GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
13 Ocak 2023 Cuma 20:18

Büyükşehir’de ‘plan’ gerilimi… İki ilçedeki revizyon vetosunda ‘ilke’ tartışması!

İzmir Büyükşehir Belediyesi Ocak ayı olağan Meclis oturumu ‘plan değişikliği önerileri’ tartışmalarına neden oldu. Güzelbahçe ve  Kemalpaşa’daki plan değişikliği önerileri CHP ve İYİ Partili üyelerin oyları ile reddedilirken, AK Parti ve MHP’li isimler Millet İttifakı’nın kararına ‘dönüşüm’ üzerinden tepki gösterdi. CHP’li üyeler ise yöneltilen eleştirilere ise ‘bilimsel ilke’ üzerinden yanıt verdi.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ – İzmir Büyükşehir Belediyesi, Ocak ayı olağan meclisinin üçüncü oturumu gerçekleştirildi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in başkanlığında başlayan meclis gündemi komisyondan gelen maddelerin görüşülmesi sırasında Soyer’in mazeretli ayrılması sebebiyle Başkan Vekili Mustafa Özuslu başkanlık yaptı.

Meclis oturumuna ayrıca Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu da katıldı.

BOZTEPE: KENDİ İLÇELERİNDEKİ ÖNERGEYİ REDDETİLER
İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100000 ölçekli Çevre Düzeni Planında "Kentsel Yerleşik Alan" olarak belirlenen Güzelbahçe ilçesi, Maltepe Mahallesi 2726 ada, 84, 86, 87, 88, 89, 96 parseller ve 2765 ada 23, 24, 25 parsellere yönelik hazırlanan, 1/25000 ölçekli İzmir Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni Planı Değişikliği önerisinin oy çokluğu ile reddedilmesi mecliste tartışmalara neden oldu.  Önergeye ilişkin söz alan AK Partili Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe, 25 binlik planların 100 binlik planlara uyumlu hale getirilmesi gerektiğini belirtti ve “Ne zaman böyle bir konu gündeme gelse Sayın Tunç Soyer meclisi size devrediyor. Gönül isterdi ki kendisine burada kalsın. Söylediklerimizi kendisi de görüp fikir beyan ederek bir sonuca varmak isterdik. Bizim 4 yıldır devamlı söylediğimiz şey üst ölçekli planlara Büyükşehir’in de çalışma yapması. Biz bu önergenin ilçelerden geldiği gibi kabul edilmesini istedik ama CHP’li arkadaşlar yine reddettiler. Bu ilçeler sizin ilçeleriniz. Vatandaşlarımızdan gelen talepler var. Biz dilerdik ki bu kentin önün açalım, kentte arsa üretelim. İzmir’de arsa fiyatları çok yüksek. Fakat nedense Büyükşehir Belediyesi, Aziz Kocaoğlu döneminden gelen alışkanlığını devam ettiriyor. Ama bu konuda yapılan bir çalışma yok. Biz ilçeden geldiği gibi kabul ettik. Ama sizin meclis üyeleriniz kendi ilçelerinden gelen önergeyi reddettiler” dedi.

ÖNAL: KENDİMİZİ HAKLI BULUYORUZ
Boztepe’ye yanıt için söz alan CHP’li İrfan Önal, “3,5 yıldır benzer durumlarda benzer kararlar aldık. Aynı görüşlerimiz iki grup açısında devam etmektedir. 100 binde konut alınmış yerde 25 binlik değişiklik önerisi olarak önümüze geldi. Bu noktada oranın değiştirilmesini konut alanının açılmasını yani imara açılmasını doğru bulmuyoruz. İlkesel yaklaşımımızı eleştirdikleri noktada da bu yönde gidiyor. 100 binlikler yapılırken ölçü alınamayacak yerlerde yolun üstüne taşmış bir noktayı konuşuyoruz. Güzelbahçe’de yolun alt tarafında vakti zamanında 100 binlerden bağımsız 25 binlikte konut alanı zaten yapılmış. Üstüne de 100 binde taşan bir yerin şu an da 25 binliklerin değiştirilmesi önerisi var. Burayla ilgili de diğer maddelerde de benzer durumlar söz konusu. Bu kent çok daha önceki yıllarda yapılmış yanlış planları muhdesat hak olarak sayarak üst ölçekli planlara işleyerek sadece kendimize değil ülkemizin de birçok yerinde planlama süreci bitirilmiştir. Ancak daha sonra parçacık olarak vatandaşların belli yerlerde 100 binliklerde değişiklik yapmak kaydıyla bakanlıktan aldıklarını söyledikleri bir hak var. Onları 100 binlik değişikliği yaptığında Büyükşehir'in 25 binlikte ihtiyaç duyduğunda 100 bine uygun olarak 25 binlik yapma sorumluluğu taşıyor. Ancak bizim burada yaptığımız değerlendirmede de yolun üstüne imarın açılması gerektirecek bir durum yoktur. Bu sebeple bizler görüş olarak hayır diyoruz. Ayrışığımız nokta doğrudur, kendimizi haklı buluyoruz” dedi.

HIZAL: BELEDİYE BAŞKANININ YERİNE DE KONUŞACAĞIM
Kemalpaşa ilçe sınırları içerisinde 10 noktayı kapsayan alanda 1/25000 ölçekli İzmir Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni Planı Değişikliği önerisinin mecliste oy çokluğu ile reddedilmesi ile ilgili gündem maddesiyle ilgili ilk olarak söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, “İzmir’in temel sorunlarının nedeni 8 bin yıl önce burada yaşayanlar değil 25 senedir bu şehri yöneten sizlersiniz. İlk iki madde benzer maddeler. Planlama ilkeleri ile alakalı sizlerin orta koyduğu yanlış politikalar. Biz her zaman bu şehrin plansız bir şehir olduğunu dile getirdik. Bu şehirde plan problemi olduğunu dile getiriyoruz. Bununla bağlantılı olarak İzmir'in en temel sorunu olan kentsel dönüşüm dediğimiz deprem gerçeği ile alakalı sorunların çözülmesi gerektiğin beliriliyoruz. İki madde de CHP’li belediyeler tarafından yönetilen ilçeler. Burada sıklıkla şu eleştiri ile karşılaştık; biz oy çokluğu veridiğimizde CHP grubundaki arkadaşlar ‘bizi kıskanıyorsunuz,biz güzel işler yapmaya çalışıyoruz ancak siz sırf inat olsun diye hayır oyu veriyorsunuz’ dediler. Biz doğru neyse, İzmir'in menfaatine ne yapıyorsanız onun altına imza atarız dedik. Bugün geldiğimiz noktada bizim ne kadar haklı olduğumuzu 22 maddede görüyoruz. İki ilçe belediye başkanımız da gönül ister ki çıkıp konuşsun ve AK Parti sözcüleri haklı desin. Urla’da 25 bin değişikliği vardı, bizim itiraz ettiğimiz ve sizin geçirdiğiniz. 2,5 milyon metrekarelik tarihi sit alanı içinde bir plan değişikliği yaptınız. Sonra savunmanız ne oldu? Kurul bir karar verdi… Burada da bakanlık bir karar verdi. Aynı bakanlık da 100 binlik planlarla ilgili Büyükşehir görevlileri bir protokol imzaladı.Siz böyle işlerle ilgili böyle  davranışı sürdürürseniz bu şehirde dönüşümü sürdüremezsiniz. Pazar günü bir temel atma töreniniz var Genel Başkanınız ile birlikte. O bina neden yıkıldı? Bu şehirde yeni alanlar açmaz, arsalar üretmezseniz, insanların yaşam alanlarını genişletmezseniz sıkışmış kent içinde dönüşüm yapma çabası içine girersiniz. O zaman yüzde 20-30 emsal artışları vermek zorunda kalırız. Son bilirkişi de 3 günde raporları değiştirmek zorunda kalır. Bir hukuk garabeti olur. Burada tamamen hukukun temel ilkeleri göz ardı edilerek, birbirince ortaya konulmuş, ne olduğu bilinmeyen bir ilke kararından bahsediyoruz. Urla’ya geldiğinde bu ilkeden vazgeçiyorsunuz. Ancak Torbalı, Kemalpaşa’ya gelince bu ilkeyi savunuyorsunuz. Keşke Kemalpaşa Belediye başkanımız konuşsaydı. Ancak ben onun yerine de konuşacağım” ifadelerini kullandı.

PARLAK: KİŞİYE GÖRE DEĞİL, BÖLGEYE GÖRE ALINMIŞ KARARDIR
CHP’den söz alan Ozan Parlak, arsa üretiminin söz konusu olamayacağını belirtirken, “İmar komisyonundaki arkadaşlar sanırım komisyonlara katılmadı. Güzelbahçe ile ilgili konu Güzelbahçe Belediyesinden gelen konu değil. Direkt olarak belediye müracaattan gelen konu. Burada 24,5 metrelik sahile paralel 7,5 kilometrelik Güzelbahçe’nin sınırı var. Burada kara sınırı tarafından olan kısmı tarımsal niteliği korunacak alan içinde kalmaktadır ve hiçbir imar uygulaması yapılmamaktadır.Kişiye özel mi diye beliriyorlar ya, buradaki karar kişiye özel olmayan , bölgeye göre göre alınmış bir karardır. Bölgenin konut kullanıma açılmasının doğru olmadığını bizde alınan karar sonrası gördük. Yerel olarak da ilçe olarak da eğer bir şey yapılacaksa sadece vatandaşın birine değil tamamına göre yapılması gerekmektedir. Burada arsa üretimi gibi bir konu söz konusu değildir”dedi.

ÖNAL:İLKELERİMİZ DOĞRULTUSUNDA REDDETTİK
Yeniden söz alan CHP’li İrfan Önal, “Sapla samanı birbirinden ayıralım. Urla konusu başlı başına zaten hali hazırda bizde olmayan bir belediyeden yani kabul ettiğimiz yer bir CHP'li belediyenin gönderip de kabul ettiğimiz bir durum konusu değildi. Bu noktadaki hakkaniyetimiz gösteriyor ki bizim kendi belediyelerimizden gelen talepler bile bir noktada reddedilebiliyor. Belediyenin hazırlattığı bir plandı. Yine gelen noktada Kemalpaşa Belediyemizin önergesini biz oy çokluğuyla reddettik. İçinde doğru olan yerler olmakla birlikte bizim ilkesel yaklaşımımıza aykırı olduğu gerekçesiyle reddettik. İlkelerimiz neler? İlkeler şehir bölge planlama, bilimsel metotları olan, bir bölüm. Üniversiteler tarafından okutulan lisans düzeyinde dersler veren bir bölümdür. Bununla ilgili bu insanların yapmış olduğu çalışmalar bilimsel metotlara dayanarak subjektif yoruma dayanan ancak dayanağını yine bilimden alan bir bilim. Bu ilkeler neler oluyor? Kemalpaşa ilçesinde 25 binlikler yapılırken bin 172 hektarlık alanda planlama yapılmış. Bu da 240 bin nüfusu barındıracak kadar ki zaten Büyükşehir Belediyesi 25 binlik plan çalışması yapmış. 130 bin nüfusu olan ilçemizin yaklaşık yüzde 17’si yapılaşmış, yüzde 83’ü boş olan bir alandan bahsediyoruz. Biz yüzde 83’lük bir alanı daha doldurduğumuzda Kemalpaşa Belediyesi’nde evet arsaya ihtiyaç olacaktır. Bu yönde yeni yerlerini imara açması söz konusu olacaktır. Matematiksel veriler bir bilim metodu değil midir? Bununla ilgili arkadaşlarla ortaklaşa bildiğimiz yerlerde var. Bir yer bir plan çalışması yapıldığından bunun belirleyici Ankara değildir, Ankara'da iki müdür masa başında bir kağıtla vatandaşın talebi noktasında bir yeri işaretleyip ben 100 binliğe açtım diyemez. 100 binlik bir santim, 100 metreye tekabül ediyor. 100 binde yapılan her değişiklik bizim imar komisyonu 100 bine işlendiği halde burayı açıyorum diyemez. Güzelbahçe’de bahsedilen yer noktasal yer ölçü alınamayacak bir konut lekesi. Kemalpaşa’da evet ihtiyaç olabilecek belli güzergahların açılabilmesini kendi aramızda da konuştuk. Ama tek önergede birden fazla yerin bütün önergesi çalışılmış gönderilmiş. Bu kadar büyük alanın imara açılmasını biz doğru bulmuyoruz. İlkelere, yine bilimsel metotlara dayanıyor. Manipülasyonlardan yorulmayacaklar, bizler de kendi doğrularımızı ortaya koymaktan yorulmayacağız. Bunu bilsinler. Urla’daki konu Koruma Kurulu’nun aldığı bir karar. Korumu Kurulu’nun kararlarını korumakla mükellefiz. Hukukçu olan grup başkanvekili biliyor; kurul bir karar aldığında hele ki sit derecesinin değiştiği alanda bu işi yapmakla yükümlüyüz. Biz kurulun aldığı kararı 25 binliklerde işledik. Bununla ilgili sanki bizler yeniden sıfırdan bir yeri imara açmışız gibi sürekli ayrı mecralarda dile getiriliyorlar. Bizlerin Urla’da yaptığı koruma kurulunun sit değiştirilmesiyle birlikte yapığımız sit derecesini oynatmak. Koruma kurulunun talebi doğrultusunda 1. Derecede arkeolojik sit 3’e düştü. Altında 1984 yılında kalan planlar var. Büyükşehir, geçmiş dönemde yapılmış bütün yasal planları üst ölçeklere aktarmış. Bugüne kadar kişiye, kuruma, şirkete bakmaksızın eski yapılmış planları muhdesat hak olarak görüyor ve bunları 5 bin ve 25 binlikler aktarıyor. Engel olan tek durumu; 1’nci arkeolojik sit olan yerlerde plan yapamıyoruz, yetkisi bizde olmuyor. Sit derecesi değiştiğinde geçmişte plan varsa işliyoruz, ya da Büyükşehir yeniden planda yapıyor. Bizim yaptığımız sıfırdan bir plan yoktur. 1984 yılında yapılmış planlar sit derecesi değiştiğinde tekrardan işlenmiştir. Konu bundan ibarettir” diye konuştu.

AYDIN: DÖNÜP DÖNÜP NEDEN BU TARTIŞMAYI YAPIYORUZ?
CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın ise ilkelerinin bilim olduğuna vurgu yaparken, “Bir gerçek ve durum nasıl çarpıtılır, ancak böyle çarpıtılır. CHP kıskanmak kelimesini kullanmaz, bunu kim kullanır herkes bilir. Nasıl bir çarpıtma ile karşı karşıyayız? 100 bine uygun 25 binlik plan yapmayacağız demedik. Kendilerinin de söylediği gibi, 25 binlik plan değişikliklerini yaptık bu mecliste. Değerli arkadaşlara biz bunu bardakla anlattık, şekil çizerek anlattık sözle anlattık ancak bir kez daha anlatalım. 100 binlik planda şehirlerin 40-50 yıllık gelişimleri ile ilgili öngörüler ortaya koyar. Bu öngörülen değişikliği bugün yapmak zorundasınız demek değildir. 100 binlik planlar çok şehri kapsadığı için zaten bakanlık yapar. Şunu hep söylüyoruz. Bir yerin 100 binlik planda olması onun bugün imara açılması halinde,  oranın belediye hizmetleri anlamında bir sorun ve maliyet yaratacaktır. Mahallenin en son evinden 4 kilometrelik ötesine biri ev yapılırsa belediyenin oraya altyapı götürmesi gerekir. Dolayısıyla 25 binlik planlarla ilgili yapılacak değişiklerinin şehirle bütünleşerek dışa doğru açılır şekle göre yapılması lazım. Bu ilkleri kim koyuyor dedi arkadaşlar. Tabii ki bilim ile aranıza mesafe koyar, canımın istediği yeri canımın istediği şekilde açarım derseniz tabii ki bu ilkleri kim koydu dersiniz. 100 binlik planları olan yerin hemen bugün 5 binlik ve 25 binlik planlarını yapmak gibi bir zorunluluktan bahsedemeyiz. O şehrin bugün imara açık olan kısmı kaç bin metrekare ve orada kaç nüfus yaşıyor ve yapılaşma durumu nasıl… Şehrin yapılaşmasını dışa doğru açtıkça ilave masraflarla karşılaşacaksınız. Biz bilimin ışığında ilerliyoruz ve ilkelerimiz bilimden alıyoruz.  Dönüp dönüp bir tartışma yapıyorlar. Urla ilgili meselede sit alanını tam ortasında olmadığını sayın grup başkanvekili de biliyor. Göstersin tam ortasında olduğunu ben özür dileyeceğim herkesin ortasında. Sit alanın sınırında yerleşik alanda olduğunu söylemek farklı bir şeydir. Neden bu tartışmayı dönüp dönüp yapıyoruz? Arkadaşların bir siyasi yöntemi var. Biz bir meseleyi konuşuyoruz, onlar bununla ilgili söyleyecek sözleri kalmayınca ‘siz de şurada’ diyorlar. Emsaller birbiri ile benzerlik taşıyan vakalardır. Arkadaşlar bir elma ile kazmayı kıyaslıyorlar. 100 binlik planlarla 25 binlik planların ne etkisi olduğunu tartıştık. Burada konuştuğumuz konuda artık 100 binlik plan uygun 25 binlik yapmanın zamanı gelmiştir diyebilirler. Ancak bir yerde 100 binde konut olarak gözüküyorsa bunu konuta açmak gerek demek…” dedi.

HIZAL: HASAN AMCAYI KAPIDAN ALMAZDINIZ
Eleştirilere yanıt veren AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, “Biz burada örnekleme yoluyla kendilerine anlatmaya çalışıyoruz. Bilim ışığında denildi. Planlamanın belirli kriterleri vardır. Doğru ile yanlışı belirlerken bizim örnek vermemiz gerekiyor. Sizin kriterlerinizin objektif olmadığını göstermek için örnek veriyoruz. Torbalı’da Arkas’a tanıdığınız hakları Bozyaka’da, Alpaslan Mahallesi’ndeki vatandaşa verdiniz mi? Kapıdan içeri sokmazsınız. Kriter dediğiniz bu. Bilimsellikten bahsediyorsunuz ancak bu şehir 2 yıl önce bir deprem geçirdi. Bu şehrin 1 saniye sonra deprem geçirmeyeceğinin garantisini kimse verebiliyor mu? Siz yeni alanlara su, kanalizasyon, altyapı götürmeyeceğiz mi diyorsunuz? Gidiyorsunuz Urla’nın bilmem ne tepesinde milyonlarca TL’lik villalar yapılıyor ancak altında foseptik çukurları var. Siz 25 milyarı nereye harcayaksınız? Bu şehrin yüzde 85'i depreme dayanıklı değil. Daha neyi konuşuyoruz? Bu şehrin dönüşmesi lazım.Siz ne kadar kabul etmeseniz de, siz yetkiniz olmayan kararlar alıyorsunuz bu mecliste. Dalan Kimya… Bir gecekondu fabrikanın yerinde kalmasını sağladınız. Büyükşehir o fabrikayı alıp OSB’ye götürmekle mükelleftir.   Bunları yetkiniz olmadan yapıyorsunuz ancak biz 25 binlik planları neden yapmıyorsunuz dediğimizde ‘bilim ışığında’ diyorsunuz. Kentsel dönüşüm, depremden daha büyük bir gerçek mi var? Sizin söyledikleriniz hiçbir objektif delile dayanamayan saçma sapan bir kriter” diye konuştu.

YILDIZ: BUNU ÇÖZMEK İÇİN ODALARLA ANLAŞMA YAPTINIZ
İmar meselelerinin uzun ve kapsamlı tartışılması gerektiğini ifade eden AK Parti Grup Sözcüsü Hakan Yıldız, “4 yıldır görev yapıyoruz. Kentsel dönüşüm komisyonunda CHP’li arkadaşlar da var. Bu kentin imar problemlerini hepimiz dile getiriyoruz. Bunu çözecek olan irade de burada. 4 yıl içesinde ağır bir deprem yaşadık. Bu deprem maalesef ki bir sorunu ortaya çıkardı, yapı stokunu. Bunu çözmek için Odalarla anlaşma yaptınız. Geçtiğimiz bütçe görüşmelerinde çok doğru bir ifade kullanmıştı Sayın Abdül Batur, “Çevre yolu yapalım Kuzey İzmir'e, Bergama’ya kadar uzanan. Sağı solu boş arazi var, oraları planlayalım” diye. Bunu biz değil, bir belediye başkanımız söyledi. Biz de söylüyoruz. Ondan farklı bir şey demiyoruz. Biz bu kentte imar problemi var diyoruz. Biz 2018 yılında İzBB ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bir protokol imzaladı. Bu protokole imza atan genel müdürünüz hala görevde, bürokratlar hala görevde. Sayın Aydın, İrfan Bey bilimsellik arıyor. Bakanlığın uzmanları, genel müdür yardımcıları, belediyemizin genel sekreteri buna imza attı. Bazı meclis üyeleri bilmeden eleştiriyorlar. 100 maddede bir protokol imzalandı. 100 binlikler Büyükşehir'in talebi üzerinden düzeltildi. O düzeltilen 100 binlikler üzerinden 25 binlikler yapıldı. Şimdi bilimsellik diyorsunuz, ama belediye bürokratlarının imzaladığı protokol var elbirliği çözelim. 100 binlikler ile 25 binlikleri düzeltelim dedik. Davalar var ve bu davalardan vazgeçmiyorsunuz. Gelin gidelim tartışalım. Dün Ankara’daydım. Bakanımızın İzmir'e bakış net. Gelin düzeltelim” dedi.

ŞAHİN: BÖLGE HALKI MAĞDUR
Söz alan MHP Grup Başkanvekili Selahattin Şahin, “Siz yerinde dönüşümü önceleyerek kent merkezindeki yoğunluğu artırıyorsunuz. Sonra çıkıp yeterli yeşil alan yok, Buca Cezaevi’ni yeşil alan yapalım diyorsunuz. Mevcut nüfusu kent merkezi dışına taşıyarak ve yeni plan yaparak kent merkezinde bu donatı alanlarını arttırabilirsiniz. Ama maalesef zaten yoğun olan kent merkezindeki yoğunluğun daha da artmasına sebep oluyorsunuz. Ayrıca bütünşehir yasası öncesi her belde belediyesi kendi meclisinde imar planı yapıyordu. Hükümet bu yasayı çıkarmasaydı, bu parçacıl anlayış devam edecekti. Mevzi imar planlama böylece ortadan kalktı. Bunu unutmamak lazım. Madem bu kadar planlama biliminden bahsettiniz, dünyada kabul gören anlayışın bütüncül planlama olduğuna itiraz etmezsiniz heralde. Aktepe - Emrez bölgesinde 10 yıldır 122 hektarlık alanın 1/5000 ve 1/1000 planlarını neden yapmadınız? Bölge halkı mağdur” diye konuştu

KINIK GÜNDEMLERİ GERİ GÖNDERİLDİ
Mecliste ayrıca Kınık ilçesi ile ilgili Aşağı, Fatih, Türkcedit ve Yukarı Mahallesi sınırlarında kalan yaklaşık 11 ha'lık alanı kapsayacak şekilde Mülga İzmir 2 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun Kararı ile belirlenmiş olan Kentsel Sit Alanına yönelik hazırlanan 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı İmar Planı önerisinin ve Aşağı, Fatih, Türkcedit ve Yukarı Mahallesi sınırlarında kalan yaklaşık 11 ha'lık alanı kapsayacak şekilde mülga İzmir 2 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun kararı ile belirlenmiş olan Kentsel Sit Alanına yönelik hazırlanan, 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı İmar Planı önerisinin CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın’ın önerisi ile komisyonlara gönderilmesi talep edildi. İlgili önerge Kınık Belediyesi’nin planlardaki düzenlemeleri gerçekleştirmesi için partilerin oy birliği ile komisyonlara geri gönderildi