GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
13 Ocak 2016 Çarşamba 19:33

Büyükşehir Meclisi’nden Alsancak Stadı için şartlı onay!

Ayın ikinci oturumunda Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'nün bedelsiz tahsisini talep ettiği yıkılan Alsancak Stadı arazisi içindeki belediyeye ait 4239 metrekarelik arsa için şartlı muvafakat oy birliğiyle kabul edildi. Öte yandan oturumda atık tesisi tartışması yaşandı.

Gökhan KOÇ/EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediye Ocak ayı meclis toplantısının ikinci oturumu Başkanvekili Sırrı Aydoğan idaresinde gerçekleşti.

Oturumda hukuk komisyonundan gündeme getirilen Alsancak Stadı arazisi içindeki belediyeye ait arazinin Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’ne bedelsiz devri konusu masaya yatırıldı.



Belediyeye ait 4239 metrekarelik arsanın 25 yıl süreyle bedelsiz devri için oy birliğiyle şartlı muvafakat kararı çıktı. Buna göre plan ve projelerin Büyükşehir Belediyesi'ne iletilmesinden sonra, bu alanda sadece stadyum, otopark ve spor tesisleri yapılması şartıyla belediye arsasının devrini gerçekleştirecek.

Karar sonrası AK Partili Üye Ali Kökoğuz dava ile ihalesi durdurulan Karşıyaka ve Göztepe statlarının da el birliğiyle yapılmasını istedi.

Oturumda ayrıca Menemen Ahıdıdır mevkiinde yapılması planlanan 18 ton kapasiteli tıbbi atık sterilizasyon tesisi tartışması yaşandı. AK Partili Meclis Üyesi Hakkı Durmaz yerin uygun olmadığını dile getirdi. Sırrı Aydoğan ise, bu konuda geç kalındığını, sağlık açısından da bir sıkıntı yaratmayacağını ifade etti.



YER SEÇİMİNE KARŞIYIZ
Menemen’de yapılacak olan tıbbi atık sterilizasyon tesisi için yerinin uygun olmadığını dile getiren AK Partili Meclis Üyesi Hakkı Durmaz, geçmişte yapılan hatalara tekrar düşülmemesi gerektiğini söyledi.  Durmaz, “Bu tesisin yapılacağı yer Menemen ovasının göbeğinde bir yer. Bizim rahmetli başkanımız İlhami Gürsoy zamanında alınan krediyle çöp işletme tesis kuruldu. Bu tesis daha sonra hurdacılar ve  hırsızlar yağmaladılar. Tesislerde makinalar çürüdü. Hayalet işletme pozisyonunda kaldı. Büyükşehir yasasıyla Menemen’in Büyükşehir’e dahil olmasıyla bu yeri kendi ünitesine geçirmek zorunda kaldı. Bu yerin hazineye olan kredi borçlarını ödemek zorunda kaldı. Geçen dönem Aziz başkanımız karar getirerek Harmandalı tesisinin buraya almak istediğini ve Harmandalı’ndaki çöpleri buraya taşımak istediğini söyledi. Gelinen süreçte bu konuyu biz ilçemizde gündeme getirdik. Sivil toplum kuruluşlarının hassasiyetiyle Aziz Başkan bu kararından vazgeçti. Ancak buraya yapılacak olan tesisinin ihalesinde vazgeçmiş gibi görünse de kararlılığı devam ediyor. Burası yüzde 100 tarım toprağı olan bir yer. Bu konuyu lütfen bir daha düşünelim. Zamanın idarecileri bir hata yaptı diye biz de bu hataya düşmeyelim. 25-30 sene hayalet tesis olarak kalmış. İlla buraya yapacağım diye ısrar etmenin anlamı yok. Menemen’de bu konuda bir hassasiyet var. AK Parti grubu olarak buraya yapılmasını istemiyoruz. Oy çokluğuyla geçse dahi dava açılacak.  Biz yer seçimine karşıyız. Tesisin yapılmasına karşı değiliz. Bu konunun ‘yer bulamadım’ diye izahı olamaz” diye konuştu.

HAKLISINIZ BİRAZ GEÇ KALDIK
Durmaz’ın sözlerine cevap veren Aydoğan, “Tıbbi atıkları usulüne uygun bertaraf etmek gerekir. Biz biraz geç kaldık haklısınız. Bu bir mikrop öldürme tesisidir. Yığılma olacak diye bir şey söz konusu değil. Bir binayla ısıtılarak mikropların öldürülmesidir. Zannediyorsunuz ki böyle bir şey değil. Bu böyle. Manisa’ya götürüyorduk. İşimizi görüyorlardı. Ama artık ihtiyaç oldu. Bize üç tane de katı atık bertaraf tesisi lazım. Bakırçay’da, Kemalpaşa bölgesinde ve Ödemiş bölgesinde yer bulmamız lazım” ifadelerini kullandı.

YILLARDIR BİZ ÇEKİYORUZ
Konuyla ilgili yıllardır çöp pisliğini çektiklerini söyleyen Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan ise, “Bu çöpün pisliğini biz yıllardır çekiyoruz. Kimse elini taşın altına koymuyor. Çiğli’de bizim, İzmir’in her yeri de bizim. Bu tesislerin Çiğli’den alınması, tıbbi atık bertaraf tesislerinin başka yere yönlendirilmesi konusunda engellerle bir yere varamayız. Yamanlarla ilgili güzel çalışmalar  var. Hepimiz hep beraber bu olaylara sahip çıkmamız lazım. Biz geçen sene gittik. Avrupa’da bertaraf tesislerini gezdik. Hem İzmir’in ekonomisine hem de sağlığa katkı koyacak olan çalışmalara destek vermemiz lazım. Her iki yerde de yapılacak tesisler sıhhi tesislerdir. Bir takım şeylere engel olacağımıza, çağdaş anlamda bir şeylerin yapılması gerektiğini düşünüyorum” dedi.

AK Partili Azad Fazla ise, daha önce 6 projenin iptal olduğunu niye bu kadar geç kalındığını sordu.