GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
16 Aralık 2022 Cuma 20:43

Büyükşehir Meclisi'nde yüksek tansiyon!

İzmir'de yağmur sularının toplanması ile ilgili önergenin görüşülmesi sırasında mecliste tansiyon yükseldi. Sakin başlayan gündem maddesi görüşmeleri sırasında CHP'li Meclis Üyesi  Şerif Sürücü'nün "son günlerde AK Parti’de ittifakta bir arıza var herhalde" ifadelerini kullanması sonrası tartışma çıktı. AK Parti sıralarından 'reklam yapma' eleştirileri gelirken, söylemlere CHP'li Bülent Sözüpek'in de katılması ile birlikte meclis üyeleri karşı karşıya geldi.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi Aralık ayı olağan meclisinin 3’ncü oturumu gerçekleştirildi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in yokluğunda meclis oturumuna Başkan Vekili Mustafa Özuslu başkanlık yaptı.

YAĞMUR SUYU HASADI GERGİNLİK YARATTI
İzmir'de yağmur suyu hasadının yaygınlaşması ve bu kültürün gelişmesi için İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülecek "Yağmursuyu Hasadı Projesi” kapsamında vatandaşlardan gelen talepleri karşılamak üzere depo ve ekipman hibe/tahsis edilmesini düzenleyen ve önerge ekinde yer alan "Yağmursuyu Hasadı Projesi" ile Büyükşehir Belediyesi’nin vatandaşlara ekipman desteği/tahsisi ve rehberlik başta olmak üzere ortaklaşa bir şekilde projeyi yürütebilme ile ilgili önerge mecliste tartışmalara neden oldu.

HIZAL: SADECE PROTOKOL YAPMAKLA KALACAKSINIZ
Günde maddesi ile ilgili söz alan Özgür Hızal, “İklim krizinin konuşulduğu, su fakiri olan bir şehirde yağmur suyu hasadının ne kadar önemli olduğun farkındayız. İtiraz ettiğimiz konu başka. Yöntem ve yapılma şekliyle alakalı itirazımız var. Büyükşehir’de çok sıklıkla protokoller düzenleniyor. Bazen dernekler bazen vakıflarla yapılıyor. Biz de sıklıkla diyoruz İzBB’nin kaynaklarının İzmir’e kullanması gerekir. Bu kaynağı kullanırken önümüze gelen her dernekle protokol düzenlemeyip hukuki alt yapısına bakın. Hukuki sorunlar çıkar, kaynak israfı olur diyor. İzBB ne yazı ki anlayamayacağım bir şekilde protokol yapmak için protokol yapıyor. Protokol yapıp kaynağı aktarıyor sonuna bakmıyor. Anladığım kadarıyla sayın başkan, İzBB’yi yöneten siyasi akıl bu tarz anlaşmalarla toplumun da hoşuna giden iklim krizi, su gibi sözleri kullanarak bir takım PR çalışmaları yapılıyor. Bu protokolden önce söylediklerimi destekleyen hususlardan bahsedeceğim. Sayıştay’ın 58 maddesi var. Karşı tarafı hükümlüklerini yerine getirmemesinden kaynaklı bir rapor sunmuş. Engeli bireylerin istihdamına katkı sağlamak amacıyla imzalana ortak hizmet projesi kapsamında karşı tarafın hükümlülüğünü yerine getirmediği dile getirilmiş. Biz burada yanlış yapıyorsunuz dedik. Bunlar hızlıca geçilecek konular değil dedik. Bir takım PR çalışmalarıyla bu meclisten bu kararı geçirmeyin dedik. 3 tane çok kıymeti iki alanda bir odaya büfeler verdiniz. Sonra biz çıkıyoruz diyoruz ki protokol yaptık. Parayı veriyorsunuz sonrasına bakmıyorsunuz. 500 yıllık hamam verildi, son halini gördünüz. Pınarbaşı hamamı verilmiş, restorasyonu İzBB yapmış. O günün koşullarda 25 milyon para harcanmış. Son halini bu kürsüden gösterdim. Yazık günah değil mi? Protokol yapmakla protokol olmuyor. Yapmayın demiyoruz elbetteki bu çalışmaları yapın ama bu çalışma böyle olmaz. Bu çalışma Çarşamba meclise gelip perşembe komisyona görüşülüp Cuma acil olarak önümüze getirilip plan bütçeyi arada toplayıp 10 dakikalık toplantıyla hizmete koymak olmaz. Biz tüm iyi niyetimizle oy birliği dedik. Ama hala problemler var. Bu kadar önemli ve kıymetli düzenlemen 24 saatlik düzenlemeyle meclise gelmez. Yarın muhtemele Soyer bunla ilgili çıkıp açıklama yapacak. Sadece protokol yapmakla kalacaksınız” dedi.

AYDIN: KOMİSYONLARIMIZ CİDDİ ÇABA GÖSTERİYOR
Eleştiriler hakkında söz alan CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın ise, “Sayın Grup Başkanvekilinin Sayıştay raporlarını önemsemesinden mutlu olduk. Sayıştay raporlarının eksin hesaplarının okunması iyi olur. Sayıştay raporları elbetteki bizim için önemli bir değerdir. Bütün bürokrasi kendi alanları ile ilgili raporları ayrıntılı okuyorlar. Burada bir protokolden bahsetmiyoruz, uygulama esaslarından bahsediyoruz. Yağmur suyunun toplanması konusunda vatandaşı dahil edecek ve örnek bir model oluşturulmak isteniyor. Burada kullanılacak kamu kaynakları kamu yararıdır.  Çatılara düşen suyun kullanılması önemlidir. Verilen malzemelerin tamı bizim demirbaşımızda kalıyor. Bu konu ile ilgi dijital platform olacak ve bu şekilde yürüyecek. Yağmur hasadı konusunu önemsiyoruz hepimiz.  İzBB önüne gelen dernekle protokol yapmaz. Elbette eksikliklerimiz ve aksaklıklarımız vardır. Bu konuda Sayıştay’ın da eleştirileri önemlidir. Bir protokol ile ilgili aksaklık olduysa bunları da düzeltmek idaremizin görevidir. Protokollerinin taraflarının yükümlülüklerin doğru şekilde oluşturmak için hem plan ve bütçe hem de hukuk komisyonlarımız ciddi çaba gösteriyor. Bazen zaman sıkıntılarımız oluyor. Doğru… Keşke daha fazla zamanımız olsa. Kendilerini de esas açısından doğru bulduğu, hukuki anlamda da sorun içermeyen bu önergenin zaman içinde bir model oluşturacağı için bu esasların biraz geniş tutulmasının, bazı anların doldurulmamsının önemli olduğunu düşünüyoruz. Bunlar hayatımıza yeni giren konular. Bunlar hayatımıza girdikçe bürokrasimiz tamamlayacaktır. Tunç Başkan’ın iklim değişikliği ile ilgili çabasını PR yapmak olarak nitelendirmek büyük haksızlık olabilir” diye konuştu.

SÜRÜCÜ'NÜN ARINDAN MECLİS KARIŞTI
Gündem maddesi ile ilgili söz alan CHP'li Meclis Üyesi Şerif Sürücü, “Komisyonlarla ilgili söylenenlerden rahatsız oldum. Büyükşehir’de hiçbir zaman merdiven altı komisyon toplantısı yapılmaz. Kimseye ne hakaret edilir ne de küfür hak bilinir. Bizim komisyon toplantılarımız çok şeffaftır. Ama son günlerde AK Parti’de ittifakta bir arıza var herhalde. MHP’li arkadaş çıkıp ‘Komisyonlardaki şeylerden bizim haberimiz yok’ dedi. Cumhur İttifakı’ndan komisyonlarda arkadaşlarımız var. Bilgi verecekler de onlar. Eğer ki bilgi alamıyorlarsa MHP bu kentte daha fazla çalışıp daha fazla meclis üyesi çıkaracak. Komisyonlar kendileri girecek” dedi.

Sürücü'nün ifadeleri sonrası söze giren AK Partili Grup Başkanvekili Özgür Hızal, "Konu gündem dışına taşırılıyor sayın başkan. Zaman zaman bu konularda müdahale ediyorsunuz. Müdahale etmelisiniz' ifadelerini kullandı. Hızal konuşurken CHP‘li meclis üyesi Bülent Sözüpek’in “Söz aldı, sen ayakta durup konuşuyorsun” ifadelerini kullanması sonrası ise meclis üyeleri ayaklanarak birbirlerinin üzerine yürüdü.

MHP VE CHP ALİAĞA İÇİN KARŞI KARŞIYA
Aliağa ilçesi, Samurlu Mahallesinde yer alan mevcut küçük sanayi alanlarını kapsayan bölgeye ilişkin hazırlanan Küçük Sanayi Sitesi 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Revizyonu önerisi ile Kyme Antik Kenti 3.Derece Arkeolojik Sit Alanının bir kısmını kapsayan alana yönelik hazırlanan, 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı Revizyonu önerisi meclis oturumunda tartışmalara neden oldu. Cumhur İttifakı üyeleri maddenin komisyonlara gönderilmesi ve yeniden görüşülmesi talebinde bulunurken, CHP’li üyeler ise planlama açısında sorun olduğunu vurguladı. 

ARADAN SONRA ÖNERDEYE OY ÇOKLUĞU
Tartışmaların ardından meclise 10 dakikalık ara verilirken, aranın ardından ise 4 partinin grup başkanvekilleri yaşanan olaydan dolayı duydukları üzüntüyü dile getirirken, meclisin yeniden başlamasının ardından ilgili gündem maddesi AK Parti ve MHP’nin ‘ret’ , CHP ve İYİ Parti’nin ‘kabul’ oyları sonrası oy çokluğuyla kabul edildi.

ŞİMŞEK: ANTİK KENT İLE BURANIN BİR ALAKASI YOK
Gündem maddesi ile ilgili söz alan MHP'li Meclis Üyesi Hakan Şimşek, "Tunç Başkanımız geçen hafta rica etmiştim ve iade edilmişti. Yerinde görelim demiştim komisyonumuza.  Aynı gerekçeler ile rapor reddedildi. Burada yapılmak istenen neydi? Ben geçen ay bütçe görüşmelerinde bir konu belirttim. Birlikte güçlüyüz, bir çok şeyi başarırız dedim. Yeter ki birlikte hareket edelim dedim. Burada benim anlamakta zorlandığım o kadar unsur var ki yıkılan belediye hizmet binamızın ilk toplantısında komisyon üyelerimiz toplandıktan sonra söz aldım ve üç şey dedim. Orada Aliağa merkez planları için, belki 25 yıldır bekleyen 50 metrelik bir çevre yolu vardı. 25 metrelik yol 25 yıldır kamulaştırmanın getirdiği mali yükümlülüklerinden dolayı yapılamamıştır. O dönem Genel Sekreterlik ile toplantılar yapmıştık. Buranın 25 metreye indirilmesini önermiştik. Sonrasında Aliağa’daki merkez planları geçirmiş olmuştuk. Şimdi Aliağa küçük sanayisinin genişliği ile ilgili 5 binlik revizyon planı önerisi getirdik. Bu planlar neydi? Burada revize ettiğimiz sanayi sitesinin etrafındaki 30 metrelik yok, küçük sanayi sitesi etrafında dolaşıp aşağıya iniyor. Başka bir tarafa da gitmiyor bu yol. Bunun altında da 15 metrelik ayrı bir yol var. Biz dedik ki burada uygulama planlarında yüzde 67'nin üzerinde terkler var, bu böyle geçerse uygulama yapma şansımız kalmaz, sürekli davalar ile uğraşılır dedik.  Bununla birlikte Kyme Antik kenti 3'ncü derece sit kararı olan alanla ilgili hiçbir değişiklik yapılmadı. Sadece NATO boru hattı değişikliği yapılmıştı. Ancak geçen ay komisyon görüşmesinden hemen sonra İzmir basınına servis edilen bir haber var. Haberde antik kentin tam merkezi göstererek 'komisyondan geçmesi Kyma için sevindiren haber' denildi. Algı bu yöne gitti. Yapılan plan tam da küçük sanayi sitesinin üstü, antik kent ile hiçbir alakası olmayan bir yer. Belediyelerin yapmakla mükellef olduğu rutin görevleri vardır ancak bazı belediyeler kendi dert edinir ve rutin dışında bazı işleri yapmak için elini taşın altına koyar. Son 1 yıldır ekonomik sıkıntılardan bahsediliyor sizler tarafından.  Belediyeler sadece iller bankası gelirini bekleyerek onlardan elde edecek harçlarla halkına hizmet etmek zorunda kalırsa sadece maaş öderler. Ancak böyle imar uygulamaları yaparak belediyeler gayrimenkul sahibi olur ve bunları yeni yatırımlarda değerlendirme şansı olur. Bu plan geçmiş olsa Aliağa Belediyesine 17 bin dönüm parsel düşecekti. Bazı arkadaşlar Aliağa Belediyesi'nin bu parseli kazanmasına 'güç kazanmasın' diyerek olumsuz bakmış olabilirler. Aliağa Belediyesi bu plana yaparak en az 3 bin kişiye istihdam yapacak planı hayata geçiremedi... 17 bin dönümü de alamadı...  Biz 2022'de 30 dönüm gayrimenkulü satışa koyduk, imar planlamaları ile 130 dönüm yeni alanları bünyemize koyduk. Benim Tunç Başkan'dan bu konuyla ilgili iki sefer randevu teklifim oldu. Bu söylediklerim karşısında bu yüce meclis bunu iade eder ve düzeltme fırsatı sunarsa tekrar tekrar zaman kaybı olmamış olur. Kyme antik kenti ile buranın bir alakası yok" dedi.

ÖNAL: HİÇBİR KONUYA SİYASİ YAKLAŞMIYORUZ
Eleştiriler üzerine söz alan CHP'li Meclis Üyesi İrfan Önal, "Konunun basına yansıması konusunda bizim yapabileceğimiz bir şey yok. Komsiyonalarımız halka da meclis üyelerimize de açık. Kyma Antik kenti açısından biri değerlendirmemiz söz konusu değil. Her bir komisyon üyelerimiz aldıkları kararda  hesap verebilirlik ve vicdani açıdan hiçbir şüphesi yok. Aliağa'da daha önce bir karar alınmış. Görüşe bakıldı ve arkadaşların itirazı başkanımızın talebi ile komisyonlara iade edilmişti. Plan açısından değerlendirdik. Şehir Plancıları diye bir birim var. Bu eğitim alan insanlar bölgenin geleceği düşünerek bir plan oluşturur.  Çanakkale yolunun üstünde bir plan değişikliği önerisi geliyor meclise. Bu alanlar 3 parça halinde. BHA'nın bir kısmı sanayi alanı olarak değiştiriliyor, 25'liklerde BHA görünen bir yere bir istesek de konut, küçük sanayi yapamayız. 25'lik planlarda bunlar gösterilir. Bir diğer alanda ise 30 metrelik yol bizim görmediğimiz planlamalar düşünerek yol düzenlenmiş. Burada kamulaştırma olsa bile plancılar sadece yolu değil tüm etrafını yeniden planlamak zorunda kalacak. Biz hiçbir konuya siyasi yaklaşmıyoruz. Karar alırken vicdanımız rahat bir şekilde karar alıyoruz.  30 metrelik yolunun kamulaştırılması İzBB için bir yük değil. Zayiatı düşürmek üzere plan değişikliği yapıldığını söylüyorlar. Yüzde 45 zayiatın altında bu alan.  Bu sebeple plan bütününe çalışanları için BHA'ları sanayi alanı yapamayacağımızdan ve oradaki 30 dönüm alanın gelecekte de bizlere lazım olduğundan yeni bir planlama ile sorunların çözüleceğinden bu teklifi reddettik" ifadelerini kullandı.

YILDIZ: HİZMET ÜRETİLMESİNE ENGEL OLMAYALIM
AK Parti sıralarından söz alan Grup Sözcüsü Hakan Yıldız ise, "Kasım ayında meclise geldikten sonra konunun derinliğini araştırmak istedik. Basına yansıyan olayı İrfan Bey düzeltirse seviniriz. Basındaki algı hassasiyet arz ediyordu. Antik kentten 3,5 kilometre uzak olmasının ötesinde mevcut alan 3. Derece arkeolojik sit alanı. Sit alanları içerisinde plana uygun yapılaşma hakkını zaten getiriyor. 2015 yılında kesinleşen arkeolojik sit alanı 2017 yılında Büyükşehir bir plan yapmış. O anlamda sorunun ortadan kalkması ve CHP’nin teyit edilmesinden de memnuiyet arz ediyoruz. Burada bir anlam ve bilgi karmaşıklığı var. Üst ölçekte bir 25 binlik planlarda zaten küçük sanayi sitesi olan bir alandan bahsediyoruz. Bir benzinliğin sanayiye dönme olayı yok. Burada hali hazırda maalesef planlarla gelen bir 16 uygulama sorunu var. 16 uygulaması yapmışsınız, belli bir yeri vermişsiniz ve zayiat yüzde 29 olabilir ama bunu yine bu belediye meclisinden geçirmişiz. Sonra bir bölüm oluşmuş orada ve o bölüm zayiatı yüzde 55’lere denk gelmiş. 16. Maddenin genel yarattığı imar uygulamasında sorun vardır. Ancak 16 maddesi yaptığımız zaman o kendi içinde vereceği zayiatlarla çözdüğünde diğer etap alanları negatif etkilenir ve esas birçok ilçe belediyemiz ciddi olarak yaşamaktadır. Bu sorunu oluşturan bizim dönemimizde yine büyükşehir belediyemizin o günkü bakışı oluşturmuş. Orada Aliağa Belediyesi ne yapmak istemiş, orada 3 alan var. 3. Alanda bakanlığı rezerv alanı ilan ettiği ve gemi söküm yan sanayiciler gibi bir kooperatif oluşumu var. Hep eleştiriyoruz ya orada kötü bir tablo var diye, başıboş yerler var diye. Biz bu konuyu sayın başkana söyleyip dinlediğimizde aslında orada düzenli, hem sorunu çözmek hem arkada gemi sökümünden gelen ürünlerin ayrıştırıldığı bir sanayi sitesi kurmak. Bunu da kooperatif üyelerinin içinde olduğu bir yapıyla yapmak adına yapılmış bir çalışma var. Neresinden bakarsanız bakın bir kamu yararı var. 30 metrelik hali hazırda açık olmayan devamı olmayan bir yol var. Bu yolu üst ölçekli planla uyuşarak 15’e çekmesi durumunda geçmiş planların yarattığı zayiat problemlerini ortadan kaldıracak… Hakan Bey belirtti; belediyemizin de bir takım mülkiyet edineceği söz konusu. Nereden bakarsak bakalım kamu yararı olan alandayız. Bakanlığın talep üzerine yaptığı alanla, sorunlu uygulama alanı, 1. etapta da yaptığımız sorunlu yer. Parçalıdan bütüne giden bir çalışma. Bu konunun tekrar irdelemesine ihtiyaç var. Bu konuda Aliağa Belediyemizin samimi bir hizmet üretiminin önünde engel olmayalım. O bilinçle yapılmadığı kanaatindeyiz ama gidişat oraya dönmesi" dedi.

Yeniden söz alan MHP'li Hakan Şimşek, "BHA'nın sanayi alanına dönüştürülmesi açısından hukuksal açıdan sıkıntılar var doğru. Bunu değiştiririz sorun yok" diye konuştu.

AYDIN: HİÇBİR İLÇEYİ AYRI GÖRMEDİK
Kendilerinin siyasi olarak konuya bakmadıklarını belirten CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın, "İmar Komsiyonu'nda AK Partili ve MHP'li arkadaşlarımız var. Aliağa hangi belediye gibi bir değerlendirmemiz olmadı. Aliağa'nın pek çok sorunu çözecek konu hakkında ortak kararlarda aldık. Mevzuatın bize izin verdiği sürece sorunları çözmek için kararlar aldık. Sorunun var olduğu görüyoruz, yapılmak istenenin mantığını yanlış bulmuyoruz ancak yapılış biçiminin yanlış olduğunu söylüyoruz. Kyme Antik kenti ile ilgili hiçbir değerlendirme yapmadık zaten.  Bizim baktığımız üst ölçekli planlara aykırılık, yolun daralması daha da önemlisi BHA'yı sanayi alanına çevirmek  bizim için sorun olacak.Daha da önemlisi 3 alandaki zayiat farklılıkları var. Biz bunu geçirelim desek bile bu planlar iptal edilir. Bu sefer yapılmak istenen daha büyük kaosa girer. Aliağa Belediyesi bir zaman kaybedecek doğru ancak biz bunu yapmazsak, daha fazla zaman kaybedecek.Biz İzmir’de hiçbir ilçeyi diğerinden ayrı görmedik. Değerlendirmemiz tamamen imar planlarına ve mevzuatına yöneliktir, hiçbir siyasi bakışımız yoktur" dedi.

HIZAL: OY BİRLİĞİ İLE GEÇİRİLMESİ KANAATİNDEYİZ
Planda yer alan sorular varsa onların düzeltilebileceğini belirten AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, "Teknik olarak bir çok konuşma yapıldı ancak mevzuatsal açıdan düzeltilmesi gereken konular varsa ki zaten Aliağa Meclis Üyemiz Hakan Bey düzeltebileceğini dile getirdi. Kamuoyunu ilgilendiren planlamada, sizin hassasiyet gösterdiğiniz konularda ilgili belediyeler ile görüşülerek düzenlemeler yapılabileceği kanaatini dile getirdik. Toptancı anlayış ile bunu reddedelim demek doğru değil. İzBB bunu zaman zaman bazı belediyelerde hayata geçiriyor. Bundan 1 ay önce bir haber vardı. Bu bir sorun aslında. Geçen aylarda bir tartışma vardı. Urla Planları... Antik kentin tam göbeğinde yapılmış planları. Bizim itirazlarımıza rağmen oy çokluğuyla geçmiştir. Bu konunun konuşulduğu günlerde İzBB antik kentleri sanki koruyor ve Urla'da bir hata yapılmamış gibi, Aliağa'da da planları düzeltiyoruz diyerek bir açıklama yaptı. Bu haberler İzBB kaynaklı çıkan haberler. Biz bu haberlerin bu amaçla çıkarıldığını düşünüyoruz. Buradaki meseleye bu yönüyle bakmak gerektiği kanaatindeyim. Bu planın yeniden komisyonlara iade edilerek ilgili arkadaşların bu komisyona iade edilerek, sorun ne ise ortadan kaldırarak bu planına oy birliği ile geçirilmesi kanaatindeyiz. Elbette ki biz kamuyu ilgilendiren konularda İzBB'deki Millet İttifakı üyeleri tarafından oy çokluğu ile geçirilmesinin doğru olmadığı kanaatindeyiz" ifadelerini kullandı.

ÖZUSLU: SADECE PARA VERMİYORUZ
Gündem maddesi ile ilgili son olarak söz alan Başkan Vekili Mustafa Özuslu, " 'İzBB sanki antik kentleri koruyormuş gibi' bir cümle kullanıldı. 14 antik kazıyı destekliyor İzBB. sadece maddi olarak para vermiyoruz, bütün lojistik destekleri de sağlıyoruz. İzmir'deki Kültür Bakanlığı temsilcileri zaten bizim bu çalışmalarımız takdir ediyorlar" diye konuştu.

Konuşmalar sonrası ise ilgili gündem maddesi komisyonlardan geldiği şekilde oy çokluğu ile  reddedildi.

KEMALPAŞA METRO HATTI MECLİS GÜNDEMİNDE
Meclis gündeminde ayrıca Kemalpaşa-Otogar metro hattı da meclis üyelerinin onayına getirildi. “Otogar-Kemalpaşa HRS Hattının Uygulamaya Esas Kesin Projeleri Hazırlanmasına Ait Danışmanlık Hizmet Alım İşi" kapsamında projenin onayı için Ulaştırma Altyapı Genel Müdürlüğüne başvuru yapılacak olup, söz konusu raylı sistem yatırımına ait önerge ekinde yer alan Ulaşım Etüt Raporunun görüşülmesi konusu tüm partilerin oy birliği ile Hukuk ve Ulaşım Komisyonları’na sevk edildi.

ŞAHİN: TEK SORUMLUSU SİZSİNİZ
Gündem dışı konuşmalarda söz alan MHP Grup Başkanvekili Selahattin Şahin, “Bir önceki birleşimde Sayın Murat Aydın İZBETON ile Kentsel Dönüşüm Daire Başkanlığı hakkında yapmış olduğumuz suç duyurusunun takipsizlikle sonuçlandığını ve dosyanın kapandığını ifade etmişti. Sayın Aydın'ın hukukçu kimliğine yakışmayan şekilde, gerçek yerine algı yapmıştır. Şöyle ki, Valilik makamının konu hakkındaki 01 Temmuz 2022 tarihli 107 karar numaralı belgesinden bir bölüm okumak istiyorum.  İş insanları Gaziemir Kent Yapı Kooperatifinin belediye bünyesinde olmayan tamamen serbest, belediyeden ayrı, bağımsız bir kooperatif olduğu iddiaları, İZBETON A.Ş görevlilerinin 657 sayılı kanuna tabi olmadıklarından haklarında genel hükümlere göre Cumhuriyet Başsavcılığınca işlem tesis edilebileceği ifadesi yer almaktadır. Yani soruşturma izni verilmeyen sadece 657 sayılı kanuna tabi Büyükşehir bürokratlarımızdır. İZBETON ve kooperatif yetkilileri hakkında soruşturma devam etmektedir. Sayın Aydın’ın bu konuda ne diyeceğini merak ediyorum. Gaziemir Aktepe Emrez’deki rantı defalarca dile getirdik. Milli Emlak'tan 12 milyon TL’ye aldığınız 1200 konutluk 80 dönüm arsanın 1. etabını kooperatifçilere ihalesiz peşkeş çektiniz. Bunun er ya da geç hesabı sorulacaktır. 5393 ile başladığınız kentsel dönüşüm macerasını, 50 m2 kaçak tuvaletle 6306’ya çevirdiniz. Devlet yarına bırakır, ama asla yanına bırakmaz. Bu işin birde sosyolojik boyutu var. Ucuz fiyata satışa sunulan daireler 3-5 gün içerisinde tükendi. Ama asla bu fiyatlara teslim edilmesi mümkün değil. Kooperatifler sabit fiyatla satış yapamaz. İnsanlar büyük umutlarla dahil oldukları bu sistemin çatırdağını endişeyle izliyorlar. Bu sistemin saadet zincirinden bir farkı yok, ve bunun tek sorumlusu sizsiniz” dedi.

SESİ YAKINDA ÇIKAR
Kooperatif modeline Karadeniz fıkrası ile devam eden Şahin, “Madem kooperatif yapacaktınız yönetimi neden mahalle halkından oluşturmadınız. Bu konuda da kıssadan hisseyle sözümüzü tamamlayalım. Temel demir testeresiyle dükkanın kilidini kesmektedir, bekçi suç üstünde yakalar ne yapıyorsun der. Temel hiç bozuntuya vermeden, kemençe çalayrum der. Bekçi sorar, neden sesi çıkmıyor? Haçan bunun sesi yarın çıkacaktır der. Değerli arkadaşlar bu kooperatifçiliğin sesi de yakın zamanda çıkar. Sayın Başkanım, Sayın Meclis İzmir Büyükşehir Belediyesi 2021 yılı Sayıştay denetim raporunu önümüzdeki aylarda sık sık gündeme taşıyacağız. Ancak birkaç başlığa değinmek istiyorum. Belediyelerimize ait taşınmazların yönetimi ve kiralamasında ciddi sorunlar görülüyor. Yine taşınmazların tahsisleriyle ilgili sıkıntılar var. Kaplumbağa modeliyle yürüyen kentsel dönüşümde yüklenici lehine bazı eylemler yapılmış. Her fırsatta dile getirdiğimiz imar planları konusunda bazı ilçe merkezlerinde ve yerleşim alanlarında nazım imar planlarının bulunmaması. Bu madde üzerinde özellikle durmak istiyorum, bu eksiklikleri gidermek yerine bazı bölgelerde şahsi menfaatleri önceleyen birçok plan yapılıyor. Zamanı geldiğinde bunlara elbette değineceğiz. Başka bir tarım mümkün mottosuyla yola çıkıp tarım arazilerindeki tarımsal amaçlı yapıları düzenleyen 5 bin metrekare parsel büyüklüğü şartını kaldırmak çelişki değil mi? İnşaat sektörünün yaşadığı sıkıntılara ilave olarak İlçeler arasında farklı inşaat harcı tarifelerinin düzeltilmemesi, ihalelerin parçalara bölünmesi. Bazı yetkilerin ilçe belediyelerine kullandırılmaması. Gibi konu başlıkları bulunmaktadır. Dileğimiz ve temennimiz 4 yılı tamamlamak üzere olduğumuz şu günlerde ehliyetli ve liyakatli personellerimiz görevlendirilerek bu sorunların ivedilikle çözülmesi sağlanmalıdır” dedi.

ÖZUSLU: GRUP BAŞKANVEKİLLERİNİ UYARIYORUM!
Tartışmalar ile ilgili meclis kapanışı öncesi söz alan Başkan Vekili Mustafa Özuslu, “Çok üzgün olduğumu söylemeliyim. Tahmin edemeyeceğiniz kadar üzgünüm. Ankara’da geçen haftaki mecliste yaşanılanların bir örneği burada bizim meclisimizde benzer şekilde yaşanıyor olması güzel değil. Örnek teşkil etmemeli ve bir daha bu tür bir şey yaşanmaması için meclis başkanvekili olarak siyasi partilerin grup başkanvekillerini uyarıyorum. Bu şekilde olmaz, İzmir meclisinde bu tür şeylerin bir daha yaşanması için sizlerin ortaya koyacağınız tavır ve siyasi irade bu meclisin saygınlığını en üst seviyede tutmaya devam edecektir. Bir şey daha söylemek istiyorum, divan katipleri divanı terk etmez. Fırat Bey aşağıya kavga için divan terk edip aşağıya indi. Bu kabul edilemez” ifadelerini kullandı.