GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
19 Aralık 2021 Pazar 08:57

Zam yağmurunda son tango... Boyozcunuz özür diler!

İzmir’in Çankaya semtinde boyoz ve kaşarlı poğaça üretip satan küçük bir işletmenin sahibi Mehmet Salih Doğan, tanesi 3 liradan sattığı ürünlerini pahalı bulan müşterilerinin sitemleri üzerine, üretimde kullandığı üç ana hammaddenin fiyatlarının 4 kat arttığını yazdığı ve “Anlayışınız için teşekkür ederiz” cümlesiyle bitirdiği afişle cevap verdi. Doğan, zamlar nedeniyle bir haftalık zararının 9 bin 750 lira olduğunu öne sürdü

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – İzmir’in Çankaya semtinde 1967 yılından bu yana peynirli poğaça ve boyoz üretip satan, her sabah önünde oluşan uzun kuyruk nedeniyle “Kuyruklu Büfe” olarak bilinen dükkanın sahibi Mehmet Salih Doğan, ürünlerini bir süredir 3 liradan satmaya başladı. Müşterileri, bu fiyatın yüksekliğinden yakınırken, Mehmet usta da başta un, boyoz yağı ve çiçek yağı olmak üzere toplam 15 kalem ürüne gelen zamları anlattı. Sitemler artınca, Mehmet usta çareyi müşterilerinden anlayış beklediğini belirten, özür gibi bir yazı hazırlamakta buldu.

BOYOZLUK UNUN FİYATI 4’E KATLANDI

Üç ay önce 130 lira olan boyozluk unun bugün 540 lira, boyoz yağının 95 lirayken 400 lira, 5 litrelik ayçiçeği yağının 75 liradan 150 liraya yükseldiğini bir tablo halinde yazan Mehmet Doğan, tablonun altında “Bu ve benzeri kullandığımız 15 çeşit ürüne daha en az yüzde 150 gelmiştir ve her geçen gün zam gelmeye de devam etmektedir. Mecburi olarak fiyat artışı yapılmıştır” ifadelerine yer verdi. En altta da, “Anlayışınız için teşekkür ederiz” cümlesiyle adeta müşterilerinden özür diledi.

BOYOZUN TANESİ EN AZ 5 LİRA OLMALI

Bir adet boyozu ya da bir adet kaşarlı poğaçayı 3 liraya mal edemez hale geldiklerini, buna rağmen hala 3 liradan sattıklarını anlatan esnaf Mehmet Salih doğan, “Boyozun tanesinin en az 5 lira olması lazım” dedi ve Egedesonsöz’e şu sözlerle içini döktü:

“Sattığımız ürünü sarıp müşteriye verdiğimiz kağıdın kilosu 3 liraydı, 25 lira oldu. Günde beş tane tüp kullanıyorum; bir tüpü 60 liraya alırken, bugün 200 liraya alamıyorum. Son üç ay içinde bir çuval boyozluk un 130 liradan 540 liraya yükseldi. Boyoz yağı da 95 liradan 450 liraya yükseldi. Ayçiçek yağının 5 litreliği 75 liradan 150 liraya çıktı. Müşterilerimiz haklı olarak, boyozu, poğaçayı 3 liraya satmamıza tepki gösteriyor. Zamların sebebi bizmişiz gibi bize kızanlar oluyor. Dilimiz döndüğünce durumu anlatmaya çalışıyoruz ama durumu anlatmakta zorluk yaşıyoruz. Çünkü onların alım gücü de çok zayıfladı. Kullandığımız ürünlere yapılan zamları üst üste koyduğumuzda, bir haftalık zararım 9 bin 750 lira. Pandemide altı ay kapalı kaldık, bu kadar büyük zarar etmedim. Dükkanı kapatsam daha iyiydi. Çareyi, durumu anlatan bir yazı hazırlayıp cama yapıştırarak müşterilerimize derdimizi anlatmakta buldum. Sağolsunlar, anlayışla karşılıyorlar.