GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
15 Şubat 2023 Çarşamba 10:43

Başkan Sandal’dan odalara ‘dava’ tepkisi: Hükümetten farkınız kalmaz!

Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, yürüttükleri kentsel dönüşüm çalışması ile ilgili kendilerine dava açan Şehir Plancıları Odası ile Mimarlar Odası’na tepki göstererek “Bizim 60 hektarlık dönüşüm ile ilgili plancılar odamız 'kamu yararı yok' , 'nüfus sayısı doğru hesaplanmamış' gerekçeleri ile dava açmış. Bu kurumlar bürokratik kurumlar değil. Bu kurumların asli görevi kamu yararını gözetmek… Siz kamu yararını bu noktalardan irdelerseniz, merkezi hükümet ile aynı noktaya düşersiniz” dedi.

EGEDESONSÖZ - Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal Sonsöz TV’nin konuğu oldu. Gazeteci Fatih Yapar’ın sorularını yanıtlayan Sandal, gündeme dair değerlendirmelerde bulundu.

İzmir’de 30 Ekim Depremi sonrası ortaya çıkan başta ‘emsal artışı’ olmak üzere birçok konuya dava açan odalara sitemde bulunan Başkan Sandal,  yaklaşık 60 dönüm büyüklüğünde bulunan Cengizhan, Alpaslan ve Fuat Edip Baksı kentsel dönüşüm çalışmaları için açılan davaya da tepki gösterdi.

YAPTIĞIMIZ KAMU YARARI DEĞİL DE NE?
Çalışmaların kamu yararının gözetilerek yapıldığını belirten Sandal, “Odaların işleyişine saygı duyuyoruz. Ancak odaların aldığı her karara pozitif yaklaşmıyoruz.  Bizim 60 hektarlık dönüşüm ile ilgili plancılar odamız 'Kamu yararı yok' , 'nüfus sayısı doğru hesaplanmamış' gerekçeleri ile dava açmış... Bu kurumlar bürokratik kurumlar değil. Bu kurumların asli görevi kamu yararını gözetmek... Siz kamu yararını bu noktalardan irdelerseniz, merkezi hükümet ile aynı noktaya düşersiniz. Belediye olarak yüzde 45'ini alıyorsun. Geriye iş dünyası kalıyor. Sen neyle ikna edeceksin bu adamı? Bölgedeki yapılaşma bitişik nizam, 4 kat şekilde… Şu anki durum bu... Park bile yok... Bizim yaptığımız kamu yararı değil de ne o zaman?” dedi.

HER ZAMAN 1+1=2 YAPMAZ
Mesleği üzerinden örnek veren Sandal, “Ben matematik öğretmeniyim. 1+1=2 yapar. Bunun dışında her şeye hayır derim. Size göre doğru yaklaşım olabilir. Ancak 1 damla su ile 1 damla suyu birleştirdiğinizde yine 1 damla su yapar. Her zaman 1+1=2 yapmaz. Bazen teknik durumların dışına çıkmak lazım… Siz bölgeye çıkıp vatandaşların feryadını, anneleri dinlediniz mi? Evlerin ne kadar depreme dayanıklı olduğunu duydunuz mu? Belediyeler ile süreci görüştünüz mü? Biz taleplerimizi ilettik kendilerine. Ola ki 1 yıl sonra mahkeme yürütmeyi durdurma verildi ve deprem oldu. Onlarca canımızı kaybedersek sorumlu kim olacak? Biz mi? Mesele bazen doğru ile yanlışı değil, olumsuz iki iş içinde pozitifi seçmek zorundasınız. Her zaman sizin karşınız doğru yada yanlış gelmez. Bazen mecbur olduğunuz iki doğru arasında ya da iki yanlış arasında kıyaslama yapmak zorunda kalırsınız. Tabii; Özel bir alandır, risk yoktur, birine rant veriyordur... O zaman sonuna kadar arkanızda durmayan namerttir. Ancak burada ekmeğe muhtaç vatandaşlarımız var” ifadelerini kullandı.