GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
1 Nisan 2018 Pazar 10:14

CHP’den hükümete ‘siber zorbalık’ uyarısı

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan ‘siber zorbalık’ ile mücadele konusunda meclis araştırması istedi.

Elektronik iletişim araçlarını kullanarak savunma gücüne sahip olmayan bireylere zarar verme davranışlarının tümüne ‘siber zorbalık’ adı verildi.

Online kavga, zarar verme, iftira, başka kimliğe bürünme, başkasının bilgilerini internet ortamında izinsiz kullanma, dışlama, siber tehdit ve siber taciz olarak sınırlanan davranışların tamamına ‘siber zorbalık’ diyen araştırmacılar ‘Türkiye için büyük tehlike’ uyarısında bulundu.

Konuyu TBMM’ye taşıyan Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Murat Bakan, ‘siber zorbalık’ konusunda devletin gereken önemi vermesi, siber zorbalığın boyutlarının araştırılarak buna karşı ortak akıl çerçevesinde çözüm önerilerinin oluşturularak gerekli çalışmaların yapılması amacıyla meclis araştırması istedi.

CHP’li 23 vekilin imzasıyla TBMM Başkanlığına sunulan ve yapılan bilimsel araştırmalarla desteklenen meclis araştırma önergesinde; “Bilimsel araştırmalara göre; siber zorbalık kapsamındaki davranışlar özellikle 13-18 yaş arasında çok daha sık görülüyor ve bu dönemdeki bireyler tam olarak ne yapacağını bilemedikleri için ciddi problemler ortaya çıkıyor. Siber zorbalık, ergen bireylerde depresyon, düşük benlik saygısı, eğitim öğretimde başarısızlık gibi bir dizi sıkıntılara neden oluyor. Ailelerin çocuklarını iyi takip etmesi gerektiği gibi, sosyal medyayı çok fazla kullanan bir çocuğun okul başarısında azalma, depresyona girme gibi özellikle göstermesi halinde siber zorbalığın düşünülmesi gerektiği uzmanlarca tavsiye ediliyor” ifadeleri kullanıldı.

‘SİBER ZORBALIK’ İLE MÜCADELE!

TBMM’nin konuyla ilgili araştırma yapması ve başta Milli Eğitim Bakanlığı olmak üzere Hükümetin konuyla ilgili acil eylem planı hazırlaması gerektiğini vurgulayan Bakan, “Okullarda çocukları siber zorbalık konusunda bilgilendirmek, siber zorbalığa karşı ebeveyn-okul işbirliğini sağlamak, siber ataklarla nasıl mücadele edebileceklerini öğretmek, siber zorbalık vakalarına maruz kaldıklarında bu durumu yetişkinlere, yasal kişi ve kurumlara bildirmeleri konusunda teşvik etmek, bilgi ve iletişim teknolojilerinin bir kişi veya bir grup üzerinde teknik veya ilişkisel olarak zarar verme amacıyla kullanılmasını önlemek için TBMM olarak gerekli çalışmayı yapmalıyız” diye konuştu.

AKTROLL'LERİN VEBALİ BÜYÜK!
‘AK Troll’ere de dikkat çeken Bakan, “AKP’nin sosyal medya üzerinden kitleleri konsolide etmek suretiyle kurduğu paralı trol ordusunu da unutmamak gerekir. Paralı trollerin gündemle ilgili sosyal medya üzerinden yaptığı algı ile kendinden olmayan kişi ve grupları hedef göstermek suretiyle organize linç etme operasyonlarının bu konuda vebali büyüktür” dedi.

Kocaeli Üniversitesi’nin TÜBİTAK ile yürüttüğü Siber Zorbalık araştırmasına dair sonuçlar:

  • Araştırmaya katılan öğrencilerin yüzde 90’ının Facebook’ta hesabı bulunmaktadır.
  • Yüzde 11.64’ü sözlü siber zorbalığa maruz kaldığını; yüzde 10.13’ü ise siber zorbalık yaptığını belirtmiştir.
  • Araştırmaya katılan öğrencilerin yaklaşık yüzde 56.5’i internette tanımadığı kişilerle konuştuğunu söylemiştir
  • Öğrencilerin yüzde 57.6’sı sosyal ağlarda “kullanıcıyı şikayet et/bildir” linkini kullanarak şikayette bulunduğunu ifade etmiştir. Öğrencilerin şikayet etme nedenleri arasında ilk sırada “sözlü taciz” yer almaktadır.
  • Siber ortamda, sözlü tacize maruz kaldığını belirten öğrencilerin oranı ise yüzde 25.4’tür.
  • Araştırmaya katılan öğrencilerin yüzde 32,5’i siber zorbalığa maruz kalmaları halinde “kanıt içeriği silme” davranışını tercih etmektedir.
  • Araştırmaya katılan kız öğrencilerin yüzde 16’sı, erkek öğrencilerin ise yüzde 30,5’i siber zorbalığa maruz kalmaları halinde “misilleme” yoluyla zorbalığa karşılık vermeyi uygun bulmaktadır.
  • Çalışmanın dikkat çekici bulgulardan biri de öğrencilerin siber zorbalığa maruz kalmaları halinde bunu öncelikle arkadaşları ile paylaşacaklarını ifade etmeleridir; (okul arkadaşına söylemek yüzde 41, çevrimiçi arkadaşa söylemek yüzde 31).
  • Ailemle paylaşırım diyenlerin oranı yüzde 37, öğretmeniyle paylaşma oranı ise yüzde 15’tir. Bu durum ergenlerin siber zorbalık durumda yetişkinleri öncelikli rehberler olarak görmedikleri ortaya koymaktadır.