GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
31 Ekim 2023 Salı 14:03

CHP İzmir'de kurultay satrancı... Hangi isim/hangi hamleyi yapıyor?

Cumhuriyet Halk Partisi'nde hafta sonu gerçekleşecek genel başkanlık seçimi öncesi kulisler hareketlenmeye başlamış durumda. Bir çok ismin PM için çalışmalarını yürütürken bir yandan da değişimciler/genel merkezciler de netleşmeye başlıyor.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - Cumhuriyet Halk Partisi’nde  mahalle-ilçe ve il kongrelerinin tamamlanmasının ardından başlayan kurultay heyecanı hız kesmeden devam ediyor.

4-5 Kasım tarihlerinde Ankara’da gerçekleştirilecek Büyük Kurultay süreci ile ilgili CHP TBMM Grup Başkanı Özgür Özel ve Örsan Öymen gibi isimler genel başkanlık için adaylığını açıklarken, mevcut Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ise geçmişte olduğu gibi adaylığını açıklamamış durumda...

Kılıçdaroğlu’nun genel başkanlık adaylığını delegelerin imzası ile kongre gününde açıklanması beklenirken, seçimlere kısa bir süre kala CHP İzmir'de de hareketlilik başlamış durumda.

DEGELE İMZALARI VERDİ AMA…
İl kongresi sonrası bir araya gelen kurultay delegelerinden 56 ismin yer aldığı süreçte Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay hariç tüm isimler Kemal Kılıçdaroğlu’nu destekleyeceği yönünde imza vermişti. İmza sonrası İzmir’de Milletvekilleri Murat Bakan, Gökçe Gökçen, Deniz Yücel, Belediye Başkanlarından Tugay’ın yanı sıra, Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda gibi isimler Özgür Özel’i destekleyeceğini açıklardan  doğal delegeler dahil olmak üzere İzmir’de 12-13 ismin Özel’i destekleyebileceği kulislerde yerini aldı.

GÖZLER ‘PM’ PAZARLIĞINDA
Bir çok isim seçime kısa bir süre kalmasına rağmen henüz hiçbir tarafa destek açıklamasında bulunmaması dikkat çekmişti. Kulislerde PM üyeliği için kıran kırana pazarlıkların olduğu belirtilirken, İzmir’den PM’ye girmesi beklenen isimler Rıfat Nalbantoğlu, Devrim Barış Çelik, Mahir Polat,  Murat Bakan, Ednan Arslan olarak öne çıkıyor. Bayraklı Meclis Üyesi İrfan Önal’ın eşi  Gökçe Önal, Perihan Yardımcı’nın isminin kadın kotasından kulislerde yer alıyor. Kulislerde yer alan bir başka bilgiye göre ise kurultayda PM’ye İzmir’den 3-4 ismin seçilebileceği ve geçmiş döneme oranla büyük bir değişikliğin olmayacağı da konuşuluyor.

DEĞİŞİMCİLERDEN KONGREYE KADAR ‘ÖZEL’ ÇALIŞMA
Edinilen bir diğer bilgiye göre kurultay sürecinin yaklaşması ile birlikte İzmir delegelerinden tek tek Özel’e destek açıklamaları geleceği kulisler yansıdı. Cumartesi günü Özgür Özel’in İzmir’e ziyaretinde yer alan Hacer Taş’ın kurultayda Özel’i destekleyeceğini açıklamasının ardından, önümüzdeki günlerde Bornova İlçe Başkanı Ertürk Çapın’ın da Özel’e destek açıklamasında bulunacağı iddia edildi.

ÇARŞAMBA’DAN CUMA’YA YOĞUN MESAİ
Kasım ayının ilk haftasında gerçekleştirilecek ilçe belediye meclislerinin ilk oturumlarının tamamlanmasının ardından ise delegeler ve belediye başkanları Ankara’ya çıkarma yapacak. Gerek PM gerek Özel-Kılıçdaroğlu seçeneklerinden birine destek olmak üzere çeşitli çalışmaların yürütüleceği süreçte destek açıklamalarının art arda gelmesi bekleniyor.

MURAT BAKAN’DAN YOĞUN ÇALIŞMA
İzmir’de değişim ekibinden ilk tavrını koyan milletvekili olan ve son dönemde saha çalışmalarına yoğun ağırlık veren Murat Bakan’ın ziyaretleri dikkat çekiyor. Türkiye genelinde Özgür Özel ve ekibi için çalışmalar yürüten Bakan, yaklaşık 40 ili gezerek saha çalışması yürüttüğü ve destek istediği öğrenildi.

SOYER’DEN YOĞUN MESAİ
Ayrıca Kılıçdaroğlu’nu desteklediği bilinen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in de İstanbul ve Ankara’da kulis çalışmaları yürüteceği ve PM için Nalbantoğlu’na destek isteyeceği iddiaları yer alıyor.