GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
13 Mayıs 2024 Pazartesi 20:42

‘Boşaltmazsak suçlu durumuna düşeriz’ dedi… Çankaya otoparkı yıkılıyor!

Çankaya Katlı Otoparkı ile ilgili konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, “Güçlendirme yapılabilir mi? Süreç, yeni otopark yerleri belirlenerek insanların park sorunu yaşamayacağı şekilde çözümler üretilerek yapılabilir mi, diye düşünürken konu öyle bir noktaya geldi ki, boşaltmazsak hukuken suçlu durumuna düşeriz” dedi.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi Mayıs ayı olağan meclisinin ilk oturumu gerçekleştirildi.

Meclisin gündemine ise, gündem dışı konuşmalarda yaşanan tartışmalar damga vurdu.

AK PARTİ’DEN ‘KOOPERATİF’ ÖNERGESİ
Meclis oturumunda meclis üyeleri tarafından verilecek önergeler bölümünden AK Parti Grup Başkanvekili Hakan Yıldız ve AK Parti Meclis Üyesi Uğur İnan Atmaca tarafından verilen ‘kooperatif’ ve  ‘dönüşüm’ önergesi de dikkat çekti.

Yıldız ve Atmaca’nın önerisinde şu ifadeler yer aldı;

“İzmir Büyükşehir Belediyesi iştiraki İZBETON A.Ş. , Örnekköy 4. etapta inşaatın başlaması için 7 Ocak 2022 tarihinde "S.S. İş İnsanları Örnekköy Konut Yapı Kooperatifi" ile protokol imzaladı. 54 bin 635 metrekare inşaat alanına sahip üç bloktan oluşan Örnekköy dördüncü etap projesinde, yükleniciye ait 202 adet konut ve 15 adet iş yeri mevcut iken, belediyeye ait 178 adet konut ve 12 adet iş yeri bulunmaktadır.

Muhammen bedeli ise 167 milyon 528 bin 903 lira olan 4. etapta toplam 407 bağımsız bölüm bulunuyor. İnşaat önüne asılan panoda işin sahibi kısmında İzmir Büyükşehir Belediyesi, yüklenici kısmında İZBETON A.Ş. , işin kontrolörü kısmında Kentsel Dönüşüm Daire Başkanlığı, işin teslim tarihi kısmında 03.01.2024 yazmaktadır.

Söz konusu kooperatif bir taşeron firma ile sözleşme imzaladıktan sonra 2022 yılı Nisan Ayı içerisinde inşaat başlamış olup, bitiş süresi içerisinde inşaatlar tamamlanmamıştır. 1 Mayıs 2024 tarihinde basında yer alan haberlere göre kooperatif yetkilileri üyelerden yaklaşık 1 milyon Tl ek ödeme istemişler, bu ödemelerle inşaatların % 70 oranında tamamlanabileceği dile getirilmiştir. İnşaatların bir süredir durduğu yönünde haberler basında yer almaktadır.

Burada hem kooperatif üyesi olarak ev sahibi olmak isteyen yurttaşlarımız, hem de tapularını İZBB’ye devredip evlerine kavuşmayı bekleyen hak sahipleri ciddi mağduriyet yaşamaktadırlar. Üstelik Kentsel Dönüşüm Daire Başkanlığı’nın önceki dönemde kapatılması sebebiyle inşaatların yetkili KONTROL olmaksızın yürütülmüş olması da ciddi bir sorundur.

SONUÇ ve İSTEM

1. Kontrol olmadan işin nasıl yürütüldüğü hakkında tarafıma yazılı olarak bilgi verilmesi,

2. İZBB ile İZBETON ve İZBETON ile KOOPERATİF arasındaki protokolde işin süresiyle ilgili bir maddenin olup olmadığının irdelenmesi,

3. Daha fazla mağduriyetlere mahal verilmemesi açısından, işin gerçek sahibi olarak İZBB’nin duruma müdahil olması,

4. Gerekli hukuki incelemeler yapılarak inşaatların İZBETON tarafından tamamlanmasının önünün açılması, böylece İZBB ve İZBETON kurumsal ismine güvenerek ödeme yapan üyelerin ve tapularını İZBB’ye devreden hak sahiplerinin mağduriyetlerinin giderilerek ivedilikle konutlarının tesliminin sağlanması,

5. Gaziemir ve Uzundere kentsel dönüşüm alanlarındaki KOOPERATİFLERİN durumlarının incelenerek benzer sorunların yaşanmasının önüne geçilmesi taleplerini içeren önergemin Meclisimizce gündeme alınmasını, Hukuk, Kentsel Dönüşüm, Plan ve Bütçe Komisyonlarının raporları doğrultusunda gereğinin yapılmasını arz ederim. Saygılarımla.”

TUGAY: İLK İNCELEMELERİ BİTİRELİM
Sorularla ilgili konuşan Başkan Cemil Tugay, “Bu konu gündemimizde devam eden incelemeler var. Kooperatif yönetici ile görüyorum arkadaşlarımız. İşin hukuki ve idari  boyutları var. Gündem maddesinin sevkinden önce ilk incelemeyi bitirelim isterseniz” dedi.

YILDIZ: SIKINTILAR BİR AN ÖNCE ÇÖZÜME KAVUŞTURULMALI
Önerge sahiplerinden AK Parti Grup Başkanvekili Hakan Yıldız ise, “Nitelik olarak soru önergesi olarak da değerlendirebilir. Ancak bunun en azından taraflar tarafından cevaplanmasını talep ediyoruz. Bu sıkıntının bir an önce çözüme kavuşturulmasını talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

ATMACA:  BÜYÜK BİR MAĞDURİYET YAŞANMAKTA
Önerge sahiplerinden AK Parti Grup Meclis Üyesi Uğur İnan Atmaca, “Büyük bir mağduriyet yaşanmakta. Vatandaşlar bize kadar ulaştı. Ocak ayının 3’ünde süre bitmiş durumda ve istenen bedeller 1 milyonun üstünde ve 1 yıl içinde yüzde 70’inin tamamlanabileceği belirtiliyor. Aynı şeyin Gaziemir ve Uzundere'de de olabileceğinden bahisle tarafımıza bilgi verilmesini talep ediyoruz” diye konuştu.

TUGAY: HAKLARI TEMİNATIMIZ ALTINDA
Yeniden söz alan Başkan Tugay, “Arkadaşlarımıza talebi ileteceğiz. Size bilgi verilmesini belirteceğiz. Konunun iki ayrı boyutu var. Bunlardan biri İzBB kentsel dönüşüm uygulaması çerçevesinde tapularını aldığımız. Yapım sürecinde olan vatandaşlar, onların şüphesi olmasın hakları teminatımız altında. Diğer tarafta kooperatif işlemlerindeki boyutun incelenmesi. İmzalanan protokolü inceleyip gerekli bilgileri sizlere iletelim” dedi.

KARAVAN KONUSU YENİDEN MECLİSTE
İzmir’de sık sık gündeme gelen karavan park sorunu ile ilgili önerge teklifi veren AK Parti Grup Başkanvekili Hakan Yıldız ve AK Parti Meclis Üyesi Uğur İnan Atmaca yeni park alanı yapılmasının önemine dikkat çekti.

Önergede şu ifadeler yer aldı;

“Konunun uzmanları tarafından İzmir'in yapı stokunun yaklaşık  %65’inin depreme dayanıksız olduğunun ifade edilmesi, insanların yaşadıkları binaların durumu hakkında yeterli bilgiye sahip olamaması, 30 Ekim 2020 ve 6 Şubat 2023 depremleri sonrasında birçok yurttaşımızın can güvenliği korkusunu tetiklemiştir.

Bu sebeple birçok yurttaşımız karavan yaşamına yönelmiş olup bu durum kent içerisinde karavan parkı tartışmalarını beraberinde getirmiştir. 2023 yılı Temmuz Ayı içerisinde basında ve İZBB internet sitesinde yer alan haberlerde, “Bornova’da yer alan Aşık Veysel Rekreasyon Alanı’nda 83 araçlık, Bayraklı Yüzbaşı İbrahim Hakkı Caddesi üzerindeki otopark planlı alanda 34 araçlık, Balçova Olimpiyat Evleri’nde 60 araçlık, Halkapınar’da 60 araçlık, Karşıyaka Selçuk Yaşar Spor Tesisleri yanında (Çiğli ESHOT Garajı) 122 araçlık, Menemen Ulucak’ta 30 araçlık karavan park alanı yapılacak. Turizm bölgelerinde Tetusa Alaçatı’da (Oasis Otel Çevresi) 35 araçlık, Çandarlı’da Eurovelo bisiklet rotası üzerinde yer alan turistik tesiste 100 araçlık karavan kamp alanı belirlendi. İlk etapta belirlenen yerlerin yanı sıra Güzelbahçe ve Özdere için de planlama çalışmaları devam ediyor.

Projelerle ilgili gerekli izin ve onayların alınmasının ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi Etüt ve Projeler Dairesi Başkanlığı, Fen İşleri Dairesi Başkanlığı ve İZBETON A.Ş. ekipleri çalışmaları tamamlayıp karavanların kullanımına açacak. Karavan otoparklarının yönetimi, düzeni ve bakımı ise İZELMAN A.Ş. koordinasyonunda yürütülecek” ifadeleri yer almıştır.

SONUÇ ve İSTEM

1. Yürütülen çalışmaların tamamlanıp tamamlanmadığı hususunda tarafıma yazılı olarak bilgi verilmesi,

2.  İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil Şubesi’nden bilgi sorularak tescilli karavan sayısının belirlenmesini, gelecek cevaptaki tescilli karavan sayısına ilave olarak yıllık artış oranlarının da göz önüne alınarak, hedeflenen 524 araçlık karavan parkı hedefinin güncellenmesi,

3. Güncellenen karavan sayısının ihtiyacına cevap verecek yeni park alanlarının belirlenmesi,

4. Karavan parkı sorunun çözümüne yönelik ve karavan turizminin gelişmesine katkı sağlaması amacıyla, park alanlarında gerekli elektrik-su-wc-duş hizmetlerini de kapsayacak altyapının hazırlanmasını, belirli bir ücret karşılığında karavan turizmine ve yurttaşlarımızın hizmetine açılması taleplerini içeren önergemin Meclisimizce gündeme alınmasını, İmar ve Bayındırlık, Ulaşım, Çevre ve Sağlık ile Turizm ve Fuarcılık Komisyonları raporları doğrultusunda gereğinin yapılmasını arz ederim. Saygılarımla.”

TUGAY: DEVAM EDEN ÇALIŞMALAR VAR
Önerge hakkında yürütülen bir çalışma olduğunu söyleyen başkan Tugay, “Bu konuda devam eden çalışmalarımız var. Soru önergesi olarak alalım bu konuyu” ifadelerini kullandı.

ATMACA: SONUÇTA BU DA BİR İHTİYAÇ
Konuyla ilgili konuşan AK Partili Meclis Üyesi Uğur İnan Atmaca, “Özünde karavanlık kapasitesine sahip belediyemize ait hizmetlerin ne olduğunu soruyoruz. Bu Temmuz ayında belediye sitesinde yer almış. Biz bu sayının da yeterli olmadığını düşünüyoruz. Sonuçta bu da bir ihtiyaç. Belediye meclisimizin, komisyonlarımızın alacağı kararlar doğrultusunda bu konunun şekillenmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.

TUGAY: BİRKAÇ ÖNERİ DE GELİŞTİRİLDİ
Mevcutta yürütülen bir çalışma olduğunu tekrarlayan Tugay, “Yerlerinin konumlarını kapasiteleri yeniden değerlendirerek yeni bir çalışma yürütülüyor. Birkaç öneri de geliştirildi. İsterseniz bilgi verilsin. Bu çalışma tamamlandıktan sonra önerge sunmak isterseniz o şekilde gündeme alalım” dedi.

BOZTEPE: VATANDAŞLAR ARAÇLARINI PARK EDECEK YERLER BULAMIYORLAR
Gelişigüzel parkların olduğundan söz eden AK Partili Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe, “Kasım ayında büyükşehir meclisinde duran bir önergemiz var. Depremden sonra vatandaşlarımız burada yaşıyormuş. Yok öyle bir şey. Yazın karavanlar gidiyor deniz kenarlarına. Fakat kışın da 8-9 ay orada kalıyor. Gidip gelen yok. Bir konut almışım, konutu alırken otoparkı oradaki nüfusa, araç sayısına göre yer ayrılmış. Sen karavanını benim otoparkıma  park edip gitmişsin. 3-5 gün değil 8-9 ay orada kalıyor. Buna bir şekilde 'dur' demek lazım. Deniz kenarındaki insanlar mağdur. Kadınlarımız, yaşlılarımız araçlarını park edecek yerler bulamıyorlar. Evlerinin uzağına park edebiliyorlar. 750 kilo altındaki karavanlar tescil de edilmiyor. Bu şekilde bizim trafik şube müdürlüğünden alınan veri de gerçek veri olmayacak. Karavan yerlerine de yerleşmiyorlar. Belirli bedel ödememek için” dedi.

YILDIZ: KARAVANLAR KENT SORUNU HALİNE GELMEYE BAŞLIYOR
Yazın karavan sayısının artacağını söyleyen AK Parti Grup Başkanvekili Hakan Yıldız, “Meselenin nasıl oluştuğu değil, ortada bir gerçeklik var. Karavanlar kent sorunu haline gelmeye başlıyor. Bununla ilgili Büyükşehir Belediyesinin kalıcı, şehrin belirli noktalarında bir karar alması gerekiyor. Belediyemizin bir çalışması var. İlerleyen bu çalışmayı meclise sunarsanız biz de bilgilenmiş oluruz. Belirli bir sayı tespitinin yapılmasını da biz değerli buluyoruz. En azından kayıt altına alınmış olması gerekir. Her geçen gün bu sayının artması bekleniyor. Bu çalışmayı en kısa sürede bize bilgilendirirseniz seviniriz” diye konuştu.

ATMACA: KARAVANLAR OLDUĞU YERDE KALSIN DEMİYORUZ
Tekrar söz alan Atmaca, “Karavanlar olduğu yerde kalsın demiyoruz. Gerekli alt yapının sağlandığı çağdaş bir alan kurulsun, ev yaşamlarını orada sürdürsünler” ifadelerini kullandı.

TUGAY: SORUNU KISA SÜREDE ÇÖZECEĞİZ
Son olarak konuşan Başkan Tugay ise, “Biz de Büyükşehir Belediyesi yönetimi olarak bu konu üzerinde duruyoruz. Şu an çalışma devam ediyor. Birkaç boyutu var. Karavanlar tatil için kullanılan araçlar, şehir içerisinde uzun süreli park yapıyorlar. Bunun amacı kullanılmadığı zamanlarda park etmek olduğu gibi bazı vatandaşlar yaşam şekli olarak karavanları tercih ediyorlar. Bunun dışındaki olayların araştırılması gerekir. Bu araçların envanterinin çıkarılması lazım. Daha önemlisi bunların beklentilerini sormak lazım. Onlara da hizmet etmemiz gerekiyor. Kontrolsüzce park etmelerine izin vermek, yöneteceğimiz bir durum değil. Şikayetçi olanlar artıyor. Normal araç park yerlerini işgal eden duruma geliyorlar. Durumun farkında olduğumuzu diğer taraftan da çözüm için yeni karavan yerleri bulmak ve bunları çevreyi diğer vatandaşlarımızı rahatsız etmeyecek şekilde yerler olarak seçilmesini sağlamak için gayret gösteriyoruz. Mevcut durumla ilgili arkadaşlar size bilgi versinler. Bu sorunu kısa sürede çözeceğiz” dedi.

BOZTEPE:  DENİZ'İ, MAHİR'İ YUSUF'U ANACAKSIN, SONRA ÇOCUĞUNUN DOĞUMU İÇİN ABD’YE GÖNDERECEKSİN
Gündem dışı konuşmalarda söz alan AK Parti Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe  Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Şenol Aslanoğlu’nu hedef alırken, “İzBB meclisi ülkemizin 3’üncü büyük meclisi.  Bu mecliste tüm arkadaşlarımızın konuşmaları çok değerlidir. Bunların hepsine itibar etmeliyim.Geçen dönem özellikle 3 arkadaşımız geçmiş dönem grup başkanvekilimiz Özgür Hızal, bugün Grup Başkanvekilimiz Hakan Yıldız ve ben kooperatiflerle ilgili konuları sıkça dile getirdik ve keşke haklı çıkmasaydık. Ancak maalesef haklı çıktık. İzmir'in yolunu bilmeyen, İzmir'in sokaklardan dolaşmayan insanlar İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde işe başladı. Bugün görüyoruz ki İzBB de bunu kabul etti ve İzmir ile hiç alakası olmayan insanlar İzBB’de işe girmiş. İş İnsanları dediğimiz kooperatif yönetim kurulu üyesi bir siyasi partinin il başkanı. Biz bu arkadaşımız ile ilgili defalarca konuştuk. Bugün meclis üyesi olmayan bir arkadaşımız için ifade kullandılar. Geçen dönem en çok konuşan 3 arkadaşımızın 2’si burada. İkimiz de meclis üyeliği için başvurduk.Burada Özgür Hızal arkadaşımız defalarca çıkıp konuştu, ne başkanlığa ne meclis üyeliğine adayım, dedi. Sonrasında İl Başkanımız ve Büyükşehir Adayımız tarafından İzmir'in en büyük ilçesinin ilk sıra meclis üyeliğine önerdiler. 6 Mayıs'ta Deniz'i, Mahir'i Yusuf'u anacaksın emperyalizme hayır diyeceksin, sonra çocuğunun doğumu için ABD’ye göndereceksin” ifadelerini kullandı. 
KİŞİLİ: DUYARSIZ KALINCA…
Karşıyaka Belediye Başkanı’nı hedef alan AK Parti Meclis Üyesi Dilaver Kişili ise, “Biz Foça meselesini aslında gündeme getirmeyecektik ancak Karşıyaka Belediye Başkanımız oradaki konuya duyarsız kalınca biz Foça’da aynısı olacak diye düşündük. Buraya siyasi olarak bakmıyorum. Buraya kaldırım yapılmıyor bir mahalle dönüştürülüyor. Karşıyaka Belediye Başkanımız geçmiş dönemdeki iş diyip bu kadar duyarsız kalması… Bir şehri böyle yönetemeyiz. Karşıyaka ile ilgili meseleyi Kemalpaşa’dan savunma alacaksak bunu sıkıntısını demek ki yaşayacağız. Belirtilen eleştiriler şov olarak görülüyorsa burada acizlik var demektir” diye konuştu.

TUGAY: 2 SENE TAKİPÇİSİ OLDUM
Kişili’ye yanıt veren Başkan Cemil Tugay, “Siz şu anda benzer bir şey yapıyorsunuz. Bunu böyle yapmayalım. Bizim Karşıyaka Belediye Başkanımız ile bu konuları görüşmüşlüğümüz, yaptığımız şeyler ile ilgili bilgimiz ve güven var. Ben Karşıyaka Belediye  Başkanı olarak plan çalışmasının 2 sene takipçisi oldum. Detaylara baktığımızda uzun çalışmalar gerektirebiliri ancak itirazlara açık olduğunu belirttik. Bu yol açık. Ancak biz insanlarıma diyoruz ki sağlıksız problemli yerleşim alanlarını dönüştürmek için kentsel dönüşüm çalışması yapacağız” dedi.

İŞÇİMENLER: KİMSENİN HADDİ DEĞİL
Kişili’nin sözleri sonrası sert sözlerle ayağa kalkan Karşıyaka Belediye Başkanı Behice Yıldız Ünsal İşçimenler, “Dilaver Bey bakın bana. Ben Karşıyaka Belediye Başkanıyım! Bu mecliste bana yetersiz demek kimsenin haddine değil!” diye konuştu.

Araya giren Başkan Tugay İşçimenler’i uyarırken ‘Burası meclis ve başkana hitap ederek konuşun lütfen’ dedi.

TUGAY: YIKILMALI
Çankaya Katlı Otoparkı ile ilgili konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, “Son zamanlarda yaşadığım en önemli konulardan bir tanesi. Seçim sürecinde inceleyin dedim ancak tüm süreçler tüketilmiş. Riskli yapı kararı alınmış, itirazlar görüşülmüş, hukuk yoluna gitmiş mahkeme süreci tamamlanmış ve orayı yıkmak dışında bize kalmış bir seçenek yok. Karar yüzde 100 kesinleşmiş. Bina anlaşıldığı kadarıyla riskli yapı. Riskli yapıyı zorla tutalım diyemezsiniz. Güçlendirme yapılabilir mi? Süreç, yeni otopark yerleri belirlenerek insanların park sorunu yaşamayacağı şekilde çözümler üretilerek yapılabilir mi diye düşünürken konu öyle bir noktaya geldi ki, boşaltmazsak hukuken suçlu durumuna düşeriz. Bu nedenle boşaltıp en kısa sürede yıkmak zorundayız. Arkadaşlarımız otopark alternatifleri için çalışıyorlar. Mağduriyetlerin en kısa sürede giderilmesi için öncelikli çalışma yapacağız.  Ancak maalesef o binayı boşaltmak zorundayız” dedi.