GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
5 Temmuz 2024 Cuma 19:50

Buca'daki ruhsat krizinde eski başkan konuştu: Usulsüz işlem yok!

Tınaztepe Hastanesi'nin sahibi işadamı Mehmet Bektur'a ait Buca'daki arazi için verilen imar hakkı mahkemelik olurken Buca eski Belediye Başkanı Erhan Kılıç'tan açıklama geldi. Kılıç, "Her ilçenin plan notları vardır. Buca'da 600 metrekare üzerinde bulunan tüm ticaret-konut imarlı yerlerde yükseklik serbest olabilir. Usulsüz bir işlem yapılmamıştır. Zaten bir sorun varsa mahkemede gereği yapılır" dedi.

EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi geçtiğimiz dönem Buca Belediyesi tarafından Tınaztepe Hastanesi'nin sahibi Mehmet Bektur'a ait araziye verilen imar hakkını yeni dönemde mahkemeye taşıdı. Büyükşehir, yüksekliği 15 katı bulacak olan inşaatın durdurulmasını isterken TMMOB da konuya ilişkin yaptığı açıklamada ruhsatın iptal edilmesini istedi. İddialara göre, Buca Belediyesi'nin önceki döneminde imar hakkı 8 kat olan araziye 15 kat izin verilmiş, emsal artışıyla haksız kazancın yolu açılmıştı. 

İzmir'de tartışmalara neden olan yeni gelişmelerin ardından Buca eski Belediye Başkanı Erhan Kılıç'tan açıklama geldi. Egedesonsöz'e konuşan Başkan Kılıç, usulsüz bir işlemin olmadığını söyledi. Kılıç, "Söz konusu arazinin imar planları İller Bankası aracılığıyla Özelleştirme İdaresi tarafından yapılmıştır. Satışı da bu kurumlar vasıtasıyla açık arttırma yöntemiyle yapılan yerin 2,4 oranında emsali bulunmaktadır. Buca ilçesinde her ilçede olduğu gibi plan notları var. Bu plan notlarına göre bir yerin imarı ticaret-konut lejantında kalıyorsa ve 600 metrekareden büyükse yükseklik serbesttir. Yan taraflara büyümemek, alanı büyütmemek ve verilen yoğunluk hakkının üzerine çıkmamak şartıyla yüksek kat hakkı alabilir. Bu yer için de aynı durum uygulanmıştır. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin açtığı bir dava aslında Buca'daki plan notlarının iptali için açılmıştır.  Buca Belediyesi'nde imar müdürlüğü başta olmak üzere birçok teknik müdürlük ve personel varken, belediye başkan yardımcılığına bağlı teknik birimler tüm çalışmalarını yapmışken bu konunun gündeme gelmesi anlamsızdır. Bu alanda kimseye ayrıcalık tanınmamıştır. Her şey usulüne uygun ve yönetmelikler çerçevesinde gerçekleşmiştir. Hal böyle iken konu zaten mahkemeye taşınmış olduğuna göre yargı en doğru kararı verecektir. Bu sorun, hata ya da usulsüzlük söz konusu olursa mahkemeler gereğini yapar" diye konuştu.