GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
31 Aralık 2023 Pazar 10:06

Buca'da gündem devir... Komisyonlar karar verdi!

Buca Belediyesi, Tınaztepe Yerleşkesi’nde yer alan bin 956 metrekarelik taşınmaz için meclis üyelerine 5 farklı seçenek ile devir önerisinde belediye hissesinin üniversiteye satışı ön plana çıktı.

EGEDESONSÖZ- Türkiye'de son dönemlerde sıkça gündeme gelen ‘yurt’ sorunu sonrası özellikle büyük kentlerde düğmeye basılma kararı alınmıştı.

Dokuz Eylül Üniversitesi Tınaztepe Yerleşkesi’nde yer alan 102 bin 574,57 metrekare alan içinde bulunan bin 956,48 metrekarelik hissesi için Buca Belediyesi, meclis üyelerine 5 teklif sunmuştu.

Teklifin arasında mülkiyet devri öngörmeksizin bedelli/bedelsiz tahsis edilmesi, 336 Sayılı Milli Emlak Genel Tebliğine ve 5393 sayılı kanunun 15/h maddesi gereğince bedelsiz devrinin yapılması, öğrenci yurdu yapılmak amacı ile tahsis edilmesi, inşa edilecek olan öğrenci yurdundan Belediyemize 10 öğrencilik kontenjan tahsis edilmesi karşılığı devir ya da tahsis edilmesi, belediye hissesinin 3194 Sayılı Kanunun 17. Maddesine göre satışının yapılması, satış tamamlanıncaya kadar ecrimisil alınmasına devam edilmesi yer almıştı.

SATIŞ ÖN PLANA ÇIKTI
Teklifleri değerlendiren meclis komisyonları kararını verdi. Hukuk ile Çocuk ve Gençlik Komisyonları, kamu yararı olmadığı gerekçesiyle önergeyi oy birliği ile redderken İmar ve Bayındırlık Komisyonu, satışının yapılması, satış tamamlanıncaya kadar ecrimisil alınmasına devam edilmesi kararını oy birliği ile kabul etti. Plan ve Bütçe Komisyonu da satışının yapılmasını ile öneriyi oy birliği ile kabul etti.

Komisyon raporları doğrultusunda son kararı 3 Ocak Çarşamba günü toplanacak olan Buca Belediyesi Meclisi verecek.

Gündem maddesi şu şekilde:

8192 Ada 3 Parsel sayılı taşınmazda bulunan Belediyemize ait 1.956,48m²’lik hisse için aşağıda belirtilen;

1. Mülkiyet devri öngörmeksizin bedelli/bedelsiz tahsis edilmesi,

2. 336 Sayılı Milli Emlak Genel Tebliğine ve 5393 sayılı kanunun 15/h maddesi gereğince bedelsiz devrinin yapılması,

3. Öğrenci yurdu yapılmak amacı ile tahsis edilmesi

4. İnşa edilecek olan öğrenci yurdundan Belediyemize 10 öğrencilik kontenjan tahsis edilmesi karşılığı devir ya da tahsis edilmesi

5. Belediye hissesinin 3194 Sayılı Kanunun 17. Maddesine göre satışının yapılması, satış tamamlanıncaya kadar ecrimisil alınmasına devam edilmesi

Tasarruflardan hangisinin uygulanacağı hususunda; 5393 Sayılı Belediye Kanununun 18-e maddesine göre bir karar alınması incelenmiş olup;

 

Öncelikle, söz konusu önerge de ecrimisil alınması Meclisimizin görevleri arasında yer almadığından; bu hususun anılan mevzuatlar kapsamında Başkanlık Makamınca değerlendirilmesine, önergede yer alan 5 maddenin kabul edilmesinin kamu yararına uygun olmadığı tespit edilmekle, önergenin Hukuk ile Çocuk ve Gençlik Komisyonlarınca oy birliğiyle REDDİNE dair rapor.

8192 ada 3 parselde bulunan Buca Belediyesine ait hissenin tasarrufu ile ilgili sunulan seçenekler incelenmiş olup; “Belediye hissesinin 3194 Sayılı Kanunun 17. Maddesine göre satışının yapılması, satış tamamlanıncaya kadar ecrimisil alınmasına devam edilmesi” seçeneğinin İmar ve Bayındırlık Komisyonunca oy birliği ile KABULÜNE dair rapor.
 

Öncelikle, söz konusu önergede ecrimisil alınması Meclisimizin görevleri arasında yer almadığından; bu hususun anılan mevzuatlar kapsamında Başkanlık Makamınca değerlendirilmesine, 8192 Ada 3 Parsel sayılı taşınmazda bulunan Belediyemize ait 1.956,48m²’lik hissenin değerlendirilmesi için sunulan 5 maddelik talep içerisinde ilk 4 madde komisyonumuzca uygun görülmemiştir. 5. maddede yer alan anılan yerin satış hususunun değerlendirilmesine kanunen engel bir durum bulunmadığından, önergede yer alan hususlar kapsamında 5. Maddedeki ‘’Belediye hissesinin 3194 Sayılı Kanunun 17. Maddesine göre satışının yapılmasının, 5393 sayılı Kanunun 18. Maddesinin e bendi gereğince,  Plan ve Bütçe Komisyonunca oy birliği ile KABULÜNE dair rapor.