GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
15 Şubat 2023 Çarşamba 13:37

CHP’li Sındır’dan AFAD Başkanı’na ‘komisyon’ tepkisi: Raporu okuduğunu düşünmüyorum!

İzmir depremi sonrası TBMM’de kurulan komisyonun ardından hazırlanan rapor hakkında konuşan CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, “Ortaya çıkan sonuç, bu raporun herhangi bir şekilde çok fazla dikkate alınmadığı. Ben AFAD Başkanı’nın bile bu raporu okumadığını düşünüyorum. Liyakatsiz insanlar göreve getirirseniz ne kadar rapor üretseniz, oradan sağlıklı bir sonuç almanız mümkün olamaz” diye konuştu.

EGEDESONSÖZ – Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili ve Deprem Araştırma Komisyonu Üyesi Kamil Okyay Sındır, Sonsöz TV’nin konuğu oldu. Gazeteci Fatih Yapar’ın sorularını yanıtlayan Sındır gündeme dair değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye'yi derinden sarsan ve on binlerce ölüme yol açan Kahramanmaraş dahil olmak üzere Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay'da büyük yıkımlara neden olan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki deprem sonrası bir kez daha akıllara İzmir depremi geldi.

30 Ekim 2020’de yaşanan 6,9 büyüklüğündeki depremde 117 vatandaş hayatını kaybederken gerekli tedbirlerin alınabilmesi amacıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Deprem Araştırma Komisyonu kurulmuş ve İzmir’den CHP’den Kamil Okyay Sındır ve Sevda Erdan Kılıç, AK Parti’den ise Necip Nasır’ın da aralarından bulunduğu komisyon üyeleri yaklaşık 500 sayfalık rapor hazırlamıştı.

MECLİSİN İRADESİNİ YANSITIYOR
Komisyon tarafından hazırlanan raporu yayında izleyenlere gösteren Sındır, dikkat çekici bir iddiada bulundu.

Sındır açıklamasında şunları söyledi:

“Ortaya çıkan sonuç, bu raporun herhangi bir şekilde çok fazla dikkate alınmadığı… Ben AFAD Başkanı’nın bile bu raporu okumadığını düşünüyorum. Liyakatsiz insanları göreve getirirseniz ne kadar  rapor  üretseniz de oradan sağlıklı bir sonuç almanız mümkün olamaz. 500 sayfalık bir rapor bu. İçinde yok yok. Deprem öncesi, sonrası, esnasında risk yönetimden, yıkımların önlenmesine ve maddi-ekonomik-finansal anlamda yapılacaklar ile ilgili her şeyi içeriyor. Bütün üniversitelerin deprem ile ilgili birimlerinden hocalar davet edildi ve mevcut durumdaki sonuçları ortaya koyan çözüm önerileri derlendi. Yaklaşık 270 tane konu başlığı var.  TBMM'de 5 siyasi partinin temsilcilerinin katılımıyla oluşturulan bir komisyon bu. Tüm partilerin verdiği önergeler birleştirildi ve komisyon oluşturuldu. Komisyon çalışmasını yaptı. TBMM'nin iradesi yansıdı yani. Bir yasa veya kanun değil. Kanun yapıcılara rehber niteliğinde bir çalışma… Bu rapor 600 vekilin oy birliği ile oluşturduğu, oy verdiği bir rapor. Bu raporun gereğinin yapılması; keyfiyet değil, zorunluluktur! Milli iradenin kamuya verdiği görevdir. Sayın Sevda Erdan Kılıç vekilimizin dediği gibi, rapor üretildi, ortaya kondu ancak unutuldu” diye konuştu.