GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
19 Aralık 2021 Pazar 10:09

Çeşme'den esen rüzgâr Van’a ulaştı

Türkiye, 1998 yılında 1.5 megawatt’lık sembolik bir kapasite ile adım attığı rüzgar enerjisi üretiminde geçen 23 yılda rekorlara imza attı. 1998 yılında ilk kez İzmir’in Çeşme ilçesinde kurulan Germiyan Rüzgar Enerjisi Santrali’nin ardından son santral ise ülkenin en doğusu olan Van’ın Gevaş ilçesinde hizmete alındı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Elektriğimizin yaklaşık yüzde 10’unu rüzgârdan karşılıyoruz” dedi.

Rüzgar enerjisinde gelinen noktayı bir grup gazeteciye değerlendiren Dönmez, “Bugün rüzgâr enerjisi sektöründe yerli ve yabancı toplam 231 firmamız faaliyet gösteriyor. İşletme halindeki 355 santralimizde toplamda yıllık 30 terawatt saatlik üretim yapıyoruz. Rüzgâr kurulu gücünde Avrupa’da 8’inci, dünyada 13’üncü sıradayız. 10 bin 500 megawatt’a ulaşan rüzgâr enerjisi kurulu gücümüzle bugün elektriğimizin yaklaşık yüzde 10’unu rüzgârdan karşılıyoruz” dedi.

10 bin megawatt aşıldı

Rüzgar enerjisi yatırımcılarının pandemi döneminde yatırımlarına ara vermediğini ifade eden Dönmez, “Kurulu gücümüz 2 yıl içerisinde yaklaşık 3 bin megawatt daha artarak bugün 10 bin 500 megawatt’ın üzerine çıktı. Hâlihazırda bin 585 megawatt kurulu gücündeki 63 santralimiz inşa halinde. Önümüzdeki dönem yeni YEKA yarışmalarımızla birlikte bu sayıyı daha da artıracağız” ifadesini kullandı. Dönmez, önümüzdeki dönem toplam 2 bin megawatt’lık YEKA RES-3 (Yenilenebilir Enerji Kaynakları-Rüzgar) yarışması yapılacağını aktararak, "Başvuruları 27 Nisan 2022 tarihine kadar alacağız. Yarışmalarımız 75 şehrimizde 20 megawatt ile 90 megawatt arasında değişen kapasitelerde olacak” diye konuştu.

Rüzgâr enerjisi sektöründe yaklaşık 15 bin kişinin istihdam edildiğine dikkat çeken Dönmez, şunları söyledi:

“Sektörümüz yüzde 65 mertebesinde yerli üretim oranıyla enerji teknolojilerinin yerlileşmesinde başı çeken sektörlerimizden birisi durumunda. Öte yandan, Türkiye bugün 6 kıtada 45 ülkeye rüzgâr enerjisi ekipmanı ihraç ediyor. Firmalarımızın cirolarının yüzde 70-80’lik kısmı ihracat gelirlerinden oluşuyor.” (MİTHAT YURDAKUL-MİLLİYET)