GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
1 Mart 2023 Çarşamba 18:29

Başkan Batur'dan 'deprem' eleştirilerine yanıt: Önce aynaya bakın!

Konak Belediyesi Mart Ayı Olağan Meclis Toplantısı ilk oturumu Konak Belediye Başkanı Abdül Batur öncülüğünde gerçekleştirildi. Başkan Batur, deprem üzerinden siyaset yapılmaması gerektiğini belirterek, kendisine yapılan eleştirilere “Deprem olmamış gibi hareket ediyor diyen biri varsa kendilerine baksınlar, aynaya baksınlar. Deprem olduğu andan beri kentimizi düşünüyoruz” sözleriyle cevap verdi.

Ozan EKİZ / EGEDESONSÖZ – Konak Belediyesi Mart Ayı Olağan Meclis Toplantısı ilk oturumu gerçekleştirildi. Meclisi, Konak Belediye Başkanı Abdül Batur yönetti.

Başkan Batur, meclisi Kahramanmaraş merkezinde yaşanan depremlerde hayatını kaybeden vatandaşları anarak açtı. Batur, belediyenin deprem bölgesine yaptığı yardımları anlattı.

‘DEPREM OLMAMIŞ GİBİ HAREKET EDİYOR DİYENLER VAR, AYNAYA BAKSINLAR’
Başkan Batur, meclis açılış konuşmasında ayrıca kendisine ‘deprem olmamış gibi davranıyor’ diyenlere yanıt verdi. Deprem konusunda siyaset yapılmasına dair üzüldüğünü belirten Batur, şunları söyledi:

Bazen bu konuda da siyaset yapılıyor, ona çok üzülüyorum. ‘Batur deprem olmamış gibi hareket ediyor’ diyorlar. Orada gördüklerimizi bu kente aktarmamız lazım. Arabada yatıyoruz, otellerde yatmıyoruz. Batur, çalışıyor. Gündemde yok ama gündeme illa deprem mi koyacağız? Depremin üzerinden bari siyaset yapılmasın. İşimizi iyi yaparız. Konak’ta bundan sonra neler yapacağız, neler yapmamız lazım bunları konuşacağız. Deprem olmamış gibi hareket ediyor diyen biri varsa kendilerine baksınlar, aynaya baksınlar. Deprem olduğu andan beri kentimizi düşünüyoruz. Kentsel dönüşüm diyoruz. Önemini herkesin anlaması lazım. Meclisimiz hassasiyetini belli etti. Bazı yerlerde radikal önlemler alacağız. Merkezi hükümete önerilerimiz var.

BÖLGEDE ÇADIR EKSİĞİ DEVAM EDİYOR
Batur’un, konuşmasının ardından belediyenin Şubat ayında yaptığı çalışmalara dair sinevizyon gösterisi yapıldı. Sinevizyonda ayrıca belediyenin deprem bölgesine dair yaptığı yardımlar gösterildi. Başkan Batur, bölgenin halen çadıra ihtiyacı olduğunu belirtti. Batur, Konak’a gelen depremzede sayısının artarak 3 bin 520 olduğunu söyledi.

Başkan Batur, sinevizyon gösteriminin ardından Konak’ta depreme dair alınan önlemleri ve görüş önerilerini meclis üyelerine anlattı.

Meclis üyeleri tarafından verilen önergeler, oy birliği ile ilgili komisyonlara gönderildi. Meclis üyelerinin verdiği önergelerin ardından başkanlıktan gelen önergeler oybirliği ile ilgili komisyonlara gönderildi.

Komisyonlardan gelen raporlar, meclis oylamasına sunuldu. Gelen önergeler, oybirliği ve oyçokluğuyla meclisten geçti.

Oylamaların ardından mecliste dilek ve öneriler bölümüne geçildi. Bu bölümde, meclis üyeleri yaşanan deprem felaketi üzerinden geçmiş olsun dileklerinde bulundu.

AK PARTİLİ ÖZEN: 2024 BÜTÇESİNDE KENTSEL DÖNÜŞÜME DAHA FAZLA PAY AYRILAMASI GEREKİR
Dilek ve öneriler bölümünde AK Parti Meclis Üyesi İsmail Özen, 2024 bütçesinde kentsel dönüşüme daha fazla pay ayrılması gerektiğini belirterek; “Felaketler üzerinden siyaset yapılmasına karşıyım. En azından olaylar kapatıldıktan sonra yanlışları konuşmamız daha doğru olur. Olaylar devam ederken eleştirilerin yapılmasını tasvip etmiyorum. Benim şöyle bir ricam olacak; bu sene kentsel dönüşüme çok fazla bir bütçe ayırmadık. En azından 2024 yılındaki bütçeye güzel bir miktar ayırabilirsek daha iyi olur” dedi.

AK PARTİLİ TOSUN: HER MAHALLEDE ARAMA KURTARMA EĞİTİMLERİ VERİLMELİ
Bir diğer söz alan isim AK Parti Meclis Üyesi Öztekin Tosun ise belediyenin hazırlamış olduğu depreme dair öneri raporuna ek yaparak şu ifadeleri kullandı:

Bütün ilçe belediyeleri mahalle bazında arama kurtarma konusunda gençlere eğitim vermeli. Devlet ulaşana kadar, karayolu ve havayolu ulaşılamaz hale geldi. Depremin ilk günü hava kuvvetleri de uçamadı. İlçe belediyeler mutlaka bu çalışmayı yaptırması lazım. İlçe belediyeleri toplanma bölgelerine foseptik çukurları açıp üzerine kapatabilir ve buralara depolar yapılabilir. Gördük ki ilk günler herkes tek başına kalıyor. Bunu mutlaka yapmalıyız.

BAŞKAN BATUR: HER ASKERİ BİRLİK LOJİSTİK MERKEZ YAPILSIN
Tosun’un önerilerinin ardından söz alan Başkan Batur, bu önerilere dair çalışma yaptıklarını belirtti. Batur ayrıca, askeri birliklerde afet durumları için lojistik merkez yapılması önerisini tekrarlayarak şu ifadeleri kullandı:

Bu konuyu görüştük. Konak belediyesi olarak muhtarlık alanlarında AKUT ile birlikte 10’ar kişilik timler kuracağız. Deprem konteynerlerini belli yerlere konuşlanmasını sağlayacağız. Foseptik çukuru da önemli. Askeri birlikler bu alana çok daha çabuk gidebilselerdi daha fazla kişiyi kurtarabilirdik. Eski afet planımızı da hayata geçirebiliriz. Her askeri birlikte lojistik merkezi yapılması gerekir. Buradan 1200 km’ye battaniye vs taşıyoruz. Her yerde askeriye var. Askeri birlikte nöbet sistemi de var. belediyeyi günü birlik ihtiyaçtan da çıkarmak lazım. Askeri birliğin sistemi değişmez, en büyük sıkıntıyı ortadan kaldırır bu durum.