GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
22 Şubat 2023 Çarşamba 15:14

Borsa Başkanı Kestelli’den deprem sonrası acil çağrı: Ekonomide kalıcı önlem şart!

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, düzenlenen ortak meclis toplantısında Kahramanmaraş’ta yaşanan deprem felaketinin tarıma verdiği zarara dikkat çekerek, “Tarım, tekstil gibi sektörler için çok acil ve çözüm üreten, kalıcı önlemlere ihtiyaç var” dedi.

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- 6 Şubat tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş Depremleri’nin ardından başlatılan “İzmir Yardıma Koşuyor” Kampanyası çerçevesinde; İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası ve İzmir Ticaret Borsası Şubat Ayı Ortak Olağan Meclis Toplantısı; Jeolog, Deniz Jeolojisi Uzmanı ve Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür’ün katılımıyla İzmir Ticaret Odası Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantıya iş dünyası oda başkanları ve meclis üyeleri katılım sağladı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından başlayan ortak toplantıda; İTB, EBSO ve İZTO meclis başkanları, sırasıyla oturum açarak gündem maddelerini oyladı.

Toplantının açılış konuşmalarını gerçekleştiren İzmir Ticaret Borsası Başkanı Işınsu Kestelli geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden İş İnsanı Selçuk Yaşar’a rahmet dileyerek başladı.

İZMİR DEPREMİ UYARIYDI
Konuşmalarında 30 Ekim 2020’de İzmir’de gerçekleşen büyük depremi hatırlatan Kestelli, “Sadece iki buçuk yıl önce yaşadığımız İzmir depremini hatırlayalım... Aslında merkez üssü İzmir olmayan ama özellikle Bayraklı’da, uygun olmayan zeminde, gerekli şartlara sahip olmayan binalar nedeniyle 117 can kaybına neden olan o deprem bize bazı şeyleri hatırlatmıştı.’Deprem değil çürük binalar öldürür’ cümlesinin ne kadar doğru olduğunu bir kez daha idrak etmiştik. Binaların altındaki iş yerlerini genişletmek adına kesilen kolonların kaç hayata mal olduğunu yaşayarak görmüştük. Anlamak isteyenler için İzmir depremi bir uyarıydı. Ama 11 ilimizde yıkıma neden olan Kahramanmaraş ve ardından gelen Hatay depremleri, uyarının yeterince dikkate alınmadığını da bizlere gösterdi. Bu meclis toplantımızın temel amacı, yarınlarda benzer ihmaller, benzer sorumsuzluklar ve benzer acılar yaşamamak adına neler yapabileceğimizi konuşmak. Olacağını bildiğimiz ama ne zaman olacağını bilemediğimiz büyük İzmir depremine doğru şekilde hazırlanmak. İş işten geçtikten sonra pişman olmamak. Oda ve Borsalar olarak bu süreçte bizim ne tür sorumluluklar üstlenebileceğimizi belirlemek. Hurafelerle değil akılla, bilimle yol alabilmek” dedi.

HIZLI REFLEKS GÖSTERDİK
İş dünyası tarafından düzenlenen ‘İzmir Yardıma Koşuyor’ kampanyasıyla bölge için hızlı bir refleks gösterdiklerini vurgulayan Kestelli,”Bu süreçte ayni yardım malzemeleri ve nakdi bağışlar toplandı; toplanmaya da devam ediyor.Bu kampanyaya destek veren tüm kurumlarımıza, yardımda bulunan kurum, kuruluş, şirket ve hemşerilerimize ve kampanyada çalışan arkadaşlarımıza teşekkürü bir borç biliyorum” ifadelerini kullandı.

KALICI ÖNLEMLERE İHTİYAÇ VAR
Depremin ekonomiyi de vurduğunu belirten Kestelli, "Depremlerden en çok etkilenen 11 ilimiz; Kahramanmaraş, Gaziantep, Malatya, Diyarbakır, Kilis, Şanlıurfa, Adıyaman, Hatay, Osmaniye, Elazığ ve Adana... Bölgede etkilenen nüfus 14 milyonun üzerinde; yüzölçümü ise yaklaşık 110 bin kilometrekare... Pek çok Avrupa ülkesinden daha büyük bir alandan söz ediyoruz... Çok önemli bir tarım bölgesi... Ekonomik açıdan baktığımızda da neredeyse Türkiye ekonomisinin 10’da birini ifade ediyor. Bu yıkıcı deprem fırtınasının zaten uzun bir süredir önemli sorunlarla boğuşan ekonomimize etkisini göz ardı edemeyiz.Ayrıca bölgenin ihracattaki payını da yadsıyamayız. Bölge, ülkemizin tarım, gıda, içecek ihracatında yüzde 24’lük bir paya sahip… Toplam ihracattan aldığı pay ise yüzde 9...Bölgenin tarımsal üretim bakımından en zengin ve büyük bölgelerimizden biri olması nedeni ile tarımsal üretim ve gıda sanayi üretiminde yaşanacak aksama da ciddi sorunlar yaratabilir. Toplam tarım alanlarımızın yüzde 17’sine sahip olan deprem yaşanan illerimiz tarımsal milli gelirden de yüzde 15 pay alıyor. Pamuğun yüzde 73’ü, narenciyenin yüzde 60’ı, buğdayın yüzde 18’i, mısırın yüzde 32’si, tütünün yüzde 31’i, kuru kayısının hemen hemen tamamı, Antep fıstığının yüzde 75’i, zeytinin yüzde 17’si bölgedeki 11 ilimizde üretiliyor. Daha birçok ürünün üretimi açısından da verimli ve zengin bir bölgemiz. Tekstil üretiminde de yüzde 40’ı aşan bir paya sahip. Dolayısıyla tarım, tekstil gibi sektörler için çok acil ve çözüm üreten, kalıcı önlemlere ihtiyaç var.Bu önlemler bölge halkının topraklarını terk etmemesi, ekonomik faaliyetlerin, kısacası yaşamın canlanması açısından da hayati öneme sahip… Hayati olan bir diğer konu, hatta en önemli konu ise çocuklarımız. Depremde ailelerini, yakınlarını kaybeden çocuklarımızın mutlaka ama mutlaka devlet korumasına alınması gerekiyor.Türkiye Cumhuriyeti laik bir hukuk devletidir. Refakatsiz kalan veya ailesinden ayrı düşmüş çocuklarla ilgili tüm işlemlerde çocuklarımızın üstün yararı gözetilmelidir.Devlet, en yüksek koruma hizmetlerinden çocukların yararlandırılmalarını sağlamakla mükelleftir. Ailesinden ayrı düşmüş çocukların yeri sosyal hizmet kuruluşlarıdır” dedi.