GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
21 Ocak 2016 Perşembe 16:02

CHP İzmir İGC’yi ağırladı: O karikatüre sert tepki!

İGC Başkanı Dikmen ve yönetim kurulu CHP İl Başkanı Yüksel’e ziyarette bulundular. Ziyaret sırasında gazetecilerin üzerindeki baskılar ve sorunlar masaya yatırıldı. İl Başkanı Yüksel ayrıca Yeni Akit Gazetesi’nin Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nu eleştiren karikatür için, “İğrenç” yorumu yaptı.

Gökhan KOÇ/EGEDESONSÖZ - İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen ve yönetim kurulu üyeleri CHP İzmir İl Başkanı Alaattin Yüksel’i makamında ziyaret etti.

Ziyarete İGC Başkanı Misket Dikmen, İGC Başkan Yardımcısı Murat Atilla, Sayman Semih Aksoy ve Yönetim Kurulu Üyesi Gaye Akdağ katıldı.

Yeni görevinde Yüksel’e başarılar dileyen Dikmen, “Önceki yıllardan beri her etkinliğimizde yanımızdaydınız. Bunun böyle devam etmesini istiyoruz. Dosthane bir buluşma yapmak istedik. Bundan sonraki görevlerinizde size ve yönetim kuruluna başarılar diliyorum” ifadelerini kullandı.

İZMİR’DE ARALIK AYI İÇİNDE 35 GAZETECİ İŞSİZ
Gazeteciliğin ciddi sıkıntılar içerisinde olduğunu söyleyen Dikmen, “Türkiye’de yapılanların dünyada görünümü hoş değil. Bu da bizi çok üzüyor. 180 ülke arasından 149’ncu sıradaysanız kendinizi bir sorgulamanız gerekiyor. Baskılar var. Bu baskılar içinde bir çok gazeteci arkadaşımız işsiz. 2015 yılında sadece 1200’e yakın gazeteci işsiz kalmış. Aralık ayı içerisinde ise İzmir’de 35’e yakın gazeteci arkadaşımız işsiz kaldı. Baskılar yüzünden haberi bilgi ve belgeleriyle paylaşma yönünden sıkıntılar var” dedi.

HABER ALMA ÖZGÜRLÜĞÜNÜ TUTUKLADILAR
Türkiye’de gazeteciliğin baskılar içinde yapıldığını söyleyen İl Başkanı Yüksel, insanların haber alma özgürlüklerini tutukladıklarını söyledi. Yüksel, “Gazeteciler cemiyetiyle beraber her zaman kentin bileşenleri olan cumhuriyet değerlerinin korunması, laik ve Atatürk’ün devrimlerini korumaya çalışan, demokrasiye inanan bileşenler olarak beraber olduk. Bundan sonra çok daha fazla kenetlenmeye ihtiyacımız var. Basın özgürlüğüne yönelik saldırılar bu iktidar döneminde sık uygulanmaya başladı. Bir taraf olan, bertaraf olur anlayışıyla, sadece gazetecilik yapmak isteyen, kendi düşüncelerine ters olan haberleri ve gazetecileri cezasız bırakmadılar. Paralel öncesi ve paralel sonrası var. Paralelden önce Türkiye açık cezaevi olarak anılıyordu. Paraleli içeri tıktıktan sonra bu seferde paralele yardım ve yataklık adı altında gazetecileri tutukluyorlar. Türkiye için risk taşıyan bir haberi yaptıkları için iki arkadaşımızı tutukladılar. Onlar aslında haberi tutukladılar. Halkın haber alma özgürlüğünü tutukladılar. Paralele yardım ve yataklıktan tutuklanacak birileri varsa kendileridir. Başka insanlara zulüm edenler, kollayanlar olarak suç ortaklığı yapmışlardır” ifadelerini kullandı.

İZMİR OLARAK BİRAZ DAHA İYİYİZ
Basının özgür olmaması durumunda siyasetin farklı bir hal alacağını söyleyen Yüksel, “Biz her zaman gazetecilerin yanındayız. Gezi sırasında haber yapan gazeteciler işlerinden, köşe yazanlar köşelerinde atıldılar. 3-5 yıldır beğenmedikleri haberleri yapanlara ağır baskılar var. Bu sürdürülebilir bir şey değil. İzmir olarak biz biraz daha iyiyiz bu konuda. Ama burada da sıkıntılar var. Burada basın üzerindeki baskılara rağmen bedel ödemeyi göze alarak görevini yapmaya çalışıyorlar. Bu da bizim direnme gücümüzü olumlu etkiliyor” diye konuştu.

TEK KELİMEYLE İĞRENÇ
Yeni Akit Gazetesi’nin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na yönelik yaptığı karikatür eleştirisi hakkında yorum yapan Yüksel, “Tek kelimeyle iğrenç. Bu gazetecilik değil. Bu bir küfür. Bunlar gazeteci değil, tetikçi. Bizim gazetecilikten söz ettiğimiz şey bu değil. Bakmak bile istemiyorum” derken, İGC Başkanı Dikmen ise, “Biz gazeteciliğin meslek kuralları çerçevesinde yapılması istiyoruz. Değerlendirmelerimizi de bu yönde yapıyoruz. Kişilik haklarını zedelemeden, kimseyi hedef göstermeden yapılması gerektiğine inanıyoruz” ifadelerini kullandı.