GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Enerji
24 Eylül 2023 Pazar 08:59

Büyükşehir'den olumsuz görüş... Tarım arazisine demir perde!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin tarım arazisinde kaldığı için olumsuz görüş verdiği güneş enerji santrali ile ilgili güneş enerji santrali ile ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı onay verdi.

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ – Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Uçak Tekstil’in İzmir’in Torbalı ilçesinde hayata geçirmek istediği proje ile ilgili kararını açıkladı. 

Proje tanıtım dosyasını inceleyen Bakanlık güneş enerji santrali için ‘nihai karar ‘verdiğini duyurdu. Projeye karşı 10 gün içinde itiraz edilebilecek ancak bakanlığın proje ile ilgili yakın zamanda ‘ÇED olumlu’ kararı vermesi bekleniyor. 

Şirket Tulum Mahallesi sınırlarındaki 126 bin metrekarelik alana 10,712 MWm/8,19 MW gücünde 19 bin 656 adet güneş paneli dikmeyi planlıyor. Santralde yılda 15 GWh elektrik üretilmesi amaçlanıyor. Şirket bu proje için 165 milyon 301 bin 890 TL bütçe ayırdı. 

Proje alanı İzmir - Manisa İli 100 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda “Tarım Arazisi”, 25 bin ölçekli İzmir Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni Planı'nda ise “Makilik ve Fundalık Alanlar” olarak kayıtlı. En yakın konuta ise 850 metre uzaklıkta kalıyor. 



BÜYÜKŞEHİR’DEN OLUMSUZ GÖRÜŞ

Proje ile ilgili en dikkat çeken nokta ise İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin vermiş olduğu kurum görüş yazısı oldu. Büyükşehir Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı tarafından gönderilen yazıda alanın “Tarım Alanı'' ve ''Makilik-Fundalık Alan” olduğu belirterek yer seçiminin uygun olmadığı vurgulandı. 

Görüş yazısında “İlaveten tarım topraklarımız bugün için kendini besleyebilecek miktarda olmakla birlikte potansiyel kullanma sınırına ulaşmıştır. Hızlı nüfus artışına paralel olarak tarımsal ürünlere olan gereksinimi de aynı oranda artmaktadır. Artan nüfusun gereksinimini karşılayabilmek için tarım topraklarının miktarını artırmak söz konusu olmadığına göre tarım alanlarını korumak ve birim alandan elde edilecek üretimi artırmak zorunludur. Son yıllarda tarım arazileri amaç dışı kullanımlar ve diğer nedenlerden dolayı (erozyon, kirlenme vb.) hızla azalmaktadır. Amaç dışı kullanımın önüne geçebilmek ve tarımsal sürdürülebilirliği devam ettirebilmek için tarım arazilerinin parsel olarak değil, bölgesel bütünlük anlamında değerlendirilmesi gerekmektedir. Söz konusu ÇED'e esas proje alanının üst ölçekli planlarda ''Tarım Alanı'' ve ''Makilik-Fundalık Alan'' kullanımlarında yer alması nedeniyle yer seçiminin uygun olmadığı değerlendirilmektedir.” ifadeleri yer aldı.