GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ege
22 Kasım 2023 Çarşamba 13:24

Büyükşehir’e Manisa FK uyarısı: Sonsuz desteğe Sayıştay seti!

Sayıştay’ın Manisa Büyükşehir Belediyesi’ne dair hazırladığı raporda dikkat çekici detaylar yer aldı. Raporda, Manisa FK’ya yapılan yardımlar konusunda uyarılarda bulundu.  Raporda Manisa Futbol Kulübü’ne belediyenin bütçesinden tesis, stadyum ve otobüs kullandırılmasına dair bir bulgu yer aldı.

Ozan EKİZ / EGEDESONSÖZ - Kurumları mali açıdan denetleyen en büyük kurum olan Sayıştay, Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin mali hesaplarını ve harcamalarını inceledi.

Sayıştay, hazırladığı raporda, mevzuata aykırı olduğu belirtilen bazı sorunların giderilmesi için Büyükşehir tarafından düzenleme yapılmasını istedi. Mali yapı ile ilgili yapılan incelemelerde bütçe denkliğinin sağlandığı belirtildi.

Yayınlanan raporun denetim bulguları bölümünde ise Büyükşehir Belediyesi’ne mevzuatın işletilmesi konusunda madde madde uyarılarda bulunuldu.

SPOR KULÜBÜNE SONSUZ DESTEK
Raporda, profesyonel lig olan 1.Lig’de bulunan Manisa Futbol Kulübü’ne belediyenin bütçesinden tesis, stadyum ve otobüs kullandırılmasına dair bir bulgu yer aldı. Belediyelerin amatör spor kulüplerine yardım yapabileceği ancak profesyonel kulüplere yardım yapamayacağı belirtildi. İncelemede, belediyeye ait BESOT AŞ’ye devredilen Firi Bayrıl Spor Tesisleri ile Mümin Özkasap Stadyumu’nun Manisa Futbol Yatımları AŞ’ye kiralandığı, spor tesisin bütünüyle kulüp binası, antrenman salonu ve sahası, konaklama ve takımın sosyal alanları olarak kullanıldığı, stadın ise futbol takımının profesyonel ligdeki maçlarına ev sahipliği yaptığı ve bu tesislere ilişkin elektrik, su, doğalgaz gibi cari giderlerin yanı sıra spor aletlerine ilişkin demirbaş alım giderlerinin de belediye bütçesinden karşılandığı belirtildi.

Ayrıca belediyenin mülkiyetinde olan otobüsün Manisa Futbol Yatımları AŞ logosu giydirilerek takıma tahsis edildiği hatta aracın bakımdan akaryakıta otoban geçiş ücretlerine kadar hepsinin belediye bütçesinden karşılandığına da dikkat çekildi. Raporda, “Büyükşehir belediyesinin profesyonel spor kulüplerine ayni ve nakdi yardım yapması ya da herhangi bir ad altında kaynak aktarması mümkün değildir” ifadeleri kullanıldı.

BELEDİYE ‘GELİR VAR’ DEDİ, BELGE İSTEYİNCE SESSİZLİK HAKİM OLDU
Raporda, belediyeye ait olan etkinlik salonlarının bazı dernek, vakıf ve kurumlara indirimli kullandırılmasının mevzuata aykırı olduğu belirtildi. Belediye, Sayıştay denetçilerine bu indirim sayesinde gelir elde ettiklerini belirtmiş ve denetçiler gelirlere dair belge isteyince belediye bu anlamıyla bir belge gösterememiş olduğu raporda yer aldı.

YILLARDIR RAPORDAN ÇIKMAYAN BULGU: İHALESİZ TOPLU ULAŞIM HATLARI
Geçen senelerdeki raporlarda da yer alan toplu ulaşım hatlarının ihalesiz ve süresiz olarak kullandırılmasına ilişkin bulgu bu sene de yer aldı. Büyükşehir statüsüne kavuşmadan önce ihalesiz ve süresiz ihaleli olarak verilen D plakalı özel halk otobüsleri ile D4 yetki belgesi taşımalarının benzer şekilde sürdüğü belirtildi. Raporda, “Bu itibarla, toplu ulaşım hatlarının bu şekilde ihalesiz olarak uzun yıllardır kullandırılması hem yukarıda bahsedilen mevzuat hükümlerine aykırılık teşkil etmekte hem de Büyükşehir Belediyesinin önemli bir gelir kaynağından mahrum kalmasına sebep olmaktadır. Toplu taşıma hizmetlerinin yürütülmesinde mevzuata aykırılığı giderecek şekilde ihale yapılması gerekmektedir” ifadeleri kullanıldı.

YANGIN İHALESİ DİYE GİRDİLER…
Raporda, yangın güvenliği kapsamında Manisa Prime Projesi A Blokta bulunan ticari alanlar ile B Blokta bulunan otelin yangın söndürme sistemiyle ilgili eksiklikler tespit edilmesi üzerine ihaleye çıkıldığı ancak ihalede yangın söndürme sistemiyle alakalı olmayan alımların yapıldığı belirtildi. Yangın söndürme ihalesi adı altında belediye, vitrifiye (lavabo, ayna, etajer, batarya, sabunluk), mobilya (elbise askısı), asma tavan, ledli armatür, otomatik klorlama cihazı, tam aktif karbon filtre cihazı, tam otomatik su arıtma cihazı, asma germe membran sistemi, tente, kartlı kilit, giriş paspası alımları yapıldığı belirtildi.