GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
23 Kasım 2022 Çarşamba 15:15

Belediye İş'ten Başkan Soyer'e 'promosyon' çağrısı: Sürece müdahale et!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin şirketlerinden İZULAŞ, İZBETON, GRAND PLAZA VE İZDENİZ’de devam eden promosyon süreçleri ile ilgili açıklama yayımlayan Belediye İş Sendikası İzmir Şubeleri Başkan Tunç Soyer’e seslenerek sürece müdahale etme çağrısında bulundu.

EGEDESONSÖZ – İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin şirketlerinden İZULAŞ, İZBETON, GRAND PLAZA VE İZDENİZ örgütlü olan Türk İş’e bağlı Belediye İş Sendikası’nın İzmir Şubeleri devam eden promosyon görüşmeleri ile ilgili yazılı açıklamada bulundu.

Promosyon sürecinin şirketler koordinatörlüğü tarafından tek elden yönetileceği açıklanmasına rağmen birlikte yürütülemediğinin ifade edildiği açıklamada 3 bini belediye emekçisinin sahipsiz kaldığı ifade edildi.

Başkan Tunç Soyer’e çağrı yapılan açıklamada “Bu süreci başarısız yönetenler, sendikaları bu sürecin dışında tutmak için uğraşanlardır. Bu süreci başarısız yönetenler, bu beceriksizliğin hesabını önce Tunç Başkan'a, ardından da promosyon mağduru 3000 emekçiye vermekten kaçmamalıdır. Tunç Başkanımızdan beklentimiz, bu sürece müdahale ederek, 3000 emekçinin promosyon mağduriyetini gidermesidir.” denildi.

Şubelerin ortak açıklaması şu şekilde:

2007/21 sayılı Başbakanlık genelgesine göre belediye emekçilerinin ücretlerinin hangi banka aracılığı ile ödeneceği, oluşturulacak komisyon tarafından bankalardan teklif alınmak suretiyle tespit edileceği karara bağlanmıştır. Belirlenen banka ile belediyenin yetkilisi tarafından imzalanacak sözleşmeyle belirlenen promosyonun tamamı personele dağıtılacaktır. Promosyon sürecinde yasal olarak görüşmeleri yürüten komisyonda yetkili olan Belediyedir.

Değerli Arkadaşlar,

İzmir Büyükşehir Belediyesinde 2,5 ay önce başlayan promosyon sürecimizde, Tunç Başkan ve büyükşehir bürokratları "promosyon sürecinin bütün Büyükşehir Belediyesini kapsayacağını, Ankara ve İstanbul gibi şirket ayrımı olmadan tek elden yürütüleceğini" açıklamışlardı.

Bu açıklama, her gün gelen zam yağmurundan ezilen, alacağı promosyon ile aile bütçesine katkı yapmayı hayal eden tüm çalışanlar tarafından sevinçle karşılanmıştı.

Değerli Arkadaşlar,

Promosyon süreci ne yazık ki, söylendiği gibi olmadı, verilen sözler yerine getirilmedi. Promosyon süreci şirketler koordinatörlüğü tarafından tek elden yönetileceği açıklanmasına rağmen, birlikte yürütülmemiş, bazı ayrıcalıklı şirketlerin promosyonu önceden belirlenirken, İZULAŞ, İZBETON, GRAND PLAZA VE İZDENİZ'de çalışan, sayıları 3000'ni bulan belediye emekçisi, adeta sahipsiz kendi kaderine bırakılmıştır.

Değerli Arkadaşlar,

Birlikte yürütülmeyen promosyon sürecinde sağlıklı bir bilgilendirme de yapılmamıştır.

Sendikamız tarafından sürece ilişkin bilgi talebi, "görüşmelerimiz devam ediyor" lafının ötesini geçmemiş, bilgi verilmemiştir.

Şirketler arasında ayrımcılık yapılarak, bazı şirket çalışanlarına öz evlat, bazı şirket çalışanlarına ise üvey evlat muamelesi yapılmış, bu da çalışanlar arasında kırgınlıklara, kızgınlıklara sebep olduğu gibi, İzmir Büyükşehir Belediye yönetimine de yakışmamıştır. Sürecin şeffaf olmaması, yeterli bilgi paylaşımında bulunulmaması, çalışanlar arasında iş barışını bozmuş, dedikodulara, soru işaretlerine ve huzursuzluğa neden olmuştur. Promosyon sürecinde verilen sözlerin tutulmaması, çalışanların belediye yöneticilerine olan güvenini de sarsmıştır.

Değerli Arkadaşlar,

Kısacası, İzmir Büyükşehir Belediyesinde; promosyon süreci, tek kelime ile başarısız yönetilmiştir. Bu süreci başarısız yönetilmesinin bedeli emekçiye ödetilemez.

Bu süreci başarısız yönetenler, 3000'i bulan belediye emekçisini ortak promosyon süreci dışında bırakan, verdiği sözlerin arkasında durmayanlardır.

Bu süreci başarısız yönetenler, sendikaları bu sürecin dışında tutmak için uğraşanlardır. Bu süreci başarısız yönetenler, bu beceriksizliğin hesabını önce Tunç Başkan'a, ardından da promosyon mağduru 3000 emekçiye vermekten kaçmamalıdır. Tunç Başkanımızdan beklentimiz, bu sürece müdahale ederek, 3000 emekçinin promosyon mağduriyetini gidermesidir.

BELEDİYE-İŞ SENDİKASI İZMİR ŞUBELERİ