vücuda gireceğiz” dedi.

DSİ BÖLGE MÜDÜRÜ HAYATİ ÇELENK “PROJE BİTİNCEYE KADAR BURADAYIZ”
Fetrek Çayı Projesiyle, suyu, toprağı, çevreyi koruduklarını, 22 Km uzunluğundaki projenin Türkiye’nin en büyük çevre odaklı örnek çalışması olduğunu vurgulayan DSİ Bölge Müdürü Hayati Çelenk, “Proje bitinceye kadar buradayız. Uzun soluklu, çok emek ve maliyet getiren bir çalışma. Şantiyemiz, makine parkımız, teknik ekibimizle bu hususta kararlıyız” şeklinde konuştu.

DOĞAL YAŞAM CANLANDI
Mayıs 2015’te ilk çalışmalarına başlanan Fetrek Çayı Sultanlar Vadisi Projesi, bölgedeki doğal hayatı da canlandırdı. Çay yatağının stabilize edilmesi ile birlikte burada su tutulmaya başlanması çok çeşitli kuş türlerinin Fetrek Çayı’na akın etmesine yol açtı. Fetrek; beyaz balıkçıl, flamingo ve leylek gibi kuşlar başta olmak üzere yırtıcı kanatlıların da uğrak merkezi oldu.