GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
28 Eylül 2023 Perşembe 09:55

Bergama'da çöp tesisi tartışması alevlendi... Başkan Koştu'dan rest!

Bergama’daki çöp tesisi ile ilgili 'Halkın Katılım Toplantısı' sonucunu değerlendiren Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu, “Fikrimiz yine aynı. Yanlış ve hatalı bir proje. Bin kilometrelik bir çöpün taşınması doğru değil, Bergama'ya bu yükün gelmesi hem tarım hem turizm kentinde böyle bir çalışmasını yapılması doğru değil” dedi

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ – İzmir'in kangren haline gelen sorunları arasında ilk sırada yer alan ve Harmandalı Çöp Tesisi’nin kapasitesinin dolması nedeniyle krize neden olan ‘çöp’ sorunu için İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Harmandalı Çöplüğü’nün yükünü azaltmak amacıyla projelendirdiği Bergama Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi için çalışmaları başlatmıştı.

Başta Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu olmak üzere AK Partili bir çok isimden planlama sürecine tepki gelirken, ÇED süreci başlatılan proje kapsamında dün bölgede 'halkın katılım toplantısı' gerçekleştirilerek proje halkın kantarına çıkarılmıştı. Yapılan sunumlara halk destek verirken Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu gelinen nokta ile ilgili Egedesonsöz’e konuştu.

PROJENİN AYRINTILARINDA NELER VAR?

'BÖYLE BİR ÇALIŞMA YAPILMASI DOĞRU DEĞİL'

Projeye karşı olan tutumlarının değişmediğini belirten Başkan Koştu, “Biz Belediye olarak bununla ilgili fikrimizi belirtmiştik. Bize sorulduğunda burada çöp tesisisinin olmasının mümkün olmayacağını, metropolün bütün çöpünün Bergama'ya toplanmasının çok doğru olmadığını dile getirmiştik. Fikrimiz yine aynı. Yanlış ve hatalı bir proje. Bin kilometrelik bir çöpün taşınması doğru değil, Bergama'ya bu yükün gelmesi hem tarım hem turizm kentinde böyle bir çalışmasını yapılması doğru değil” dedi.

'HER PLATFORMDA BERGAMA’NIN HAKKINI SAVUNACAĞIZ'
Süreç hakkında yargı yoluna başvurup başvurmayacaklarının sorulmasına da yanıt veren Koştu, “Hukuki olarak Bergama'nın haklarını her platformda savunacağız. Arkadaşlarımız buna çalışıyor. Bergama'nın geleceği ile ilgili bize sorulursa daha önceki fikrimizi tekrarlarız ve burada olmayacağını belirtiriz” ifadelerini kullandı.

'İZİNSİZ SEVKİYATIN YAPILDIĞINI DUYUYORUZ'
Bergama’da mevcutta yer alan evsel atık bertaraf tesisinin kapasitesinin üstünde çalıştırıldığı iddiaları hakkında konuşan Koştu, “Harmandalı'ndaki gelişmelerden sonra Bergama'ya izinsiz bir sevkiyatın yapıldığını duyuyoruz. İspat etmek gerekir tabii ki. Biz en başından beri söylüyoruz. Harmandalı'ndaki mesele yeni bir mesele değil ancak bunun tüm yükünü tüm kahrını Bergama çekmemeli. Bergama'ya yeni geldiğimde Kınık, Bergama, Dikili'nin ve Aliağa'nın evsel atıklarının burada geri dönüşüme kazandırılabileceği ile ilgili benim olumlu görüşüm vardı ancak şu anki durum farklı bir durum. Metropolün çöpünün taşınması söz konusu. Her sorunu yerinde çözmek gerekir. Ben bu kadar uzak mesafeden katı atık toplanıp Bergama'ya bir yük kesinlikle yüklenmemeli” diye konuştu.

'NE GEREKİYORSA TEPKİMİZİ KOYACAĞIZ'
Geçmişte Millet Bahçesi için yapılan toplu basın açıklaması ve protestoların çöp tesisi için yapılıp yapılmayacağı sorusuna yanıt veren Koştu, “Yeri ve zamanı gelince ne gerekiyorsa tepkimiz koyacağız. Bergama’mızı koruyup kollayacağız. Doğal, tarihsel ve tarım zenginliğimizi hiçbir şey için heba etmeyeceğiz” dedi.