GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
15 Mayıs 2024 Çarşamba 20:16

Büyükşehir’de ‘Gazze’ gündemi… Tugay’dan ‘Tel Aviv’ önerisine: Tepkiyi hükümet göstermeli!

AK Parti Meclis Üyelerinin ‘Tel Aviv kardeş şehirlikten çıkarılsın Gazze ile kardeş şehir olunsun’ önerisine yanıt veren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, “Belediyenin bir silahlı gücü yok, savaş ve saldırı kararını direkt aldığını düşünmüyorum. Ben bunu Tel Avivi belediyesini savunmak için söylemiyorum. Bizim şu an ortak faaliyetimiz var mı diye baktım yok. Herhangi bir faaliyet de düşünmüyoruz. Bir tepki göstermek istiyorsak bunu hükümetimiz göstermeli” dedi.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Mayıs ayı oturumunda İsrail’in Gazze’ye gerçekleştirdiği saldırılar gündeme geldi.

YILDIZ: GAZZE KARDEŞ ŞEHİR OLSUN
Gündem dışı konuşmalarda söz alan İsrail'in Tel Aviv şehir ile kardeş şehir olunduğunu hatırlatan AK Parti Grup Başkanvekili Hakan Yıldız, “Kardeş şehir ilan edilen Tel Aviv’in kardeş şehirlikten çıkarılmasını ve Gazze’nin kardeş şehir ilan edilmesini bekliyoruz ve umuyoruz. Kardeş şehir ilanlarının en önemli nedeni çatışmaya engel olmak ve afetlerde destek olmaktır. Doğal olarak ana amacın dışında var olan amacın çok kıymetli ve değerli olduğunu düşünüyoruz” dedi.

TUGAY:  TEPKİ GÖSTERME SIRASINDA GERİLERDEYİZ
İsrail’in Tel Aviv kenti ile kardeş şehir anlaşmasının bitilmesi önerisi hakkında konuşan Başkan Tugay, “Biz belediyeyiz.  Orada da bir şehrin belediyesi var. Orada yaşanan hepimizin kınadığı insanlık suçu olan tabloda belediyenin hatası ne kadar ben bilmiyorum. Belediyenin bir silahlı gücü yok, savaş ve saldırı kararını direkt aldığını düşünmüyorum. Ben bunu Tel Avivi belediyesini savunmak için söylemiyorum. Bizim şu an ortak faaliyetimiz var mı diye baktım yok. Herhangi bir faaliyet de düşünmüyoruz. Bir tepki göstermek istiyorsak bunu hükümetimiz göstermeli. Biz tepki gösterme sıralamasında baya gerilerdeyiz. Gösterebilir tepki ama sıramızı bekleyelim. İsrail'in Filistin halkının katletmesini yürekten kınıyorum.Derhal durdurulması gerekmektedir. Böyle bir kararı almamız savaşı durdurmaya ne kadar etkili olur bilmiyorum. Bunları gerçekten durdurabileceksek yapalım. Bizim bu mecliste böyle bir kara aramamız içir şeyi etkilemeyecek kime neyi kanıtlamaya çalışıyorsun bilmiyorum. Kınayalım, bildiriler imzalayalım.Ancak diğer taraftan savaşın durması için etkili hamleler nelerdir onlara kafa yoralım” diye konuştu.

YILDIZ: İZMİR İLK KURŞUNUN ATILDIĞI ŞEHİRDİR
Tugay’ın sözlerine yanıt veren AK Parti Grup Başkanvekili Hakan Yıldız, “Ne katıp ne katmadığı değil, ABD’deki öğrenciler çadır kurduklarında oradaki savaşa katkı koyup koymadığına bakmadı.  Bizim yüzyıllardır bu coğrafyada yaşadığımız medeniyette bir duruş koymamız çok önemli. Kimin ne yaptığına bakmayız. İzBB’nin ne yaptığına bakarız. Bizim bu konuda ne kadar dertlendiğimizi, ne kadar tavır koyduğumuzun gerçekçi bir tavırdır. Bu şehir ilk kurşunun atıldığı şehirdir. Bu şehir Atatürk mirası bir şehirdir. Bu şehre yakışan kendi duruşunu ortaya koymaktır” dedi.