GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
5 Temmuz 2024 Cuma 14:11

Otobüslere tüp takılacaktı… Komisyonlar fikir değiştirdi!

ESHOT ve İZULAŞ’ta yakıt fiyatlarını azaltmayı amaçlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi dizel yakıt kullanan araçlarını CNG (sıkıştırılmış doğal gaz) yakıt sistemine çevrilmesi önerisine bir kez daha İzmir Büyükşehir Belediye Meclis gündemine geliyor. Geçtiğimiz ay gündeme gelen ve maliyeti ile dikkat çeken dönüşüm projesi için  komisyonlar bu kez ‘ret’ oyu verdi

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - Dünyada  petrol fiyatlarının artması sonrası lastik tekerlekli ulaşım araçlarında da gider maliyetleri artmıştı.

İzmir’de de İzmir Büyükşehir Belediyesi ulaşım ücretlerini düşük tutmak için lastik taşımalı araçlar kullanan ESHOT ve İZULAŞ’a dönem dönem sübvanse ödemeleri yaparken, Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevine Cemil Tugay’ın gelmesi sonrası ise CHP’li bir meclis üyesinin önerisi ile dikkat çekici bir karar almak için düğmeye basmıştı.

KOMİSYONLAR’DA İKİ ZIT KARAR
İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde görev yapan ESHOT ve İZULAŞ araçları için harekete geçerken, otobüslerin yakıt giderlerinin en aza indirilmesi ve karbon emisyonlarının azaltılması amacıyla dizel motorlarını CNG ( sıkıştırılmış doğal gaz) yakıt sistemine çevirme kararı almak için harekete geçmişti. Haziran ayı olağan meclis oturumuna gelen gündem maddesinde Sürdürülebilir  Enerji ve İklim  Değişikliği Komisyonu oy birliği ile kabul ettiği önerge, Ulaşım Komisyonu tarafından ise oy çokluğu ile kabul edilmişti.

Meclis gündemine gelen ilgili önerge hakkında Milliyetçi Hareket Partisi Grup Başkanvekili Bahadır Altınseker söz alarak maliyetlere vurgu yapması ve ‘zimmet’ uyarısında bulunarak konunun yeniden incelenmesi talebini meclise iletirken, ilgili önergeleri yeniden inceleyen ilgili komisyonlar ise kararını verdi.

BU KEZ REDDEDİLDİ
ESHOT ve İZULAŞ tarafından kullanılmakta olan ve İzmir kent içi ulaşımda önemli bir pay sahibi olan otobüslerin yakıt giderlerinin en aza indirilmesi ve karbon emisyonlarının azaltılması amacıyla dizel motorların “CNG” (sıkıştırılmış doğal gaz) yakıt sistemi dönüşümlerinin fayda maliyet analizinin yapılmasına yönelik Yazılı Önergenin; Ulaşım Komisyonunca oybirliği ile uygun bulunmazken, Sürdürülebilir Enerji ve İklim Değişikliği Komisyonunca da CNG dönüşüm maliyetlerinin özellikle dolum tesisi maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle ekonomik olmadığı için oybirliği ile uygun bulunmadığına karar verdi. İlgili önerge ile ilgili son kararı meclis üyeleri verecek.