GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
16 Aralık 2022 Cuma 12:15

Çeşme tarihinin en büyük projesi! Başkan Soyer: 1 milyar TL'yi toprağın altına gömdük, çünkü...

Çeşme tarihinin en büyük projesi olan, 1 milyarlık bütçeli Çeşme 3. Etap İçmesuyu İletim Hattı temel atma törenin konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, "1 milyarlık yatırımı toprağa gömerken aslında tam da bunu yapıyoruz. Çünkü 1 milyarlık yatırımı görünür yapmanız halinde bunun algı açısından etkisi bambaşka olur. Ama biz bugünü kurtarmak değil geleceği inşa etmekte kararlıyız. Yarımada’da, kent merkezinde ve İzmir’in tüm ilçelerinde çağın koşullarına uygun, sağlıklı ve dirençli bir alt yapı ile kentin geleceğini inşa ediyoruz" dedi.

EGEDESONSÖZ- İZSU Genel Müdürlüğü tarafından 1 milyar liralık altyapı yatırımı tamamlanan Çeşme’de, ilçeyi kesintisiz suya kavuşturacak çalışmaların son aşaması olan 3. etap içme suyu iletim hattı inşaatının temeli bugün atıldı.

Törene İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran, Fransa’nın İstanbul Başkonsolosu Olivier Gauvin, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Barış Karcı, İZSU Genel Müdürü Ali Hıdır Köseoğlu projenin hayata geçmesi için finansman sağlayan Fransız Kalkınma Ajansı AFD yetkilileri, İzmir Büyükşehir Belediyesi bürokratları, meclis üyeleri ve vatandaşlar katıldı.

2025’TE TAMAMLANACAK
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, yaptığı açılış konuşmasında ilçedeki alt yapı çalışmalarının özellikle yaz aylarında artan nüfus sebebiyle bir zorunluluk haline geldiğini söyledi. Etap etap yürütülen çalışmalar hakkında bilgi veren Başkan Soyer, “ Yaz aylarında 1 milyona yaklaşan nüfusu ile Çeşme her yıl ülkenin, dünyanın dört bir yanından ziyaretçi ağırlıyor. İlçenin bu çok özel durumu içme suyu, kanalizasyon ve arıtma  altyapısına özellikle yaz aylarında çok büyük yük oluşturuyordu. İzmir’in her ilçesine, mahallesine sağlıklı su ve dirençli altyapı sağlama hedefi doğrultusunda İZSU Genel Müdürlüğümüz ile birlikte Çeşme’de yatırım seferberliği başlattık. Kaçaklara, kokuya, arıza ve kesintilere neden olan sorunları kökünden çözecek adımları planladık. Bugüne kadar Çeşme’nin alt yapısını güçlendirmek için ayırdığımız 1 milyarlık bütçe ile Türkiye ölçeğinde az görülen bir yatırımı ilçemize kazandırıyoruz. Üç aşamada Çeşme’nin servis ömrünü tamamlamış içme suyu hattını baştan aşağı yenilemek için çalışıyoruz. Germiyan, ıldır, Reisdere, Şifne, Yalı Mahalleri’nde 200 kilometrelik içme suyu hattı yenileme 1. Etap çalışmalarında sona geldik. Alaçatı, Ardıç, Altınyunus, Boyalık, Celal Bayar, Çakabey, Fahrettin Paşa ve Ilıca Mahalleleri’ni kapsayan 450 kilometrelik 2. Etabı başarıyla tamamladık ve kesintisiz içme suyunun ulaşımını sağladık. Bugün attığımız temel ve 3 yıl içinde tamamlanacak 3’ncü etap ile birlikte 11 mahalleye içme suyunu daha çağdaş alt yapı sistemleri ile temin edeceğiz. 278 milyonluk yatırımımız 360 kilometrelik hattın yenilenmesini kapsıyor. 3.’nücü etap ile hangi mevsim ve yoğunlukta olursa olsun Çeşme’nin tamamında içme suyu noktasında sıkıntıların tamamını bitireceğiz” dedi.

ÇEŞME SONUNA KADAR HAK EDİYOR
İçme suyu şebekesinin yanı sıra Çeşme’de arıtma ve atık su projeleri ile ilgili de çalışma yürüttüklerini söyleyen Başkan Soyer, “İçme suyu şebekesinin yanında Alaçatı atık su artıma tesisinin kapasitesini yüzde 65 arttırdık. 16 kilometrelik kanalizasyon iletim hattı ile denize deşarj olan evsel atıkların önüne geçiyoruz. Ovacık Mahallesi’ne yeni bir atık su tesisi yapıyoruz, ihaleleri tamamladık. Günlük 40 bin metreküp kapasiteye sahip tesis ile Ovacık’ın atık suları arıtılacak. Yapım tamamlanasıya kadar ki süreçte geçici bir paket atık su tesisi kuracağız. Özetle Çeşme’ye, Ege kıyılarındaki tüm turistik ilçeler örnek bir altyapı kuruyoruz. Çeşme bunu sonuna kadar hak ediyor. Bu yüzden gururlu ve mutluyuz” açıklamasını yaptı.

1 MİLYARLIK YATIRIMI GÖRÜNÜR YAPSAYDIK ALGI OLUŞTURURDUK AMA…
İzmir’in geleceğini inşa etmek için yoğun çaba harcadıklarını belirten Soyer, “3,5 yılı aşkındır İzmir’in 30 ilçesinde dirençli ve sağlıklı bir alt yapı kurmak için elimizi taşımızın altına koyduk. İzmir’in sorunlarına kalıcı çözümler üretmek için günü kurtarmaya yönelik değil geleceği kurma yönünde yönünde kararlı adımlar atıyoruz. 1 milyarlık yatırımı toprağa gömerken aslında tam da bunu yapıyoruz. Çünkü 1 milyarlık yatırımı görünür yapmanız halinde bunun algı açısından etkisi bambaşka olur. Ama biz bugünü kurtarmak değil geleceği inşa etmekte kararlıyız. Yarımada’da, kent merkezinde ve İzmir’in tüm ilçelerinde çağın koşullarına uygun, sağlıklı ve dirençli bir alt yapı ile kentin geleceğini inşa ediyoruz.  Çeşme’de başlayan yatırımlar bu iradenin en somut göstergesi… Belediyemiz ekonomik kriz sebebiyle artan maliyetlere rağmen yatırım ve hizmetlerini birini dahi aksatmadan çalışmalarını sürdürüyor. 2023’te İZSU’nun bütçesinin yüzde 50’sini yatırımlara ayırdık. Şüpheniz olmasın, verdiğimiz sözleri bir bir tutmaya devam edeceğiz” dedi.

SOYER’E MİNNETARIZ
Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran, açılış kapsamında yaptığı konuşmada “Çeşme tarihinin bir seferde yapılan en büyük yatırımını benim yoldaşım İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Çeşme’ye yapıyor. İyi ki varsınız. Ab-ı hayat derdi anneannem suya. Biz Çeşme’nin değerini su ve tarım ile öğrendik. Bu iki konuya çok önem veren bir büyükşehir belediye başkanımız var. Her zaman Çeşme’nin arkasında, projelerimize destek veriyor, kendisine minnettarız” ifadelerini kullandı.

“İZMİR İLE GÜÇLÜ BAĞLARIMIZI SÜRDÜRMEYE DERİNDEN BAĞLIYIZ”
Fransız Kalkınma Ajansı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi arasında uzun yıllara varan işbirliğinden memnuniyet duyduğunu aktaran Fransa İstanbul Başkonsolosu Oliver Gauvin, “Fransa, İzmir ve Türkiye ile güçlü bağlarını sürdürmeye ve iklim konusunda işbirliğine büyük önem veriyor. Fransız Kalkınma Ajansı 10 yıldan bu yana İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne sağladığı 300 milyon avroluk finansmanla yapısal yatırımların hayata geçirilmesinde destek oluyor. Bu projenin devamı için iyi dileklerimi sunuyorum” dedi.