GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
4 Nisan 2016 Pazartesi 18:40

Buca’da faaliyet raporuna onay, Piriştina’dan eleştirilere yanıt

Nisan ayı ikinci oturumunda 2015 yılı faaliyet raporu oy çokluğuyla onay aldı. Başkan Piriştina konuyla ilgili AK Parti cephesinden gelen eleştirilere yanıt verdi.

EGEDESONSÖZ – Buca Belediyesi Nisan ayı 2.oturumunda 2015 yılı faaliyet raporu oylaması yapıldı.

Belediye Başkanı Levent Piriştina oylama için koltuğunu Başkanvekili Erdoğan Hepdemirgil’e devretti. 

Oylamada faaliyet raporu 21 kabul, 9 retle oy çokluğuyla onay aldı.

Oturumda AK Parti Grubu adına konuşan İsmail Akmeşe, belediye müdürlüklerinin vatandaşların hayatını kolaylaştırma görevini yerine getirmediğini söyledi. Akmeşe, “Bizim önceliğimiz olan vatandaşları mutlu etme ilkesi belediye müdürlükleri tarafından ne yazık ki yerine getirilmemiştir. Bu müdürlüklerin başında gelen Fen İşleri Müdürlüğü tahmini bütçesinin yüzdoe 64’ü kullanmıştır. Yani 15 milyon 400 bin lirasını hiç kullanmamıştır. Bunun yanında 4 bin 500 ton asfalt dökülme planlanmışken, sadece 2700 ton ile kalınmıştır. Fırat Mahallesi’ndeki pazar yeri yapılması hedeflenirken bu da yapılmamıştır. bunun yanında hedeflenen bir çok planlar yapılmamıştır” diye konuştu.

İŞÇİ SAYISI DÜŞTÜ AMA…
Temizlik İşçi Müdürlüğü’nde işçi sayısının azaldığını fakat harcamaların arttığını değinen Akmeşe, “Bu müdürlükleri hizmetleri vatandaşlarımızın hayatlarını kolaylaştırır, kendilerini özel hissettir.  Kültür Müdürlüğü’nde tahmini bütçesini yüzde yüz geçmiştir. 6 konser hedeflenirken, 23’e çıkmıştır. İyi yönetilmediği buradan da anlaşılmaktadır. Temizlik İşçi Müdürlüğü çalışanların işçi maliyeti tasarrufuna yaklaşık 4’te 1’e indirmesine rağmen (Bu da 100 işçi eder) geçen seneki rakamlardan daha fazla çıkmaktadır. İlçede yapılan temizli de orta… “ ifadelerine yer verdi.

“TOPLANAN TAHSİLATTAN 20 MİLYON LİRA DAHA FAZLA HARCANMIŞTIR”
Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nün giderlerine de dikkat eden Akşeme, “Basın Halkla İlişkiler Müdürlüğü tahmini bütçesi 1 milyon 131 bin 500 iken, 2 milyon 163 bin 842 lira harcama yapmıştır. Bütün bu tabloyu net bir rakamla belirlemek gerekirse, bütün yıl toplanan tahsilattan 20 milyon lira daha fazla harcanmıştır. Bu durumun büyük bir yanlış olduğunu ve son yıllarda hiç bu kadar açık verilen dönem olmadığının altını çizmek istiyorum. Bütün bunları hesaba kattığımız zaman ekibiniz ve siz tribünlere çok iyi oynadığınız ortaya çıkıyor. Temizlik İşler Müdürlüğü’nün yer altında 406 konteyner yapıldığı gösterilmektedir. Bunları yerinde görmek isteriz” diye konuştu.

GERÇEK BÜTÇE ÜZERİNDEN DEĞERLENDİRİLME YAPILMALI
Akmeşe’den sonra söz alan CHP’li Üye Murat Işık, “Belediyenin tahmini bütçenin yüzde 78 bir gerçekleşme vardır. Ödeneklerin kullanılması da bu duruma paralel olarak bir düşüş gözükmektedir. Değerlendirme yapılırken gerçekleşen bütçe üzerinden yapılması gerekiyor” dedi.

PİRİŞTİNA: 7’DEN 70’E ADALETLİ HİZMET VERMEYE ÇALIŞIYORUZ
Akmeşe’nin görüşlerini katılmadığının altını çizen Başkan Piriştina ise şunları söyledi: Görüşlerinize katılmadığımı bakış açımızın farklı olduğunu belirtmek isterim. Kentimizin de görüşlerinin bu yönde olduğunu inanıyorum. Bucalı halkımızın gündelik hayatını kolaylaştırmak için hep iddialı olduk. Alt yapılar, yollar, taşlar, döşeme, kültür sanat, ücretsiz sporlara kentin 7’den 70’e adaletli bir şekilde hizmet vermeye çalışıyoruz. Başta çocukların ve kadınları sosyal faaliyetlerini rahatlıkla yerine getirebilecekleri çalışmalar üzerinde yoğunlaştık.  Yeter mi, yetmez. Önümüzdeki 3 yıl da daha fazla hizmet götüreceğiz. Buca Belediyesi geçmişteki hizmet açını kapatmaya için büyük bir uğraş vermektedir.  Bürokratik engellerden dolayı bazı faaliyet raporlarımız gecikmiştir. Bunlar da ilerleyen günlerde yapılacaktır” diye konuştu.

“DESTEK GÖRDÜK AMA EKSİKTİ”
Seyhan Mahallesi’nde kentsel dönüşümde hükümetin desteğini aldıklarını fakat yeterli bulmadıklarını kaydeden Piriştina, “İktidar Partisi’ni Seyhan Mahallesi’nde gördük. Yaptıkları yardımlardan dolayı kendilerini teşekkür ederiz. Desteklerini gördük ama eksikti. Daha fazla istiyoruz. Sadece kentsel dönüşümde değil her konuda desteklerini bekliyoruz. Adalet Bakanlığı’na Buca’daki cezaevinin kalmak için talepte bulunduk fakat yerinde kalacağına dair cevaplar aldık” şeklinde görüş belirtti” şeklinde konuştu.

“PİREYİ DEVE YAPMAYI BİLMİYORUZ”
Yaptıkları icraatları yeterince halka yansıtamadıklarını ve mütevazilik yaptıklarını belirten Piriştina, “Temizlik sorunumuz ortada. Biz bu uygulamaları geriden takip ediyoruz. Önceki dönemlerde yapılmamış olan uygulamaları yeni yapıyoruz.  İzmir'de yerin altında olan çöp konteynırlarını biz yeni arıyoruz. Bütün bu icraatlar sonucunda bilimsel çalışmalarla ortaya koymak istiyoruz. Bu yüzden anketler yapıyoruz. Algı yaratma konusunda iyi değiliz. Yaptığımız icraatları iyi şekilde anlatamıyoruz. Pireyi deve yapmasını bilmiyoruz. Biraz mütevazi davranma, siyasi partimizin verdiği havayla davranıyoruz. Tribünlere oynama söylemini kabul etmiyorum. Eğer bu söylediklerini futbol oyuna benzetirsek, Biz sahaya çıkıyor elimizden geliyoruz. Biz oyunumuzu oynuyoruz, tabi ki tribüne halka, sahaya oynuyoruz. Bir çırpıda bu yaptıklarımızı küçümsemeyi doğru bulmuyorum. Halkımızın bize verdiği destekten faaliyet raporu sokaktan geçtiğini inanıyorum” dedi. 

HEPDEMİRGİL: BUCA’DA YURT DENETİMİ YAPILSIN
Dilek ve temenni bölümünde Karaman’da yaşana çocuk istismarı olayını hatırlatan CHP’li Hepdemirgil, yasa gereği orta öğrenim ve üniversiteler için yurt hizmeti verildiğini, ilk okul düzeyinde yurt hizmetinin yasak olduğunu söyledi. Buca’da bu konu hakkında denetimin yapılması isteyen Hepdemirgil şunları kaydetti: “Karaman ilinde yaşanan vahim durum hepimizi derinden sarsmıştır. Yasa gereği orta öğrenim ve üniversiteler için yurt hizmeti öngörülmüş. Bu durum ilköğretim okul düzeyi için geçerli değildir. En azından Buca’da bu tarz yurtların olup olmaması araştırması, gereken işlemlerin yapılmasını istiyoruz.”