GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
13 Nisan 2022 Çarşamba 09:59

Depremzedelerin çağrısı meclise taşındı!

Sorunları bir türlü çözülemeyen İzmirli depremzedelerin 'sıfır faizli, uzun vadeli kredi' ve 'emsal' taleplerini Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne taşıyan Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkan Vekili Özgür Özel, "Meclisi göreve davet ediyoruz" ifadeleri ile çağrıda bulundu

EGEDESONSÖZ - İzmir'de 30 Ekim 2020 tarihinde Seferihisar açıklarında yer alan Samos Fay hattında yaşanan 6,9 büyüklüğündeki deprem sonrası kent genelinde on binlerce vatandaş mağdur olmuştu.

Depremin üzerinden geçen yaklaşık 1,5 yıllık süreç sonrası depremzedeler için bir türlü çözüm bulunamazken, geçtiğimiz günlerde depremzedeler tarafından kurulan İzmir Depremzedeleri Derneği (İZDEDA) Ankara'ya giderek AK Parti, CHP, İYİ Parti ve MHP'li siyasiler ile görüşmüş, hazırladıkları dosyayı ve taleplerini sunmuştu.

Yaşanan süreçte depremzedeler 'kırmızı çizgi' olarak 'emsal artışı ve sıfır faizli, uzun ödemeli kredi' talebini masaya koyarken, iletilen talepler ile ilgili ilk açıklama Cumhuriyet Halk Partisi cephesinden geldi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde devam eden genel kurul çalışmalarında konuşan Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkan Vekili Özgür Özel, İzmirli depremzedelerin sorunlarını meclis gündemine taşıdı.

80 BİN AİLE MAĞDUR
İzmir’de 80 bin ailenin depremden dolayı mağdur olduğunu hatırlatan Özel, “Bunların 5 binine çare bulundu, ağır hasarlı yerleri olanlara yeni konutlar yapıldı, teslim edildi. Ancak 75 bin aile orta ve az hasarlıların evleri yıkıldı ya da yıkılmak zorunda, orada oturamıyorlar. Bu konuda, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden emsal artışı talebi vardı.” dedi.

MECLİSİ GÖREVE DAVET EDİYORUZ
Ailelerin emsal artışının hayata geçirebilmesi için 600 bin ile 800 bin lira arasında değişen bir paraya ihtiyaçları olduğunu ifade eden Özel “İktidar onlara şu yolu gösteriyor: Kentsel dönüşüm kredisi... Bu, 10 yılda, geri ödemeli ve ihtiyaca karşılık aylık ödemesi 8 bin TL'ye denk geliyor. Geçen hafta bütün grupları ziyaret etmek istediler, biz randevu verdik, dinledik. Buradan sonra iki yılı geri ödemesiz, on sekiz yirmi yıl faizsiz ya da düşük faizli, çok düşük faizli bir kredi verilmezse oradaki ailelerin ev sahibi olmaları mümkün olmayacak. Bu konuda, Meclisi göreve davet ediyoruz” diye konuştu.