GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
16 Aralık 2021 Perşembe 16:36

Ekonomist Uğur Civelek: Bu zam seçim yatırımı!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın asgari ücreti 4 bin 250 lira olarak açıklamasını değerlendiren Ekonomist Uğur Civelek, “TÜİK’in hayali enflasyon oranına göre yüksek bir zam. Gerçek enflasyona göre bakarsanız, düşük kalıyor. İktidar, oy kaybını durdurmak için böyle büyük bir zam verdi. Bu büyük zam, olası bir seçimde kayıp oyları kurtarmak için verilmiş bir zamdır” yorumunu yaptı. Civelek, yeni asgari ücretin dolar bazında eskisinden farkı olmadığını sözlerine ekledi

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Haftalardır gündemden düşmeyen asgari ücretin ne kadar olacağı sorusu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamasıyla cevap buldu. 4 bin 250 lira olarak tespit edilen asgari ücrete yapılan yüzde 50’lik zammı değerlendiren Ekonomik Uğur Civelek, bu zammın bir seçim yatırımı olduğunu, iktidarın kayıp oylarını toparlamak için bunu yaptığını öne sürdü.

DOLAR BAZINDA BAKTIĞINIZDA ASGARİ ÜCRET ARTMADI

2 bin 825 lira olan asgari ücretin, yüzde 50’lik bir artışla 4 bin 250 liraya yükseltilmesini değerlendiren Ekonomist Uğur Civelek, “Evet, ortada ciddi bir artış var. Neye göre ciddi? TÜİK’in açıkladığı hayali enflasyon oranına göre… TÜİK’in verdiği oran, sahadaki gerçek enflasyonu yansıtıyor mu? Tabii hayır!” diyerek başladığı sözlerini şöyle sürdürdü:

“Geçen yılın dolar kurunu göz önüne alın, asgari ücreti göz önüne alın ve kaç dolar olduğunu ortaya çıkarın. Bugün açıklanan asgari ücreti, 1 dolar 15,5 lira olduğuna göre, 15,5’a bölün; işçinin dolar bazında aldığı asgari ücretin düştüğünü görürsünüz. Diğer bir deyişle asgari ücrette gerçek anlamda bir artış yok. Hizmet sektörü, bu parayı verebilecek mi? Türkiye’de çalışanların yarıya yakını asgari ücretle çalışıyor. Hizmet sektörü, asgari ücretin giydirilmiş maliyetini de kaldırıp faaliyetini sürdürebilecek mi? Bu zam, hizmet sektörünü baltayla budamaktır. Yüzde 50 gibi göze hoş görünen bu büyük zam, kesinlikle seçim yatırımı bir artış. Yüzde 50’lik bir artış vererek, oy kaybını durdurmaya çalışıyorlar. Fakat bunun yan etkilerini göremiyorlar. Bu asgari ücret, enflasyona katkı yapar mı? Emeklilere de aynı miktarda zam verilecek mi?”

BU ZAM, AK PARTİ’YE DE ÜLKEYE DE FAYDA SAĞLAMAZ

Merkez Bankası’nın faiz indirimini de değerlendiren Uğur Civelek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bugün Merkez Bankası skandal bir karar daha aldı. Faiz düşürdü. Gelişmeler izlenecekmiş, ilk çeyrekte. Bunun anlamı şudur. Kurlardaki artış, enflasyona yansıyacak, bizim siyasilerimiz, para politikası uygulayıcılarımız ve ekonomi yönetimimiz gidişatı seyredecekmiş. Enflasyon, yüzde 40’ı, 50’yi bulacak. Fiilen başka yerlere gidecek. Asgari ücrete bugün verilen zam, haliyle geldiği gibi gidecek.  Aynı oranda zammı emekliye, memura vermeyecek. Gelir dağılımındaki bozulmayı düzeltmeye çalışıyorlar, niyet bu. Fakat bozulmayı daha da hızlandırıyorlar. Dünyada emtia fiyatları artıyor. Dünyada da enflasyon problemi var. Açıkçası Türk lirası iyice değersizleşiyor. Enflasyon çok ciddi bir sorun olacak, canavarlaşacak. Bu canavarın ülkeyi yakmasına benzinle destek olunuyor. Asgari ücrete yapılan budur. Faiz düşürmesinin anlamı budur.  Yani tehlikeyi kontrol etmek önceliğimiz değil. Bu yapılan zam, AK Parti’nin oylarını toparlamasına fayda sağlamayacaktır, ülkeye de bir katkısı olmayacaktır. Çünkü kontrolü kaybettiler.”