GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
1 Mart 2023 Çarşamba 19:44

Bornova’da önerge gerilimi!

Deprem felaketi gündemi ile başlayan Bornova Belediyesi Mart Meclisi önerge gerilimine sahne oldu. AK Partili Taştan bazı önergelere 6-7 aydır cevap verilmediğini ileri sürünce gerilim yaşandı. Başkan İduğ, önergelerle ilgili yazışmaların devam ettiğini belirtirken şeffaf bir belediye olduklarının altını çizdi.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ -Bornova Belediyesi Meclisi Mart ayı olağan meclis toplantısının ilk oturumu gerçekleşti. Belediye Meclis Salonu’ndaki oturumu Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ yönetti.

Meclis toplantısı başlangıcında Bornova Belediyesi ekiplerinin, Şubat ayı içerisinde afet bölgesinde yaptığı çalışmalara dair sinevizyon gösterimi yapıldı. Meclis üyelerinin yanı sıra partilerin ilçe başkanları ve çok sayıda Bornovalı meclisi canlı olarak takip etti.

Meclisin açılışında konuşan Başkan İduğ yaşanan felakete dair izlenimlerini anlattı. Depremlerin büyüklüğüne dikkat çeken Başkan İduğ, “Dünyada böyle deprem olmamış arkadaşlar. Kimse kusura bakmasın. Devletimize oraya buraya laf atmasın. Yetişilemezdi. O kadar büyük bir hasar var ki orada hiçbir şekilde yetişmek mümkün değil. İstediğiniz kadar arama kurtarma ekibi getirin yetişemezsiniz. Mahalleler kaybolmuştu” dedi.



‘UZUN SOLUKLU BİR ÇALIŞMA OLACAK’
İduğ, “Molozların altında kimlikleri tespit edilemeyen kişiler var. Bugün o molozları almaya kalksanız 1 milyon kamyona ihtiyaç var. Nasıl bir hasar olduğunu düşünün. Geç kalındı mı kalındı. Hazırlıklı mıydık, değildik. 85 milyonluk ülkenin yüzde 1’i kapsayacak şekilde çadırı olmalıydı. Bu eksik. Ölümle ilgili rakamlar bir süre sonra çıkacak. Türkiye’de çadır yok. 15 bin 300 liraya çadır aldım. Yakın zamanda çadır fiyatlarını duyuyorsunuz. Biz 2 bin 500 çadırı, gümrüksüz, nakliye ve ihracatçı desteği ile aldık. Bu parayı Bornova Belediyesi’nden ödemek kolay mı? 4 milyon 700 bin TL ödedik. Risk aldık. Ertesi gün çadırlar yola çıktı. Bir çadırın maliyeti bin 900 liraya geldik. Yaklaşık 1 milyona yakın da para bağışı topladık. Çadır hala lazım. 2 bin çadır siparişi daha verdik. 4 bin 500 çadır, 35-40 bin kişinin barınmasını sağlayacak. Önümüzde konteyner ihtiyacı var. Peki ne yapacağız. İzmir’de bir çalışma yapıldı. Üretim başladı. Bu kısa bir süreç değil. 3 yıl ile 6 yıl arası. Herkesin kondisyonunun yüksek olması gerekiyor. Gerekirse konteyneri Çin’den getireceğiz. Son olarak plan çalışması yapılmalı. 600-700 bin ev yapılması lazım. 3 yıl içinde biter mi? Bitmez. Bu süreçte Türk Milleti yumak gibi olmayı biliyoruz. Bu süreci birlikte ileriye doğru gideceğiz. İzmir’e de gelenlere kapımız açık. Bornova’ya 300 kişiyi getirdik, kurumlara ve evlere yerleştirdik. Daha da gelecektir. 1 Kira 1 Yuva kampanyasına destek vermek lazım. Uzun soluklu bir çalışma olacak” dedi.

Mecliste başkanlıktan ve meclis üyelerinden gelen önergeler komisyonlara havale edilirken komisyonlardan gelen raporlar ise meclis üyelerinin onayına sunuldu.

ÖNERGE GERİLİMİ
Meclis’te Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ ile AK Parti Grup Başkanı Fatih Taştan arasında önergeler hakkında tartışma yaşandı. AK Parti Grup Başkan Vekili Fatih Taştan, GDZ Elektrik Dağıtım A.Ş’nin Bornova Kemalpaşa Mahallesine trafo alanı belirlenmesi maddesi üzerine itirazda bulunarak, 6, 7 ay önce verilen dilekçeye cevap verilmediğini söyledi. Başkan İduğ, önergelerle ilgili yazışmaların devam ettiği belirtirken şeffaf bir belediye olduklarının altını çizdi.



İşte o tartışma:

Fatih Taştan: Meclis iç denetime açıktır. 6-7 ay öncesinde verilen önergelere bile cevap alamadık. 2 ay önceki önergeyi arkadaşımız soruyor, (Bahar Gürsul) şifahen elimizde var diyor.

Mustafa İduğ: Hangi önergeye cevap alamadınız.

Fatih Taştan: Mesela trafo alanlarına ne oldu Sayın Başkan?

Mustafa İduğ: Yazıştık, cevabı gelince alacaksınız. Bütün önergelere cevap veriyoruz. Ne demek vermediniz.

Fatih Taştan: Trafo ile ilgili cevaplar nerede sayın Başkan? Görelim o zaman. Gerilmenize gerek yok.

Mustafa İduğ: Bizim 6-7 ay cevap vermediğimiz önerge yok.

Fatih Taştan: Nasıl efendim. Kaç tane örnek sayabilirim sayın başkan!

Mustafa İduğ: Siz Ocak ayında verdiniz Mart ayındayız.

Fatih Taştan: 2 ay değil, kaç tane meclis geçti.

Mustafa İduğ: Biz kaçak kucak iş yapan bir belediye değiliz. Her şey şeffaf bizde. Şu ana kadar denetimleri de yaptınız. Bir sorun bulamadınız. Bir ay geç olabilir. Bunda çok büyük bir şey yok.

Fatih Taştan: Göreve geldiğinizde şeffaf bir belediyeyiz. İZBAŞ’ı da denetleyecekseniz. Ben buna kefilim dediniz. Tutanaklara geçti. İZBAŞ’ı denetlemediniz. Geçen dönem talep de bulunduk ama izin vermediniz.

Mutafa İduğ: İZBAŞ’ın Sayıştay mülkiye başmüfettişi tarafından hazırlanmış raporlarını sizlere verdim. Ne isterseniz görebilirsiniz, ben burada arkadaşlara talimat verdim.

TARİHİ YAPILARA KORUMA KALKANI
İmar ve Kültür Turizm Dış İlişkiler komisyonlarından gelen tarihi yapılara dair koruma amaçlı imar planları da meclisten oylanarak geçti. Alınan kararlara göre Hacılarkırı’ndaki taş köprü, Naldöken’deki zeytinyağı fabrikası ve Kazım Dirik Mahallesi’ndeki arkeolojik SİT alanına dair 1/1000 ölçekli uygulama imar planları da meclis üyeleri tarafından oybirliği ile kabul edildi.

PINARBAŞI’NIN İLÇE OLMA TALEBİ MECLİSTE
Dilek ve temennilerde söz alan AK Partili Meclis üyesi Akın Dalgıç, Pınarbaşı semtinin ilçe olma talebi ile ilgili “Pınarbaşı’ndaki sivil toplum kuruluşu, odalarımız ve mahalle muhtarlarımız Pınarbaşı’nın ilçe olmasını talep ediyorlar. Sizden de bu konuda destek bekliyoruz” dedi.



BORNOVA’NIN YOL HARİTASINI ÇIKARACAĞIZ
Son olarak söz alan Başkan İduğ, depreme hazırlıklarla ilgili Bornova’ya dair yapacakları çalışmaları anlattı. Bornova’nın bir ova olduğunu belirten İduğ, “Jeoloji Mühendisleri Odası ile birlikte toplantı yaptık. Bornova’nın geleceği ile ilgili yapılması gereken çalışmalar var. Bunlardan bir tanesi zemin etüdü, zemin iyileştirme… İstediğiniz kadar sağlam bina yapın, zemin sağlam değilse geçmiş olsun. Bornova adı üstüne ova. Buradaki yüksek binalardaki fore kazık sistemleri önemli. Odalarla bir komisyon kurduk. Buradaki çalışmaları size aktaracağım. Bornova’da yapılması gereken çok şey var. Bornova’da dönüşüm ve güçlendirme şart. Bornova’da nelerin yapılması gerektiği ile ilgili bilim insanları ile bir yol haritası çıkaracağız. Biz bu çalışmaya hazırız. Biz 5’inci sanayi sitesinin yanındaki 100 dönümlük Nazım Hikmet Parkı’nın bir toplanma yeri olarak düşündük. Orayı bir konteyner kent haline getirebiliriz. Kritik alanlarda konteynerler kuracağız ve içinde acil müdahale araçları yer alacak. Yakın zamanda plan çıkaracağız. Bornova’da güçlendirilmesi gereken bina çok fazla. Bu ekonomi ile alakalı. Hükümetle, İzmir Büyükşehir’le birlikte alınması gereken kararlar var.” diye konuştu.