GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
28 Şubat 2024 Çarşamba 12:23

CHP’de 'istihdam' krizi... Adaylar başkanlardan şikayetçi!

Cumhuriyet Halk Partisi’nden aday gösterilen isimlerin yerel seçim öncesindeki en önemli gündem maddesi mali yapı ve istihdam konusu oldu. Bazı adayların belediye başkanlarını şikayet ettiği, genel merkeze rapor yazarak bir ay sonra görevleri sona erecek başkanları giderayak işçi istihdamını arttırmasını bildirdiği ifade edildi.

EGEDESONSÖZ- Yerel seçim öncesi CHP’den aday gösterilen isimlerin saha çalışmaları sürüyor. Bir yandan projelerini anlatan isimler diğer yandan vatandaştan gelen talepleri dinliyor. Belediye başkan adaylarının karşılaştığı en büyük problem işçi ve istihdam konusu. Mali yapının sorunlu olduğu belediyelerde göreve gelecek olan isimler durum karşısında kara kara düşünürken ziyaretlerde kendilerine verilen CV’leri ise dosya yaparak koltuğa oturacağı zamanı bekliyor.

KADROLARDA HAREKETLİLİK
Partinin yeni dönem için aday göstermediği çok sayıda ilçe belediye başkanı ise kadroları şekillendirmeye başladı. Belediyelerin bir kısmında, başka belediyelere geçişler yapılırken başkanların yakın çalışma ekipleri de görev yapanların yeni gelecek isimlerle birlikte çalışamaması haline karşı formüller geliştirildi.

YOĞUN İŞE GİRİŞLER VAR
Belediye başkanları seçime bir ay kala istihdam konusundaki taleplere karşılık verirken yoğun işe girişlere imza atmaya başladı. Birçok yerde işe başlatma ve SGK’ya işe giriş bildirimlerinde artış dikkat çekti. Belediye şirketleri üzerinden ağırlıklı olarak yürütülen giriş işlemleri yasal olarak seçim günü olan Pazar gününden öncesi Cuma mesai bitimine kadar yapılabiliyor. Belediye başkanı mazbatayı alıp, resmi olarak koltuğa oturduktan sonra yetki tamamen yeni başkana geçiyor.

GENEL MERKEZE RAPOR
Yaşanan durumun bazı yerlerde rahatsızlık verici boyutlara gelmesi aday olan ve seçilmesi yüksek ihtimal ilçelerde şikayete konu oldu. Adaylar, genel merkezden konuya müdahale etmesini isterken işe girişlerin durdurulması talebinde bulundu. Belediye başkan adayları durumu kendi ilçeleri için bazen rapor, bazen bilgi notu halinde CHP Genel Merkezi’ne ilettiği belirlendi.

Öte yandan bundan önceki seçimlerde de yaşanan fakat bu dönem oldukça artan yeni istihdam kararları ve işe giriş işlemleri dikkat çeken bir şekilde arttı. Bazı belediye başkanlarının son ay, son hafta ya da son mesai günü gibi kategoriler belirleyerek yeni dönemde son girişleri işten çıkartabileceği ifade edildi. Adayların, parti içinde aracılar ya da doğrudan iletişim kurarak başkanları uyardığı, vatandaşların mağdur edilmemesi konusunda hassas davranılmasını talep ettiği dile getirildi.