GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
28 Mart 2016 Pazartesi 14:10

EBSO ve İl Milli Eğitim’den ‘güvenli’ kontrol!

Ege Bölgesi Sanayi Odası İzmir İl Milli eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle iş kazalarını önlemek için protokol imzaladı. Protokol kapsamında İzmir'de 1 yılda 2 bin işçiye eğitim verilecek.

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ - Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) mesleki eğitimin gelişmesi ve niteliğinin arttırılası için İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile el ele verdi.

Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından belirlenen mesleklerde sınav ve yetkilendirme yapmak üzere Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından kurulan Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezi’nin (MEYBEM) Ankara dışında ilk mesleki yeterlilik sınavını gerçekleştiren EBSO, İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile protokol imzaladı.

EBSO’da düzenlenen töreninde Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ve İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Vefa Bardakçı protokolü imzaladı. İzmir'de inşaat ve kaynakçılık sektöründe 2 bin işçiye eğitim verilecek.

40 SEKTÖRE YAYILACAK
Protokol töreninde konuşan EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, toplam 40 sektörde bu sınavların yapılacağını vurgulayarak, “İlk aşamada inşaat ve kaynakçılık sektöründe bu sınavları yapacağız. 25 Mayıs'tan itibaren bu meslekte belgesi olmayanlar çalışamayacak. Çalıştıranlara ise aylık 500 TL idari para cezası uygulanacak” diye konuştu.

Yorgancılar, “Alınacak malzemeden kullanılması gereken koruyucu eşyalara kadar güvenlik tedbirleri eğimlerde anlatılacak. İşletmeleri gezip bu konuda onları bilgilendireceğimiz gibi Milli Eğitim Müdürlüğü ile yapılan protokol kapsamındaki 7 okulda bireysel başvurular yapılabilecek. Bu eğitim ve sınavların ücretlerini de Bakanlık ödeyecek. İzmir'de yaşanan iş kazalarının azalmasına yönelik olarak şimdi 2 sektörde başlayan eğitimleri 40 sektöre yayacağız” ifadelerini kullandı.

İŞ KAZALARI ÖNLENECEK
Milli Eğitim Müdürü Vefa Bardakcı ise ağır ve tehlikeli işlerde çalışanlara yönelik 40 meslek dalında mesleki yeterlilik belgesi verileceğini açıklayarak, “MEYBEM şirketi İzmir'de de ağır ve tehlikeli işlerde çalışanlara yönelik tedbir alma ve iş kazalarını önlemek amacıyla bu kişileri eğitimlere alacak. Böylece iş kazaları önlenecek. Kentimize hayırlı olsun” dedi.

5 YIL OTOMATİK UZAYACAK
Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde Mesleki Yeterlilik Belgesi'nin zorunlu hale gelmesiyle TOBB ve EBSO harekete geçti. İki kurumun ortaklığında kurulan MEYBEM uygulamalı olarak yapacakları sınavlarla firmalarda çalışan kişileri sınava alacak. Sınavda başarılı olanlara ise 5 yıl geçerli olan Yeterlilik Belgesi verilecek. Bu süre içinde 18 ay boyunca ilgili meslekte çalıştığını ispatlayanların bu süresi 5 yıl daha otomatik olarak uzayacak.