GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
3 Haziran 2021 Perşembe 16:53

CHP’li Sındır’dan iktidara yatırım salvosu: İzmir’e ceza çektiriliyor!

CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, Cumhurbaşkalığı’nın 2021 yılı için İzmir’e ayırdığı yatırım ödeneğiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. İzmir'in 'yatırım fakiri bir il'e söyleyen Sındır, “İzmir kuşatılmak istenmiş ancak kuşatılamamış bir ildir. O nedenle İzmir’e ceza çektiriliyor. Ne zaman göreceğiz peki bu yatırımları? Seçimlerin arifesinde…”

EGEDESONSÖZ-Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, Cumhurbaşkanlığı’na bağlı, Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın açıkladığı 2021 yılı Yatırım Programı’nda bulunan İzmir yatırımlarına Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde düzenlediği basın toplantısıyla dikkat çekti.

Sındır, konuşmasında 2021 yılı için İzmir’e ayrılan 3 milyar TL değerindeki yatırım bütçesinin 2.5 milyar TL’sinin Ankara-İzmir arası Yüksek Hızlı Tren Projesi ve otoyollara gittiğine geriye ise 500 milyon TL kaldığına vurgu yaptı.

İZMİR’E YATIRIM YAPILMIYOR ÇÜNKÜ…
İzmir ilimiz yaklaşık 4,5 milyona yakın nüfusu ile Türkiye'nin en kalabalık 3'ncü ili olduğunu söyleyen Sındır, nüfusa oranla eş değer bir yatırım almadığını söyledi. Aradaki tutarsızlıkla ilgili konuşan Sındır,  “Yüz ölçümü itibariyle Türkiye için en büyük 23'ncü il konumunda. İlimiz, ülkemiz ihracatına da çok önemli katkılarda bulunan ancak buna rağmen ülke ortalamasının üstünde olan bir işsizlik sorunu ile karşı karşıya olan bir il. 2019 yılı resmi rakamları ile 8.7 milyar dolar ithalatı ile Türkiye ihracatının yüzde 4.1'ini, 12.6 milyar doları ihracatı ile da ülkemizin toplam ihracatının 6.8'ini yani ithalatın yüzde 50 oranının fazlası ile ihracat yapan bir il. Peki İzmir ilimiz; Türkiye kamu yatırımlarından genel olarak yararlanıyor mu? İzmir'in 2019 yılı itibari ile iller arası yatırım ortalamalarına baktığımızda kişi başı 2019 yılı yatırım miktarı 522 TL, İstanbul’da bu rakam 688, Ankara'da ise bin 261 TL. Böylesi orantısız yatırım payı İzmir’e yakışmıyor. Türkiye’ye yatırım oranına baktığımızda yüzde 2,8 pay almış. Bunun neden olduğunu çok iyi biliyor. Bunun nedeni, İzmir yerel yönetimlerde İzmir halkını teveccühü ile CHP'nin iktidar da olması” diye konuştu.

2011’DE VERİLEN SÖZLER HALA HAYAL GİBİ DURUYOR!
“2011 yılı seçimleri öncesinde dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ve dönemin Ulaştırma Bakanı Binalı Yıldırım İzmir'e geldiklerinde 35 İzmir, 35 proje diye vaatte bulundular” ifadelerini kullanarak, bu 35 projenin durumuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Sındır, konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

“Bu vaatler 12 Haziran seçimlerinin arifesinde yapıldı. Bu taahhütlerde 35 ayrı projeden bahsediliyor. Bunların büyük bir kısmı 2 ya da 3 yıl içerisinde tamamlanması söz konusu. Bu projeler; İzmir -İstanbul otoyolu; bu bir kamu yatırımı değil, ‘yap, işlet, devret’ modeli ile yapılan bir çalışmadır.  Ankara- İzmir Otoyolu ortada yok… İzmir Karayolu ve Raylı Geçiş İZKERAY… Zaten bunu, bu proje sunumları sonrası hiç duymadık bile.  Konak Tüneli yapıldı, Büyükşehir'e devredildi, belki bunu söyleyebiliriz...  Kuzey Otoyolu; başlandı, yarım yamalak gidiyor ancak açıklanana bakarsanız çoktan bitmesi gerekiyordu. Sabuncubeli Tüneli; Burası da hizmete açıldı ancak projenin 2021 yatırımlarında bile tamamlanma oranı yarı yarıya. İzmir-Ankara YHT ve İzmir-İstanbul YHT; 2011 yılında verilmiş sözler hala hayal gibi duruyor. İzmir metroları; metro çalışmalarının tamamı büyükşehir kontrolünde ilerleyen projeler. EGE-RAY, İZBAN, Bergama… 35 İzmir, 35 projenin hemen hemen tamamı yerine getirilmiş değil.”SORU ÖNERGESİNE YANIT ALAMADIM
Cumhurbaşkanlığı yatırım planlarının kitapçığını talep ettiklerini ancak kendilerine verilmediğini aktaran, Sındır, “Ben internetten buldum ve 2021 yılı kamu yatırımlarının şu an ne durumda olduğunu açıklayacağım. DSİ'nin, TCDD ve Ulaştırma ve Altyapı Bankalığı'nın uzun yıllardır hep yapılmayan yatırımlarını görebiliriz. Küçük Menderes Beydağ Projesi; 1991 yılında başlamış 2026 yılında bitecek bir proje. 2021 yılı ödeneği 15 milyon ayrılmış 546 milyon TL yatırım bekleyen proje. Bu proje ilk başladığında 96 yılda bitmesi beklenmiş. Kemalpaşa Yiğitler Barajı ve sulaması; bu proje 2011'de projelendirilmiş ve 2015'de bitirileceği belirtilmiş. Bu da 2026'ya uzatılmış. Bakırçay-Manisa Ovaları; 1 milyar TL'lik ödenek kalmış, 15 milyon TL ödenek ayrılmış 2021 yılı için.  Bu projeler sulama projeleri… Bir de içme suyu projeleri var DSİ'nin. İzmir Karaburun İçme Suyu Projesi. 2013 yılına projelendirilmiş 2025 yılında biteceği söyleniyor. Hala 169 milyon yatırım bekleyen proje. Ancak bu yıl 20 milyon TL yatırım ayrılmış. Ben bunların hepsi ile ilgili soru önergesi verdim ancak bir yanıt alamadım” dedi.GÖRDES’İN İZMİR’E KATKISI YOK!
Havzasında bulunan karstik taşlar dolayısıyla ciddi oranda su kaçağı yaşanan Gördes Barajı’yla ilgili konuşan Sındır, “Sayın Erdoğan İzmir'e geldi, her geldiğinde Gördes'i biz yaptık İzmir'e suyu biz getirdik derken, Gördes Barajında 2 bin 500 litre su beklenirken şu an 2 bin litre su kaçağı var. Bunun bedelini de Büyükşehir'den almayı çok iyi biliyorlar ancak, baraj su tutmadığı için bu projenin de İzmir'e bir katkısı bulunmuyor. Erdoğan İzmir'e yine müjde vermiş. Bayındır Ovası su ile buluşacak diye… 2014 yılında sözler söyleniyor ancak böyle bir proje yok. İzmir'e ne tarımsal sulama ne de içme suyu açısından bir yatırım görmüyoruz” şeklinde konuştu.

1000 TL ÖDENEK AYRILIYOR!
Sındır, ilerleyen yıllar için İzmir’e heyecan verecek bir proje olmadığına değinerek, mevcut projeler ve aldığı yatırımlarla ilgili tek tek bilgi vererek şu açıklamalarda bulundu:

 “İzmir- Ankara Yüksek Standartlı Demiryolu Projesi. Bu proje 2007’de başlamış bir proje. 2011'de tamamlanması projelendirilmiş, 2019’da bu 2020’ye uzatılmış. Bu yılki kamu yatırımında 2023’e uzatılmış. Kalan ödenek, hala daha projede 6.5 milyar TL'lik ödenek var. 2021 ödeneği 1.9 milyar lira ki projeyi sadece İzmir yatırım olarak düşünmek de yanlış olur, güzergah üzerindeki tüm illerin yararlanacağı bir proje. Torbalı – Ödemiş – Çatal – Tire demiryolu nerede? Aliağa- Çandarlı… İZBAN kuzey güney aksından bir banliyö hattı ve hafif raylı sistem olarak İzmir kent ulaşımına katkı koyan, büyük orandan hat kirasını Büyükşehir’in ödediği ve yatırımların büyük bir kısmını Büyükşehir’in yaptığı bir tek sinyalizasyon konusunda Devlet Demiryollarının üstlendiği bir proje. Bu projenin Aliağa’dan Bergama’ya uzatılması konusu. İzmir’in yıllardır beklediği, İzmir’in en kuzeyindeki ilçesinin de hafif raylı sisteme bağlanması için umutla beklediği proje de 2015 yılında projelendirilmiş ve 2017’de proje bitiş süresi için 2019 tarihi işaret edilmiş. Bu yul 2025’e uzatılmış. Bu yıl kamu yatırımlarında bu projeye ayrılan ödenek 1000 TL. Tabi 1000 TL’lik bir yatırım olmaz, bunun anlamı ‘ben bu projeyi bu yıl yapmayacağım ama programımda gerekirse belki yedek ödenekten biraz kırıntılardan arttırırım, yapabilirsem bir şeyler yaparım’ diyen ama İzmir halkının dört gözle beklediği yatırım bu. İzmir Büyükşehir Belediyemiz de diğer yandan bekliyor ki bu proje tamamlansın, hat güzergahı belli olsun, bu hat yapılsın, istasyonları da biz yapalım ve İZBAN bu hattı kullanmaya başlasın. Bunun gibi Ödemiş – Kiraz Demiryolu Projesi kamu yatırım programında 1000 TL ödenek… Selçuk – Ortaklar Yeni Demiryolu 2’nci hat yapımı; 1000 TL ile ‘yapmayacağım’ deniyor. İzmir Limanı Modernizasyon Projesi’nin bütün alt projeleri için 1000 TL ödenek vermiş, bunu da yapamayacağım diyor merkezi yönetim. Yine aynı şekilde Bursa-Balıkesir-İzmir Bölünmüş Yol Projesi, Sivrihisar-Afyon-İzmir Bölünmüş Yol Projeleri bunlara yönelik yatırım niyeti merkezi hükümetin, siyasal iktidarın, Tayyip Erdoğan’ın maalesef yok.”İZMİR HALKI ALDATILIYOR
İzmir’in hiçbir projesine yatırım göremediklerini söyleyen Sındır, “Bölünmüş yol projelerine neden yatırım ayrılmıyor diye bakarsanız, çünkü bu bölünmüş yol projeleri eğer yapılırsa vatandaş bu yolları kullanmak isteyecektir ve ‘yap, işlet, devret’ o 5’li çeteye yaptırılan otoyollardan geçiş yapmayacaktır ve o 5’li çete yeterince para kazanamayacaktır. O zaman bu bölünmüş yolları ben yapmayayım vatandaş bu yolları tercih etsin anlayışı olduğunu söyleyebiliriz. İzmir Atatürk İl Halk Kütüphanesi yapımı projesi halen daha yapılacak, İzmir halkı bu kütüphaneyi bekliyor” dedi ve Aliağa’da yapılması planlanan Mesleki ve Çevresel Hastalıklar Hastanesi ile ilgili şu ifadeleri kullandı:

“Bu da ayrı bir garabet. Bu hastane Dokuz Eylül Üniversitesi’ne hibe edilmiş bir arazide Dokuz Eylül Üniversitesi tarafından yapılacak bir yatırım. Ve bu en son yerel seçimler öncesinde Aliağa’da bu projenin temel atma töreni yapıldı. İmar planı yapılmamış, henüz ihalesi yapılmamış, alanda herhangi bir düzenleme yapılmamış. 5-10 metrekarelik bir temel atma töreni yapıldı. Buraya devlet erkanı geldi, şaşalı bir tören yapıldı ama ortada ne imar planı var ne ihalesi var. Bu projenin ihalesi yapılmış 2020 yılında; yapılıp yapılmadığını da bilmiyoruz yapılmış ki kamu yatırımlarında var 117 milyon lira ödenek, 2021 yılında ödenek yok. Hibe deniyor, hibe nereden gelecek bu da bilinmiyor. Gidiyor bakıyoruz ortada bir şey var mı o da yok. Kandırma üzerine İzmir halkını aldatma üzerine ve İzmir halkının yerelde ve genelde oyunu nasıl devşiririz mantığı götürülüyor.”

ASLEN İZMİR’E AYRILAN YATIRIM TUTARI 500 MİLYON TL
İzmir’de yapılması planlanan kamu yatırımlarını incelediğinde aslında İzmir’in ihtiyacı olan her şeyin belirtildiği ancak bu projeler için ödenek ayrılmadığına dikkat çeken Sındır, “2021 yılı ödeneği toplamda 3 milyar lira görünüyor. Tabi bu İzmir’e öngörülen değil; hızlı tren projesi de içinde. Bunun tamamını İzmir’e ayrılmış gibi görmek diğer bütün otoyollar bunun içinde yer alıyor. 2 buçuk milyarı bu durumda zaten gitmiş oluyor ve elde kalan 500 milyon liralık bir yatırım görüyorsunuz oysa diğer yandan Sayın Vali nereden aldığını bilemediğimiz bir yatırım için 2021’de İzmir’e 5 milyar liralık yatırım yapılacak diyor. Mutlaka elinde vardır bu veriler ben de görmek isterim. Ancak benim Cumhurbaşkanlığı Kamu Yatırım Programı’nda gördüğüm ‘İzmir Yüksek Hızlı Tren Hat’tını bir kenara koyacak olursak, tamamı İzmir’e mal edilecek bir proje olmadığı anlayışıyla 500 milyonu geçmiyor. Buna üniversiteleri ekleyebiliriz, yerel yönetimleri ekleyebiliriz. Merkezi Yönetim yatırım programı da yine sayın valinin bahsettiği gibi, Bakın zaten Sayın Vali kendisi ifade ediyor, ‘Merkezi idarece hayata geçirilen 505 projenin 11 tamamlanmıştır’ Bu sayı valinin söylediği. Bu projelerin 254’ünde çalışmalar devam ederken 40 proje ise ihale aşamasındadır, çeşitli nedenlerle 200 projeye ilişkin çalışmalara başlanılamamıştır” diye konuştu.

İZMİR HALKI İKTİDARA GEÇİT VERMEYECEKTİR
Sözlerine İzmir’in merkezi yönetim tarafından yatırım fakiri bir il haline dönüştürüldüğüne vurgu yaparak son veren Sındır, “İzmir kuşatılmak istenmiş ancak kuşatılamamış bir ildir. O nedenle İzmir’e ceza çektiriliyor. Ne zaman göreceğiz peki bu yatırımları? Seçimlerin arifesinde… Ama İzmir halkı şunu çok iyi biliyor ki, seçimlerin arifesindeki bu vaatlerin hiçbiri yerine getirilmedi ve getirilmeyecek. İzmir halkı ayrıcalık istemiyor, İzmir halkı hatta kattığı değerin altında olsun diyor, diğer illerimizdeki yurttaşlarımıza kardeşlerimize milletimize bizim de katkımız olsun, bu ülkenin ekonomisi, sosyal refahı eşit ve adil olsun istiyor. Ancak bunu bile göremiyor ve bunların farkında olan İzmir halkı bu siyasal iktidara dün olduğu gibi bugün de yarın da asla geçit vermeyecektir. Bu kamu yatırımlarından hak ettiği payı almak istiyoruz. Soru önergelerimin de tamamına Sayın Erdoğan ve görevlendirdiği bakanlarından yanıt bekliyorum” dedi.