GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
13 Ağustos 2023 Pazar 07:59

CHP Güzelbahçe'de kıran kırana yarış... Kazanan belli oldu!

Kurultay sürecinin devam ettiği CHP’de Güzelbahçe İlçe Örgütü yeni başkanını belirlemek için sandık başına gitti. Seçimde Gençlik Kolları İlçe Başkanı Devrim Seyrek 91 oy alırken gençlik kollarında geçmişte görev almış olan Vural Gezer 78 oyda kaldı. Yeni başkan Seyrek oldu.

Oktay GÜÇTEKİN /EGEDESONSÖZ- CHP’de mahalle delege seçimlerinin tamamlanmasının ardından kurultay süreci ilçe kongreleri ile devam ediyor. 

Bir çok ilçede uzlaşı adayları sandık başına giderken, Güzelbahçe'de ise rekabet yaşandı. Atatürk Kültür Merkezi’nde saat 16.00’da başlayan kongrede Gençlik Kolları İlçe Başkanı Devrim Seyrek 91 oy alırken gençlik kollarında geçmişte görev almış olan Vural Gezer 78 oyda kaldı. Yeni başkan Seyrek oldu.

Kongreye CHP İzmir Milletvekili ve PM Üyesi Ednan Arslan’ın yanı sıra CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce ve çok sayıda partili katıldı.

MEVCUT BAŞKAN YOKUM DEMİŞTİ
Güzelbahçe’de mevcut başkan Çağlayan Bilgen’in yeni dönem için aday olmayacağını açıkladığı süreçte,  daha önceden gençlik kollarından gelen 2 isim aday adaylığını açıklamıştı.Gençlik Kolları İlçe Başkanı Devrim Seyrek ile gençlik kollarında geçmişte görev almış Vural Gezer'in adaylığını açıkladı.

SALON DIŞINDA DİKKAT ÇEKEN PANKART
Kongre alanında ise asılan pankartlar dikkat çekti. Vural Gezgin'in pankartlarının olduğu ilçede 'Biat değil, cesaret, iktidar için, örgüt için adalet'  ve 'Ayrışmak yok, bir olmak var, biz olmak var' pankartı yer alırken Seyrek imzalı hiçbir pankartın yer almadığı görüldü.

BİLGEN: HERKES GENÇLERİN ÖNÜNÜN AÇILMASINI İSTİYOR AMA...
Mevcut ilçe başkanı Çağlayan Bilgen kongrenin açılış konuşmasını gerçekleştirerek, "Ülke maalesef yangın yerine dönmüş durumda. Dünyadaki bütün ırmaklar bu yangını söndüremez durumda. ÖTV, KDV zamları nedeniyle halkımız inim inim inliyor. Türkiye yüzyılı dediler ancak yaşadığımız zam yüzyılı... Enflasyon dizginlenemiyor. Bugün ülke nüfusunun 37,6’sı yoksulluk sınırının altında yaşıyor. Bunlar 21 yıl önce iktidara gelirken 3 y ile mücadele edeceklerini söylediler. Ne yaptılar bugün? Her şeye zam taptıkları gibi 3 y’ye de zam yaptılar, yeni ‘y’ ler eklediler.  Kısa süre önce seçim yaşadık. Yerli ve milli olmakla övünen siyasi iktidar mültecilerin oylarıyla iktidar oldu. Ancak ne ilginçtir ki seçim sonrası günah keçisi CHP oldu. Göreve geldiğimizde örgütümüzü kiradan kurtarmak adına bir tuğla da sen koy kampanyası başlatarak partimize bina kazandırdık. 2019 Mart’ta başarılı bir yerel seçim geçirdik. Oyumuzu 2019 Mart’ta yüzde 70,14 ile bölgemizde rekor kırdık. Sadece yerel seçimde değil genel seçimde de oyumuzu arttırdık. 2018 seçimlerden yüzde 57 olan oyumuzu yüzde 59,60’a çıkardık. Cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki oyumuzu yüzde 81,82’ye çıkardık. Güzelbahçe nüfus olarak İzmir'in en düşük ilçelerinden olabilir ancak Türkiye'de özgün siyaset yapan ilk ilçelerden biri olabilir. Güzelbahçe örgütünde ter dökmüş Ednan Arslan, Musa Çam, Tacettin Bayır, Sevda Erdan Kılıç var… Bunlar ilçemizin yetiştirdiği gururlardır. Biliyorsunuz ben aday değilim. Herkes gençlerin önünün açılmasını istiyor ancak iş icraata gelince kadınlar ve gençler arkalarda tutuyor. Yarışacak arkadaşlarımız delege seçiminden çıktılar. Biz bu ilçede barışı kardeşliği sürekli kılmak için hiçbir ilçede uygulanmayan bir sistem uyguladık. Delege seçimlerinde adeta çarşaf liste uyguladık. Hangi mahallede yapılıyorsa mahalledeki arkadaşlardan tek tek görüş aldık” diye konuştu.

DİVAN BAŞKANI BARATALI OLDU
Divan başkanlığına ise İzmir eski milletvekili ve Urla Belediyesi eski Başkanı Bülent Baratalı seçildi.

BARATALI: PARTİMİZ HER ZAMAN KÜLLERİNDEN DOĞAR
Divan Başkanlığına getirilmesinin ardından konuşan Baratalı, “Güzelbahçe benim için çok değerli bir yer. Eksiden Urla’nın nayesiydi. Uzun süre beraber Urlalı olarak yaşadık. Yapılan seçimlerde 3’üncülüğünü koruyor. Ancak 4’üncü de Urla… Partimiz 100’üncü yılına doğru gidiyor. CHP cumhuriyet demektir ve ülkemizin bekası demektir. Her zaman için küllerinden doğar. Biz ikinci defa CHP’yi açtığımız zaman ekip olarak 4,7 oy aldık.  Umuyorum ve diliyorum partimiz ayakta kalacak ve iktidar olacaktır” dedi.

KAYNARCA: TABANDAN BAŞLADIĞIMIZI GÖSTERMİŞ OLURUZ
Blok liste önerisine tepki gösteren Güzelbahçe Meclis Üyesi Aras Kaynarca, “Tüzüğümüzde il ve ilçe kongreleri çarşaf listeyle yapılır deniliyor. Ama bağlacı çok güzel. Her cümlenin sonuna ama konularak olumsuzluklar sıralanıyor. İki adayımız var. Zaten herkes kararını vermiş. Madem sonuç değişmeyecek o halde bırakın da yönetimi biz seçelim. Listeler artık hazır blok şekilde gelmesin. Gelin yüreklerinizi ortaya koyun bugün bunu değiştirelim. Çarşaf liste sonucu değiştirmez. Biz çarşaf listeyle gerçek değişimin tabandan başladığını göstermiş oluruz” diye konuştu.

ÇAM: SAMİMİ OLACAĞIZ!
Gündem ile ilgili konuşan eski ilçe başkanlarından Kazım Çam, “Her dönem blok liste yapıldı, tüzüğümüzde de vardır. Delegasyon blok liste talep ederse bu şekilde yapılabilir. Çarşaf listeyle gece yarılarına kadar olacak bilmem ne… CHP’ye gönül veren arkadaşlar hiçbir şeyden kaçmaz. Kaç dönem ilçe başkanlığı yaptım. Bugüne kadar her kongrede çarşaf liste diyen tek bir isim vardı. Saliha ablam. O kongrelerde Saliha ablama destek veren kimse çıkmadı. Evet ne olursa olsun kararlar değişmez. Aday olan iki arkadaşta biz örgüt olarak delegeleri yazarken herkesle konuştuk herkesi yazdık dediler. Samimi olacağız. İki genç arkadaşımız da yönetime giren herkesle görüşmesini yapmıştır ve listesini hazırlamıştır. İki arkadaşımızın biri kazanacaktır ama kaybettikten sonra da 7 yıl partiye girmemezlik yapmamalıdır. Çarşaf liste, yok nereden deleceğiz, ne yapacağız… Listelere bakarız, kararımızı veririz. İki genç arkadaşımız da listelerini yapmıştır. Bize düşen okuyup karar vermek” diye konuştu.

ÜREMİŞ: HERKES İRADESİNİ KULLANSIN
Delegelerin kararından korkulmaması gerektiğini belirten Belediye Meclis üyesi Yaşar Üremiş ise, “Tüzük çarşaf liste de, istek olursa blok liste der. Neden çarşaf listeden korkuyorsunuz? Sayın Kazım Başkan… 2019 yılında ilçe başkanıyken gelin belediye meclis üyelerini önseçim yapalım dedim. Başkan da ‘Yapamayız, yoksa biz çıkamayız’ dedi. Şahidi burada Ozan Parlar. Delegeye güvenmeyen siyaset yapmasın. Üyeler oy kullanıyor delegeler çıkıyor. Şimdi de delegeler oy kullanacak ilçe yönetimi, il delegeleri çıkacak. Ön seçim iradedir, delegenin vicdanıdır. Arkadaş dedi ya herkese eşit davrandık diye. Bu ilçede 2005-2006 seçimlerinde partiye üye olmayanlar delege seçildi. Bu, CHP’li insanlara yapılan hakarettir. Delegelerin vizdanından ve iradesinden korkmayın. Oyların, çarşaf liste yapalım. O zaman bu ilçe yönetimi çalışmıyor, iş yapmıyor diyemez. Herkes iradesini kullansın” dedi.

ASLANOĞLU: İL KONGRESİNİ 16 EYLÜL’DE YAPMAYI PLANLIYORUZ
Kürsüye çıkarak konuşmasını gerçekleştiren İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, “Bugün burada 2 yıl Güzelbahçe'yi yönetecek ilçe örgütünü seçeceğiz. Burdan seçilecek il delegeleri il yönetimi ve genel başkanı değiştirecek. Bizler bu kongre salonunda değişiminin nasıl olacağını planlarken birileri de yandaş TV programlarında partimize ayar vermeye çalışıyor. Partimizde değişimin nasıl olacağına partimizin üyeleri karar verir. Lütfen bugün kürsüyü kullanın. Kullandığınızda lütfen partinin nasıl değişmesi gerektiğini söyleyin. Hem divanımız hem kongrede görevli il başkan yardımcımız bütün önerilerinizi not alacak ve tüm önerilerinizi genel merkeze ulaştırılmasını sağlayacağım. Buraya çıkan arkadaşlar eleştirirken özellikle yönetici pozisyonundaki arkadaşlar ilk önce özeleştiri ile başlasın. Biz bu seçimi yalanlar, dolanlar, kasetler, Cumhurbaşkanlığını iftiralar, partimize atılan iddialar ile kaybettik. Daha hakça düzen kurma imkanımız vardı ancak maalesef olmadı. Tüm suçu  yandaş kanallara atacak değiliz. Bizim de yanlış yaptığımız eksik yaptığımız yerler var. Ben seçime 4 aylık il başkanı olarak girmiştim. Bu nedenle benim yapmadığım eksik bıraktığım çokça konu olabilir. Kürsüye çıkan arkadaşlar son 20 yıldır partide görev aldıklarını bilerek, neyi eksik yaptıklarını, neyi farklı yapsaydık sonuca ulaşabilirdik diye anlatırsa o zaman partimizin değişimi, rotası için daha doğru sonuçlar elde ederiz. Özellikle 7 dönem ilçe başkanları, il başkanları, PM üyeleri 18 ilde de 19 binden az. Bizim 69 ilden fazla 15 binden daha az üyemiz var. Neyi eksik yaptığını anlatacak, biz de sonuç çıkartıp neyi daha  iyi yapmamız gerektiğini çıkaracağız. Bizim 170 bin üyemiz var. Bizim 33 ilde 5 binden daha az sayıda üyemiz var.  Partide şişkin üye varsa kim kaydetti bunları? Ben değilsem, salondakiler değilse uzaydan mı gelip kaydettiler. Biz kendi kendimize yaptığımız şeyleri kürsüye çıkınca eleştirir duruma geliyoruz. Partide çok fazla yerel yöneticiler ile ilgi eleştiriler oluyor. Biz yerel seçimlere hazırlanıyoruz. Şu an bir yerel seçim süreci yaşanıyor. Bizlerin belediyenin yaptığı hizmetleri halka aktarıyor olabilmemiz lazım. Belediye başkanları da ilçe yöneticileri de bu partinin evlatlarıdır. Onlar da genel merkezin arkasında dimdik duran yoldaşlarımızdır. Onlarla el ele vererek bu yerel seçimi kazanacağız. Genel Merkezimiz olur verirse 16 Eylül'de il kongremizi yapmak istiyoruz. Buradan yepyeni umudu topluma aşılamalıyız. Yolumuz, yolunuz açık olsun" dedi.

BAYIR: KİMSE PARTİYİ SAĞA ÇEKEMEZ
Söz alarak kürsüye çıkan CHP İzmir geçmiş dönem milletvekili Tacettin Bayır, "Bu kongrelerin yapılma amacı partinin iktidara gelebilmesi ile ilgi eleştirileri öngörüleri almak ve paket olarak bunları yukarıya sunmak... Elbette ki herkes burada görüşünü aktarabilir. Yoksa sokağa çıktığımızda niye parti 40 yıldır iktidar olmuyor deme lüksümüz yok.  Hepimizin hayatında bir kırmızı çizgisi var. Benim en büyük kırmızı çizgim CHP'nin bütünlüğüdür. Çünkü geçmişte bölünmelerden o kadar çok canım yandı ki... Tam 40 yılımı doldurdum siyasette. Seçim sonuçlarında evimize ağlayarak gittik... Bugün de aynı acıyı bir kez daha yaşadık. Ben bir üçüncüsünü daha yaşamak istemiyorum. Partiye 40 yılını vermiş il başkanlığı yapmış ve  vekillik yapmış biri olarak bir daha yaşamak istemiyorum. Son dönemde çevremde bir çok insan seçim sonrası AKP'nin bu kadar güçsüz olduğu ortamda CHP olarak AKP'yi alaşağı edemeyeceksem ne zaman alaşağı edeceğim diyor. Biz 1999 olayında da sorunu sağduyu, karşılıklı saygı, parti hukuku gözeterek küllerimizden yeniden doğduk. Baraj altından geldiğimiz nokta yüzde 36'lar. Yeter mi? Yetmez. Partide kimin ne olacağı meselesi çok önemli değil. Ben 40 yıllık sürece 8 genel başkanla çalıştım. 7 genel başkan değiştirince partiyi iktidara götüremedik. Bugün geldiğimiz noktada bazı değişim iddiası ile bazı arkadaşlar Kılıçdaroğlu'nu yetersizlikle suçluyor. Her şeyi söyleyin ama Kılıçdaroğlu'nun seçim sürecinde çalışmadığı haksızlığını yapmayın. Burası tek adam partisi falan değil. Tabii ki genel başkanı da eleştirebiliriz. Ancak burada önemli olan CHP'nin bütünlüğüdür. CHP'de değişim adı altında yeni partiler doğurmamalıyız. Bugün en büyük ihtiyaç partinin fabrika ayarlarına geri dönmesidir. Ne yazık ki partiyi yöneten bazı yüzleri değiştirerek aynı rotada devam etmesi değildir değişim. öncelikli olarak rotayı laiklik ilkesinden saptıran o çarkın dişlilerinin değişmesi gerekiyor. Yapılması gereken budur. Bunu yapacak olan kurultaydır, sizlersiniz. Burada iki gençlik kollarından gelen aslan gibi gencimiz yarışıyor. Doğrusu bu. Bunu böyle yaparsanız sandıkları patlatırsınız. Biz bu kongreden hep birlikte kol kola çıkacağız kimse yine küsmeyecek. Bunu biliyorum. CHP yönetimi ele geçirilmiş oligarşik yapı tarafından kurucu ilkeleri yok sayılarak CHP seçmenin ve örgütünün iradesi dikkate alınmadan yönetilmektedir. Elinize seçim arifesinde broşürü verip bunları dağıtıp aşacaksınız diyenler önünüze belediye başkanın ve milletvekillerini koyup seçmenizi istiyorlar... Böyle olmaz. Sandık koyacaklar önünüze. Benim kalbim kaldırmaz bu yaştan sonra. Bir sabah daha uyandığımda milletvekili listesini elime aldığımda bu sağcı adamlar kim nasıl oy vereceğim demeyeceğim.  Partide devşirme sağcı olmaz. Atatürkçülük çizgisinden CHP asla taviz vermemeli. Bu partiyi kimse sağa çekemez” diye konuştu.

GEZER: MAZBATAYI OMUZ OMUZA ALACAĞIZ
Adaylar arasında ilk konuşmayı gerçekleştiren Vural Gezer, “Önseçimdeyiz, aday adayları 8 kişi yan yana konuşuyor. Ednan Arslan hep sözü önce alıyordu. Aldığında ikinci vekil isyan ediyordu. Şimdi aynı handikapı ben yaşıyorum. Ondan sonra söz almak çok zordur. Biz bu kapıdan birlikte kucaklaşarak girdiysek emin olun kucaklaşarak çıkacağız. Devrim benim sözde kardeşim değil, benim içimden bir parça öyle bir kardeşim. O kırıldığında, kızdığında, sırtını dönüp gittiğinde Vural abisi hep yanında, bundan sonra da öyle olmaya devam edecek. Bugün bırakın da haklı gururumuzu doyasıya içselleştirerek yaşayalım. Gençlik kollarında yetişmiş, başkanlığı yapmış iki tane genç aday oluyor. Bırakın haklı gururumuzu yaşayalım. Bugün bizim gurur günümüz. Emeği geçen herkese teşekkürler ederim. Bizim bugünlerde en çok kızıp darılıp arkamızı döndüğümüz şey var ya... Seçim sürecinde ulaşabildiğimiz kadar kişiye ulaştık. En çok duyduğum şeyler küstüm artık sözleri. Hayır doğru gün bugün. Bugün düşeni kaldıracağız, kol kola gireceğiz ve iktidarı birlikte alacağız. Herkes bir değişimden bahsediyor. Değişim olacaksa sil baştan topyekün olacak. Söylediğiniz her şeyi harfiyen bu güne kadar yaptık. Hiç hayır demedik. Sizin söylediğinizi yaparken niye kavga eden yine siz oluyorsunuz. Evet genciz belki hala tamamlanması gereken taraflarımız vardı. Sizler bugün bize neyi miras bırakırsanız, biz yarın onları yaşatırız. Buradan az sonra birbirimize sarılarak, mazbatayı bile birlikte almaya giderek en güzel cevabı vereceğiz. Bizim önce barışa ihtiyacımız var. Bu çatını altında herkes yapması gerekeni yapacak. CHP'nin en çok ihtiyaç duyduğu anda herkes partiye sahip çıkacak ve birbirine kenetlenecek. Bizler bu partinin öz güçleriyiz” dedi.

SEYREK: TEK BİR KİŞİNİN ADAMI OLDUM, ADAMI OLMAYA DA DEVAM EDECEĞİM!
Son olarak söz alan CHP Güzelbahçe İlçe Başkan Adayı Devrim Seyrek, "Bu kongrenin adı olacaksa gençliğin ateşi olsun isterdim. Ben devrimci gelenekten gelen bir kardeşiniz olarak fikir alışverişlerinde bazen çok sert fikirlerde de bulunduğum oldu. Bu partiden kovuldum. Sırtımı dönüp gitmediğim. Sonra gerçekten onlar sana ihtiyacımız var dediler. Birbirimizin eksikliğini böyle tamamladık. Ben ilçe başkan adayı olmayı nasıl düşündüm, nasıl karar aldım… Bir takım spekülasyonlar oldu seçim sürecinde bununla ilgili. 80 gün boyunca 250-300 kişi ile temelinde 90 kişi ile sahaya çıktık. Örgütüm bana seçim koordinasyon başkanlığı görevi verdi. Benim için büyük bir onurdur. Bazı sabahlarımız bazı sabahlarımıza tutmuyor. Benim enerjimin en düşük olduğu günlerde kadınların ve gençlerin ilçeye girişini görmeniz lazımdı. Onlar bana enerji verdi. Kadınlar ve gençler bana bu enerjiyi veriyorsa, ben onlara liderlik yapabiliyorsam, tarihin en önemli seçimlerinde ilçe başkanı niye olmayayım dedim. Çağlayan Bilgen ile bu görüşümü konuştum. Kendisi teveccüh gösterdi ve genç aday olacaksa ben olmam bırakırım dedi. Nasip olur olmaz, sonuçları birazdan göreceğiz. Eğer ilçe başkanı olarak seçilirsem bütün delege toplantılarında anlattığım gibi. CHP’nin özellikle Güzelbahçe kolunda  derhal sokak örgütlenmelerine gideceğiz. Yaklaşık 650 sokak var Güzelbahçe’de. 180 delegeyiz. Hepimize yaklaşık 3 sokak düşüyor. Buradaki tüm delegeler 3 sokağa sahip çıktığınızda Güzelbahçe’de CHP’lilerin girmediği sokak kalmayacak. Buna söz veriyorum. Bütün delege toplantılarında söyledim… Neden ilçe başkanlığında toplantı yapıyoruz diye eleştiri geldi. Ben evimden daha çok ilçe bakanlığındayım. Orda delege ile konuşmayacaksam nerede konuşacağım? Biz hiçbir zaman 12 kişi ile yönetmeyeceğiz. İlçede işin ehli bir çok insan var. Hepsini biliyoruz. Hepsini ama hepsini işin ehli olduğu noktada danışacağız ve önderlik yap diyeceğiz. Vural abinin dediği gibi salona birlikte girdik, yine birlikte çıkacağız. Mazbatada da birlikte olacağız. Örgütlenme modellerinde de birlikte örgütlenme yapıp birlikte karar vereceğiz. Ülkenin durumunda parti büyüklerimiz bahsetti. Ben 32 yaşındayım. Gidecek çok yolum var ancak gidecek başka memleketim yok. O yüzden önce kapımın önünden başlayacağım. Güzelbahçe'de CHP oylarını nereye kadar götürebiliyorsak 100’de 100 ütopya belki ama neden olmasın. Bizim içimizdeki gençlik ateşini belki bugün göremiyorsanız ama göreceksiniz. Devrim Seyrek ya da Vural Gezer… Bizler birbirimize omuz verdiğimiz sürece başaramayacağımız hiçbir şey yok. Bir gerçek var onu söylemezsem içimde kalır. Seçim döneminde bazı spekülasyonlar bizimde kulağımıza geldi. Ben Vural abiden hiç kötü bir söz duymadım.  Bence CHP'nin en önemli ve özel kongrelerinden birini yaşıyoruz. Heyecanı neden yaşayamıyoruz onu sorgulayacağız. Ama yüksek sesle dile getirmek istiyorum. Ben bu güne kadar tek bir kişinin adamı oldum ve olmaya devam edeceğim, o da Mustafa Kemal Atatürk” diye konuştu.

Kongrede adayların listeleri belli oldu: