GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ege
22 Kasım 2023 Çarşamba 12:40

Sayıştay'dan Topuklu Efe'ye 'gelir kaybı' uyarısı!

Sayıştay, Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin 2022 yılına ilişkin harcamalarıyla ilgili raporu tamamladı. Raporda mali raporda olumsuzluğa rastlanmazken, belediyeye ait taşınmazları ile ilgili ‘gelir kaybı’ uyarısı yapıldı.

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Kurumları mali açıdan denetleyen en büyük kurum olan Sayıştay, Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin mali hesaplarını ve harcamalarını inceledi.

Sayıştayın, hazırladığı raporda, Mali yapı ile ilgili yapılan incelemelerde bütçe denkliğinde sorun olmadığı tespit edildi.Yayınlanan raporda, Aydın Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan taşınmazların başka kamu kurumlarına bedelsiz tahsisi sebebiyle olası bir gelir kaybının  meydana gelebileceği aktarıldı.

SOSYAL TESİS OLARAK KULLANILIYOR
Raporda ayrıca, tahsis işlemlerinin iptal edilip arazilerinin geri alınmasıyla ilgili öneride de bulunuldu.
Raporun ilgili bölümünde şu ifadelere yer verildi:

“Yukarıda yazılı mevzuat hükümleri gereği belediyeler, meclis kararı ile taşınmazlarını mahalli idareler ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarına bedelli veya bedelsiz olarak süresi yirmi beş yılı geçmemek üzere tahsis edilebilecek yalnız tahsis edilen taşınmazlar sosyal tesis olarak kullanılamayacaktır. Tahsis edilen taşınmazların sosyal tesis olarak kullandırılması; İdare tarafından elde edilebilecek bir gelirin başka kamu idaresi tarafından tahsilini sağlamakta, bu husus ise idareyi dolaylı olarak gelir kaybına uğratmaktadır. Aydın Büyükşehir Belediyesinde yapılan incelemede detayları gösterilen taşınmazların ilgili kamu idarelerine tahsis edildiği ve tahsis edilen taşınmazların sosyal tesis olarak kullandırıldığı tespit edilmiştir
Kamu İdaresi tarafından gönderilen cevapta bulgu konusu hususa iştirak edilmiş olup gerekli işlemlerin yapılacağı ifade edilmiştir. Sonuç olarak; tahsis edilen taşınmazların ilgili mevzuat çerçevesinde kullandırılması sağlanıp aksi durumda tahsis işlemi iptal edilerek İdarenin olası bir gelir kaybının önlenmesinin gerektiği değerlendirilmektedir”