GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
22 Temmuz 2022 Cuma 09:22

Büyükşehir gaza bastı... 71'inci tesis nereye yapılacak?

Paket Atık Su Arıtma Tesisi kapasitesini arttırmak için çalışmalarını sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kemalpaşa sınırları içerisinde bir tesis daha yapmak için sürdürdüğü '1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı’nı çalışmalarını tamamladı.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - Atıksu Arıtma Tesisi sayısı anlamında Türkiye’de lider konumda bulunan İzmir’de, İzmir Büyükşehir Belediyesi liderliğini sürdürmek amacıyla yeni bir hamle yapmaya daha hazırlanıyor.

Geçtiğimiz günlerde Mordoğan’da hayata geçirdiği arıtma tesisi ile İzmir’deki atıksu arıtma tesisi sayısını 70’e çıkaran İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kemalpaşa’da bir tesisi daha yapmak için düğmeye bastı.

PLANLAR HAZIR
Kemalpaşa ilçesi sınırları içerisinde yer alan Çambel Mahallesi’nde bulunan 3 bin 213,7 metrekarelik alanda arıtma tesisi yapmayı planlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, alan için plan yapma kararı aldı. İlk önce alanı ‘Belediye hizmet alanı’ olarak belirlemek isteyen Büyükşehir Belediyesi, bu kapsamdaki 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planı  ve 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı’nı çalışmalarını tamamladı.

TARIM ALANINDA KALIYOR
Tesisin yapılması planlanan alanın İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda ‘tarım’ arazisi niteliğinde bulunduğu belirtildi.

Planlamaya ise İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün verdiği görüş ise şu şekilde;
21.01.2017 tarihli 1.Mükerrer Resmi Gazete yayımlanarak yürürlüğe giren Büyük Ova Koruma Alanı olarak belirlenmesine ilişkin 12.12.2016 tarih ve 2016/9620 karar sayılı Bakanlar Kurulu kararına göre Büyükova Projesi içerisinde kalmamaktadır. Bahse konu arazinin Müdürlüğümüz teknik elemanlarınca yerinde incelenmesi ile hazırlanan tarımsal etüt raporunda Kuru Marjinal Tarım (KTA) arazisi olduğu tespit edilmesi nedeniyle; 5403 sayılı "Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu'nun 13. maddesinin 2. fıkrasına göre yukarıda belirtilen 0,1700 hektar kuru marjinal tarım arazisinin (KTA) tarım dışı amaçla kullanılması uygun görülmüştür.”