GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
1 Mart 2023 Çarşamba 16:12

Başkan Selvitopu’ndan ‘fahiş kira’ çıkışı: Fırsatçılıkla değil dayanışma ile atlatalım!

Deprem sonrasında yaşanan kira artışlar ile ilgili vatandaşlara çağrıda bulunan Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, “Bu süreçler fırsatçılık ile değil bir araya gelerek dayanışma ile atlatılabilir. Bu konuda bizim de girişimimiz oluyor. Benim öğrendiğim kira artışı çok yok ancak yine de bu kiraları insanların ödemesi çok zor” dedi.

EGEDESONSÖZ - Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu Sonsöz TV’nin konuğu oldu. Gazeteci Fatih Yapar’ın sorularını yanıtlayan Selvitopu, Kahramanmaraş merkezli olan ve çok sayıda ilde yıkıma neden olan depremler ve ilçesi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

DURUM TARİF EDİLEBİLECEK GİBİ
Afet bölgesindeki izlenimlerini anlatan Selvitopu, yıkımın boyutunu; “Hepimizin başı sağolsun. Kayıplarımıza Allahtan rahmet, yaralılara şifalar diliyorum.Dün Katip çelebi Atatürk Eğitim ve Araştırma hastanesinde 60'a yakın yaralı vatandaşımız var deprem bölgesinden gelen. Onları dün ziyaret tim. Depremin 3'ncü gününde bölgeye gittim. İlk gittiğim yer Malatya oldu. Enkaz kaldırma çalışmalarını takip ettik. Kentteki durum vahimdi. Birçok bina yıkılmış, insanlar evlerini terk etmiş, kar ve soğuk bir yandan... Yakınları enkaz altında kalanların üzüntülere tanık olduk. Televizyonlar bunları yansıtıyor ancak olayın ne kadar büyük olduğunu yerinde gözlemledik. Malatya da çökmüş binalar vardı. Bir yandan da yardım etmek isteyenler etrafta koşturuyordu. Bizim gittiğimiz gün bir TIR yardımımız da bölgeye geldi onların dağıtımı gerçekleştirildi. Orada Adıyaman'a geçtik. Oralar da da durum çok zorlu bir durum vardı. Kurtarma çalışmaları sürüyordu gittiğimizde. Daha sonra Gölbaşı'na geçtik, bölgenin yarısı çökmüş durumdaydı. Sokaklar yarılmış vaziyetteydi ve 1 tane sağlıklı yapı görmedik. Belediye başkanımız ile görüşüp ihtiyaçları dinledik. Onların dertlerine ortak olup acıyı paylaşmaya çalıştık. İnsanlar deprem şou ile farklı psikolojideydi. Diğer gün ise Gaziantep'e uğradık. Orada da durum iç açıcı değildi. Gaziantep içinde  yıkım yoğu değildi ancak bazı bölgelerinde sıkıntı vardı. Oradan İslahiye ve Nurdağı'na gittik. Oradaki durum tarif edilebilecek gibi değildi. Binaların neredeyse tamamı çökmüş durumdaydı. Gerçekten çok zor... İnsanlar bir yandan ısınmaya çalışırken bir yandan enkaz başında yakınlarını bekliyorlardı. Donuk bir durumdaydı insanlar. Geçmiş olsun dışında söyleyecek bir söz bulmaya zorlandık” ifadeleri ile tanımladı.

KENTLERİN BÖYLE HALLERE GELMESİ HERKESİ ÜZÜYOR
Bölgede yakınlarının da olduğunu belirten Selvitopu, “Yakın aile fertlerinden kayıp olmadı ancak tanıdığım, saygı duyduğumuz insanlardan kayıplar oldu. İlk depremde binayı terk ettiği için ikinci depremde binası çökmeler var. Onlar da zorluk yaşıyorlar. Bizde bir yandan ilgilenmeye çalışıyoruz. Kendi kendim olduğu için gördük, okuduğum oku ayaktaydı. Cumhuriyet döneminde yapılan yapıların ayakta olduğunu sonra yapılan yapıların çöktüğünü gördük. Tabii ki üzülmemek elde değil. Doğup büyüdüğümüz kentlerin böyle hallere gelmesi herkesi üzüyor” diye konuştu.



BİR KEZ DAHA BÖLGEYE GİDECEĞİM
Bölgeye yardımlarının devam edeceğini belirten Selvitopu,  “Bize şu an gıda ve çadır talepleri var. Depremzedeler sağlam yerlere yerleşiyorlar ve orada insanı ihtiyaçları oluyor. Onları ulaştırmaya gayret ediyoruz. Adıyaman Harman'lı kardeş belediyemiz var onlara gıda yardımı gönderdik. Pazarcık'a gönderdik. Sanırım bu yardımların üzün süreç devam etmeli. Karabağlar'da toplama merkezlerimiz ve ana merkezlerimiz var. Ana merkezimiz Kibar Pazaryeri'nin altında. Osmaniye'ye de Büyükşehir aracılığı ile gıda yardımlarımız olacak. Bunları takip ederek ihtiyaçları sağlamaya çalışıyoruz. Önümüzdeki günlerde bir kez daha bölgeye gitmeyi düşünüyorum” dedi.

KAYITLARI TAKİP EDİYORUZ
Deprem bölgesinden şu ana kadar 4 bin depremzedenin Karabağlar’a geldiğini belirten Selvitopu, “Karabağlar'da 4 bin kişi var şu an. Tanıdıklarını ailelerinin vasıtası ile geliyorlar. Kayıtlarını kaymakamlığa yaptırıyorlar. Biz bu bilgileri takip ediyoruz. Bunlarla ilgili STK'lar biz, Büyükşehir Belediyesi ev bulma konusunda yardımcı oluyoruz. Ev ihtiyaçları lazım oluyor, bunları bir yandan temin etmeye çalışıyoruz. İnsani ihtiyaç olan ne varsa bunları talep edenlere ulaştırmaya gayret ediyoruz” ifadelerini kullandı.

BİZİM DE GİRİŞİMLERİMİZ VAR
Bölgeye gelen depremzedelerin barınması için kiralık ev ihtiyacı hakkında fiyat artışı kontrollerinin olup olmadığının sorulmasına yanıt veren Selvitopu, “STK'lar ile bir araya gelerek yapabilir. Yasal anlamda belediyelerin bir yetkisi yok. Sosyal yardım konusunda STK'lar ile bir araya gelebiliriz. Bu süreçler fırsatçılık ile değil bir araya gelerek dayanışma ile atlatılabilir. Bu konuda bizim de girişimimiz oluyor. Benim öğrendiğim kira artışı çok yok ancak yine de bu kiraları insanların ödemesi çok zor. Evini 3-5 ay kira almadan depremzedelere vermek isteyenler olabilir, biz de aracılık yapıyoruz” diye konuştu.