GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
22 Aralık 2022 Perşembe 12:57

DİSK'ten asgari ücret yorumu: Emekçiler uçurumdan aşağı atıldı!

Yeni yıl asgari ücret rakamına tepki gösteren DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, “Kasım'da 7 bin 700 TL olan açlık sınırı aralık ayında 8 bin 300 TL’ye denk gelecekti. Açlık sınırında yaşayın, alın terinizi bize satın, hiçbir kültürel etkinlikte bulunmayın, eve kapanın ücretidir. Uçurum dibinde yaşam savaşı ve mücadelesi veren emekçileri iktidar tarafından bir tekme daha atılarak uçurumdan yuvarlandılar iktidarın tekmesi ile ve açlığa mahkum edildiler” ifadelerini kullandı.

Metehan UD/EGEDESONSÖZ –  2022 yılının sonuna sayılı günler kala Türkiye'de milyonların gözü 2023 yılında uygulanacak olan asgari ücret rakamına çevrilmişti.

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2023'te geçerli olacak asgari ücret rakamını belirlemek üzere görüşmelerini sürdürürken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ev sahipliğinde Çalışma Genel Müdürü Sadettin Akyıl başkanlığında gerçekleşen toplantıda işveren heyetine Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Genel Sekreteri Akansel Koç, işçi heyetine ise TÜRK-İŞ Genel Sekreteri Pevrul Kavlak temsil etmişti.

Görüşmelerden bir türlü sonuç çıkmazken bugün kameraların karşısına geçen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan asgari ücretin 2023 yılı için net 8 bin 500 TL olacağını duyururken, DİSK’ten ilk tepki geldi.

ÇOKLAŞTIRILMIŞ YOKSULLUK BEKLİYOR
Asgari ücretin açlık sınırının altında kaldığını vurgulayan Sarı, “Uçurum dibinde yaşam savaşı ve mücadelesi veren emekçileri iktidar tarafından bir tekme daha atılarak uçurumdan yuvarlandılar iktidarın tekmesi ile ve açlığa mahkum edildiler. Türkiye'de çoklaştırılmış yoksulluk bekliyor. TÜRK-İŞ kendin rahatlatmaya çalışabilir ancak sendikalar masa da değil sokakta olmalıdır. Kasım'da 7 bin 700 TL olan açlık sınırı aralık ayında 8 bin 300 TL’ye denk gelecekti. Açlık sınırında yaşayın, alın terinizi bize satın, hiçbir kültürel etkinlikte bulunmayın, eve kapanın ücretidir” diye konuştu.

SİYASİ MALZEME OLARAK KULLANILDI
Zam oranını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamasına da tepki gösteren Sarı,“Biz masanın tek taraflı olmasından ayana değilsiniz. Asgari cüretli tüm tarafların genişletilmiş bir konsorsiyum olması gerektiğini düşünüyoruz. Asgari ücret komisyonun açıklamadığı toplantıda ücreti Cumhurbaşkanının açıklamasını siyasi malzeme olarak kullanılması diye görüyoruz” dedi.