GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
28 Mart 2016 Pazartesi 17:23

EBSO Başkanı Yorgancılar’dan HDP’ye ve Avrupa’ya tepki!

Mart ayı meclis toplantısı terör gündemiyle toplandı. Toplantıda HDP’nin teröre karşı ortak metne imza atmamasına tepki gösteren Yorgancılar, Avrupa ülkelerinin de Türkiye’ye çifte standart uyguladığını söyledi.

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ -  Ege Bölgesi Sanayi Odası Mart ayı olağan meclis toplantısı ekonomist ve iktisatçı Mustafa Sönmez'in katılımıyla gerçekleştirildi.

Meclisin açılış konuşmasını yapan EBSO Meclis Başkanı Salih Esen sözlerine Ankara ve İstanbul’da gerçekleştirilen terör saldırılarını kınayarak başladı.

Esen, “Yaşanan olaylardan sonra en acısı,  teröre alışmak zorunda kalmaya itilmemizdir. Terörle yaşamaya alışmak güçsüz bir ülke olduğumuzu gösteren bir algıya hizmet etmekten başka bir şeye hizmet etmeyecektir. Terörün olduğu bir ortamda ekonomiden söz etmek mümkün değil” şeklinde konuştu. 

Toplantıda konuşan Mustafa Sönmez, meclis üyelerine ekonomik riskler ve çözüm önerilerini içeren bir sunum gerçekleştirdi.

HDP’NİN İMZASI NEDEN YOK!
Meclis Başkanı Esen gibi Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar’ın da gündeminde ülke geneline yayılan terör olayları yer aldı. Ankara Kızılay saldırısını ardından TBMM’de sunulan teröre tepki metnine HDP’nin imzasının yer almamasına tepki gösterdi. Yorgancılar terörün küresel bazlı olduğunu işaret ederek çözümünün de küresel olması gerektiğini ifade etti.

Yorgancılar, “Siyasi ekonomik toplumsal açıdan baktığımızda gerek ülkemiz gerek dünya zor bir evrenin içine geçiyor. Ülkemiz önemli bir sınav veriyor. Verdiğimiz en önemli sınav ise terör oldu. Bu eylemlerde tek kişinin dahi aramızdan ayrılması çok büyük bir olmasına rağmen biz bunlara alışacak bir ülke değiliz. Alıştıramayacaklar! 77 milyon insanımız tek yürek Türkiye’nin sahip olduğu değerleri solumaya başladığı sürece her şeyin üstesinden geliriz. Terörün son bulması için mecliste bir fezleke getirildi. Mecliste 4 siyasi parti var. Altında 3 partinin imzası var. Neden 4’üncü parti burada yok? Biz devletimizle hükümetimizin yanındayız. Bu imzaları atanların altında yoklar. Bu işin çözüm yolu meclisse herkesin buraya imza atması gerekir” diye konuştu.

GÖSTERİLEN TAVIR ÇİFTE STANDARTTIR
Terör çözüm konusunda uluslararası birliğe dikkat çeken Yorgancılar, Avrupa ülkelerinin teröre karşı Türkiye’ye aynı mesafede olmadıklarını söyledi.

Yorgancılar, “Artık bunu herkes görmeli ve teröre karşı tüm dünya güçleri bir olmalıdır. Terör küreseldir, çözümü de küresel olmalıdır.  Paris’in, Dubai’nin, Berlin’in, Roma’nın, Amsterdam’ın ve İngiltere’nin yapmış olduğu Belçika bayraklı ‘Acınızı paylaşıyoruz’ mesajını, son 6 ayda art arda Türkiye’de patlatılan bombalar karşısında da göstermesini beklerdik. Çünkü yaşanılan acı da, duyulan endişe de aynı... Kaybedilen hayatlar da aynı. Ancak gösterilen tavır çifte standarttır. Benzer şekilde Hollanda’nın bir gazetesinde de terör eylemi gerçekleştirilen şehirler arasında muhtemelen turistlere yönelik olduğu için İstanbul var, ama Ankara yok. Sadece Bosna Hersek benzer bir desteği Türkiye için verdi. Gerçekten çok yazık” ifadelerini kullandı.

TEMEL ETKEN MAKİNE DEĞİL, NİTELİKLİ İNSAN
Yorgancılar, geçtiğimiz hafta Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık Başkanlığı’nda Almanya’da gerçekleştirilen ‘sanayi 4.0’ ziyaretine dair notlarını da anlattı. 

Yeni sanayi modelinde temel faktörün yine insan olduğunu ifade eden Yorgancılar mesleki eğitime dikkat çekerek, “Sanayi 4.0’a ayak uydurmak istiyorsak öncesinde eğitim 4.0 altyapısını kurmamız ve sanayi dönüşümünü bu kapsamda değerlendirmemiz gerekmektedir. Makine ve robotların öne çıkacağı bir sistemde bunu yapacak olanın yine insan olduğunu dikkate aldığımızda, nitelikli işgücüne dayanan ihtiyaç bugünden çok daha fazla olacaktır. O nedenle, nitelikli işgücünün yetiştirilmesine bugünden hız vermeliyiz. Dijitalleşme ile birlikte, yeni iş imkanlarının ortaya çıkacağı gerçeği içerisinde eğitim sistemimizi yeniden ele almalıyız. Bunun için de rehberimiz her zaman ifade ettiğimiz gibi Almanya örneğinde olduğu gibi işbaşında yapılan eğitimler olmalıdır” şeklinde konuştu.

İZMİR BU SORUNU TEK BAŞINA AŞAMAZ
Son açıklanan işsizlik oranlarında İzmir’in Türkiye ortalamasının üzerinde olması hakkında konuşan Yorgancılar, hükümeti İzmir’e destek olmaya çağırdı. EBSO Başkanı, “Diğer yandan, 2015 yılı için yıllık bazda işsizlik oranları açıklandı. Son 5 yılın en yüksek işsizlik oranı yüzde 10,3 kaydedilirken, İzmir yeniden yükselişe geçerek yılı yüzde 15 ile kapamıştır. Her raporumuzda yer verdik. Her Ankara ziyaretimizde altını çizdik. İzmir işsizlik oranında ilk 10’da yer almaya devam ediyorsa, bu noktada merkezi Hükümetin çözüm adımlarını paylaşması gerekmektedir. Göç alması, teşvik sistemindeki adaletsizlik ve son olarak Suriyeli mültecilerin etkisi ile İzmir bu sorunu tek başına aşamaz. O nedenle yatırım, o nedenle üretim İzmir’de mutlaka doğru araçlarla desteklenmelidir” ifadelerini kullandı.