GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
23 Eylül 2024 Pazartesi 14:05

CHP'li Başarır'dan 'körfez kirliliği' için özeleştiri: Bizim de ihmalimiz var!

CHP İzmir İl Başkanlığı’nda açıklamalarda bulunan CHP Grup Başkanvekili ve Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, İzmir Körfezi’ndeki kirliliğe dair önemli açıklamalarda bulundu. Başarır, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin de geçmiş dönemde hata yapmış olabileceğini belirterek, “Maalesef bakanlıklarda ve geçmiş dönem belediyelerimizde de bir ihmal vardır. Bu sorun çözülüp eskiden olduğu gibi mis gibi kokacak” dedi.

Ozan EKİZ / EGEDESONSÖZ – CHP Grup Başkanvekili ve Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, CHP İzmir İl Başkanlığı’nda gündeme dair açıklamalarda bulundu.

İzmir Körfezi’nde yaşanan balık ölümleri, kirlilik ve koku üzerine açıklamalarda bulunan Başarır, önemli değerlendirmelerde bulundu. Başarır, yaptığı açıklamada İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin de geçmiş dönemde hata yapmış olabileceğini belirtti.

Başarır, şu ifadeleri kullandı:

"İzmir Avrupa’nın en önemli şehirlerinden bir tanesi. Körfezdeki durum İzmir’e yakışmıyor. İzmir’e her geldiğimde bu konuyla ilgili görüşmeler yapıyoruz. Bakanlık ve belediye el ele bu durumu çözmeli. Gerçekten önemli bir sorun. Genel Başkan çok ciddi bir şekilde belediye başkanları ile görüşüyor. Uzun yıllardan beri biriken bir sorun. Maalesef bakanlıklar da ve geçmiş dönem belediyelerimizde de bir ihmal vardır. Bu sorun çözülüp eskiden olduğu gibi mis gibi kokacak"

‘SOKAKLAR TEKSAS GİBİ’
Sokaklarda yaşanan silahlı şiddetin arttığına dikkat çeken Başarır, “Olağan basın toplantısı burada yapıyoruz. Farklı illerde bu uygulamaya devam edeceğiz. Ümraniye’de görev esnasında saldırıya uğrayan polis memurumuza Allah’tan rahmet diliyoruz. Bu olay İstanbul’dan göbeğinde gerçekleşti. Sokaklar Teksas gibi. Umut Vakfı yapmış olduğu bir araştırmada son 10 yılda 35 bin silahlı olay gerçekleşmiş. 2318 yurttaşımız hayatını kaybetmiş. Günlük 6 vatandaşımız hayatını kaybediyor. Susmayacağız. Her ilçede çok vahim olaylar oluyor. İnternetten silahlar çok kolay bir şekilde alınıyor. Buna seyirci kalan bir bakan var. Suç makinesi tarafından öldürüldü polis memuru” dedi.

‘GELECEĞİMİZİ TEFECİYE BORÇ OLARAK ÖDEMİŞİZ’
Ülkedeki dış borçların arttığını belirten Başarır, “Ülke günden güne büyük bir felakete doğru gidiyor. 232,5 milyar dış borç artmış. 8 trilyon 939 milyar dolar borç var. 8,3 trilyon artmış borç miktarı, AKP döneminde 8,1 trilyon borç yapılmış. 200 milyarla almış ve borçları arttırmayı başarmış. Faiz ödemeleri diğer ülkelerde çok küçük bir yer tutarken bizde en büyük kalem haline gelmiş. 2003 – 2024 arasında 577 milyar 803 milyon dolar faiz ödemişiz. İç ve dış borcundan fazla, geleceğimizi tefeciye faiz ödemiş” ifadelerini kullandı.

‘YÜZDE 90 ENFLASYON VARKEN CUMHURBAŞKANI 1 MİLYAR 538 MİLYON İHALE YAPMIŞ’
Ekonomik kriz içerisinde Cumhurbaşkanlığı’nın harcamalarını eleştiren Başarır, “Ekonomi bu haldeyken halka tasarruf diyen; işçiye, emekliye, öğrenciye yükleyen Cumhurbaşkanı sefa içerisinde. Gıda enflasyonu sıralamasında birinci sırada, ortalama çalışma süresi en yüksek durumda, milli gelirde 17.sıradayız. Ekonomide ilk 10’da olacağız dediler seçim sürecinde ama 17.sıradayız. ENAG’a göre yüzde 90 enflasyon var, gerçek yoksulluk oranı yüzde 30. Bu durumdayken Beyefendi Cumhurbaşkanı sarayında 1 milyar 582 milyon ihale yapmış. Erdoğan yol yapıyor musun, okul yapıyor musun? Bu ihale masrafları sadece sarayın masrafları. Cumhuriyet tarihinden bu yana halkına bu kadar kötülük yapan başka cumhurbaşkanı yok. Ağustos ayı saray gideri 1 milyarı aştı. Günden güne tırmanan bir gider faciası var. Her gün 60 milyon TL harcıyor. 3 bin 529 asgari ücretlinin maaşını tüketiyor. Utanmadan halka, işçiye, emekliye tasarruf diyor” dedi.

‘FAHRETTİN BEY BU KADAR PARAYA NE ALDIN KARDEŞİM?’
İletişim Başkanlığı’nın bütçesini de eleştiren Başarır, “Dezenformasyonla mücadele adı altında kurulan İletişim Başkanlığı. 2 milyar 692 milyon mal ve hizmet almış. Fahrettin Bey, ne aldın kardeşim? Milyonlarca sosyal medya trolüne mi harcadın? Ne aldın? Bir parça demokrasi ile yöneltilen bir ülkede böyle bir harcama olmaz. Ülkede gerçekleri gizleyeceksin ve buna milyarlar harcayacaksın. Bu bir suç ve bu suçu işleyenler hesap verecek” ifadelerini kullandı.

‘SUCUKLAR EVLERE GİREMEDİ, BU BEYLER SUCUK PARTİSİ YAPIYOR’
Bakanlıklara ve bakanlara dair eleştirilerde bulunan Başarır, Kayseri’de bakanların temel atma töreninde sucuk pişirme fotoğrafı vermesiyle ilgili olarak, “Bu para harcanırken bakanlar sucuk partisi yapıyor. Bu ülkede 8 yıl önce doğan ve ilkokula başlayan çocuklar sucukla tanışamadı. Evlere giremedi ve bu beyler utanmadan sucuk partisi yapıyor. Okullarda temizlik görevlisi yok. Milli Eğitim Bakanı olan beyefendi utanmadan tarikatlarla STK adı altında sözleşme imzalıyor. Temizlik işçileri ve temizlik malzemeleri satanlarla sözleşme yap, okullarda hastalık türemesin. Adalet Bakanı Narin vahşetinde olayı gizleyen milletvekilini koruyor. Bugün bir polis öldürülüyor, Narin olayı sorulduğunda sus diyor İçişleri Bakanı. Yeni öğretim yılında okullar temizlikten uzak bir şekilde başladı. Çocuklarımızın hastalıklarla karşı karşıyayız diyorlar. Cumhuriyet tarihinde ilk kez okullarımızı temizlemeyecek duruma geldik. 5 okula 1 temizlik görevlisi önerisi veriyorlar, yazıklar olsun” dedi.

‘YURTLARIN YATAK SAYISI ORANI YÜZDE 23’
Üniversitelerin açılmasıyla beraber yurt sorunlarının başladığını belirten Başarır, “Yurt sorunu… Üniversiteler yavaş yavaş başlıyor. 4 milyonu aşkın evladımız eğitim görecek. 856 tane yurdumuz var. 987 bin öğrenciyi barındırabiliyorlar. Yüzde 23 gibi bir oran var. Bu durumu biliyordunuz sayın bakan, ne kadar yatak sayısını arttırdınız, yüzde 3 bile değil. Çocuklar ne olduğu belirsiz tarikatlara ya da sokakta kalıyor. Saray ve İletişim Başkanlığı bu kadar para harcarken ülke artık yönetilemiyordur. İlkokuldan üniversiteye kadar sorunlar var” dedi.

‘SAYIŞTAY SUÇ İŞLİYOR’
Açıklanan Sayıştay raporlarında kalem ve detay eksikliğine dikkat çeken Başarır, “Sayıştay raporları harcamaların röntgenini çeker. Meclis ona göre 2025 bütçesi yapar. Günden güne Sayıştay’ın çektiği röntgen kararmakta. 2020 yılında Ulaştırma Bakanlığı 148 sayfa düzenlerken bu sene 40 sayfa ama harcamalar artmış. Cumhurbaşkanı’nın aldığı hediye paketlerine kadar kalem kalem raporda yazıyordu. Bugün sadece 3 milyar harcandı yazıyor. Bu Sayıştay suç işliyor. 80 milyonun oyuyla oluşan meclis, toplam bütçede harcanan kalemleri bilmiyor. Paramızın nereye harcandığını bilmiyoruz. Milyarlarca lira var ama Sayıştay gizli rapor veriyor. Cumhuriyet tarihinde ilk kez bu oluyor. Bugüne kadar en fazla 30 milyarlık sapma olur. Beyefendinin 2023 4 trilyon 888 milyar ve üzerine ek bütçe var. Toplam ödenek miktarı 7 trilyon. 1 Trilyon 300 milyar sapma var ama nereye harcanmış? Bu durumun meclise gelmesi lazım, getirmezse Meclis Başkanlığı suç işler ve meclisin bütçe yapmasının anlamı olmaz. Yapılan kirli harcamaları ört bas etmek değil, hak savunmak. Utanın artık! Meclis Başkanı ne yapacak merak ediyoruz” ifadelerini kullandı.

‘BU ÜLKEYİ GENCECİK YENİ BEYİNLER KURTARIR’
Erken seçim çağrısını yineleyen Başarır, “Yönetilemeyen bir ülke var. Türkiye soyuluyor. 600 milyara yakın para bir grup tefeciye verilmiş. KKM’YE 35 milyar dolar ödenmiş. 700 milyara yakın para Türkiye’nin geleceği demek. Türkiye’yi seçim kurtarır. Sefaleti, hukuksuzluğu bir seçim kurtarır. Seçim olmalı. Ancak yeni bir yönetim bunlarla mücadele eder. Gencecik beyinler gelir bu ülkeyi kurtarır. Namuslu insanlar bu ülkeyi 3 yılda düzlüğe çıkarır” dedi.

‘BAHÇELİ HÜDAPAR’IN KALDIRIĞI ELİNİ YIKADI MI?’
HÜDAPAR’ın söylemlerini ve MHP ile yaptıkları seçim ittifakını eleştiren Başarır, “HÜDAPAR ve benzeri partilerle aramızda mesafe vardır. HÜDAPAR Narin cinayetinde bile bizleri suçlayacak kadar düşecek bir partidir. Hizbullah’ı kutsayan bir partidir. Anayasa’nın ilk 4 maddesini kaldırabiliriz diyen ve aklını yitirmiş bir partidir. Bahçeli elini yıkadı mı bilmiyorum ama bundan utanç duymuyorsa milyonlarca utanç duyan milliyetçi seçmen var” dedi.

‘ÜÇÜNCÜ OLACAK SİYASİ PARTİNİN DERDİ İLE KARAR VERMEYE KALKMAYIN’
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında siyasi yasak gelme ihtimaline değinen Başarır, “Ekrem İmamoğlu bu partinin en önemli isimlerinden biridir. Bizim kıymetlimizdir. Ahmak davasıyla ilgili A B C D planlarımız var. 2019’da seçim iptal edildiğinde nasıl ayakta durduysak, tüm imkanlarını seferber ettiyse öyle bir hata yaparlarsa herkes yanında olacaktır. Uydurma bir karar çıkarmayı hayal edenler, sakın böyle bir şey yapmayın, pişman olursunuz. Halkın iradesine darbe yapmak isteyenler başarısız olurlar. İktidarın yargısına cevap vereceğizdir. Yasaya göre karar verin. Yarın seçim olsa üçüncü olacak partinin derdi ile karar vermeye kalkmayın. Biz yargıyı bağımsız olarak görmek istiyoruz” diye konuştu.

SGK BORÇLARI: BİZİM BÜTÇEMİZ ÇOK GÜÇLÜ

Son olarak belediyelerin SGK borçlarına değinen Başarır, şu ifadeleri kullandı:

Böyle bir uygulama varsa tüm belediyelere yapsınlar. Onlara yapıyorlar, ahlaki bir yapılandırma yapsınlar. Bizim belediyelere bunu yolluyorlar kendi belediyelerinde takas yapıyorlar. Ben bu halkın parasını öğrenciye burs olarak vermeye devam edeceğiz. Bizim bütçemiz çok güçlü çünkü belediye başkanımız çalmıyor.